Faptele mari si frumoase, cu adevarat importante si valoroase, se savirsesc in liniste, cu discretie si decenta. Pentru a atrage atentia asupra ta lasa-i pe altii sa te scoata in fata, cu merite si calitati. Vei fi mai convingator si mai credibil, iar calea strabatuta, mai lunga si mai bogata. Daca romanii inregistreaza un deficit de cont curent in crestere la capitolul imagine este si pentru ca deconturile lui nu se fac in termeni consacrati. Perceptiile strainilor sint adesea false si subiective, truncheate si tendentioase, in principal din cauza fluxului sincopat, dar si deformat, al informatiilor asupra realitatilor romanesti oferite de noi insine in cadrul asa-ziselor programe promovate de institutii autohtone abilitate legal si finantate cu sume consistente de la buget. Rezultatul: eforturi mari, efecte minime, de multe ori contrarii celor propuse.
Sansa reabilitarii imagistice ne vine din cu totul alte directii, ne costa putin sau deloc, dar deschide perspective nebanuite. Lumea artelor si a creatorilor este una dintre acestea. Iar Ioan Maric este doar unul dintr-o panoplie a excelentelor. Bacauan de-al nostru, pictorul na(t)iv care si-a propus, si a reusit sa cucereasca portile Europei, procedind dupa indemnul „bate si ti se va deschide”. O experienta inedita, marcata de prezente care construiesc si compun detalii, spre a nu pretinde un intreg, din portretul real al concitadinilor si conationalilor sai; ai nostri.
Badita Ion – din Luncanii Bacaului este un stralucit ambasador al artelor frumoase romanesti si, prin ele, al sufletului romanilor. Tocmai s-a intors dintr-o misiune purtata la Strasbourg – a cincea experienta din cariera sa de diplomat in inima comuna a continentului, Parlamemtul European, si se pregateste pentru un nou randez-vous in primavara anului viitor, dind curs invitatiei unui europarlamentar. Acolo unde expozitiile sale stirnesc, de fiecare data, cascade de uimire si admiratie, de surpriza, incintare si apreciere. El face cu adevarat promovarea spiritului romanesc prin intermediul mesajului imortalizat in culoare, idee, forma. Adica, in limbajul universal al creatiei artistice, care se face receptat direct, fara translare lingvistica si influente colaterale. Iata, acestia sintem noi, cu calitati si defecte, par a glasui lucrarile sale inspirate din realitatile imediate si necosmetizate ale satului care ne defineste profilul etnic si moral.
Ioan Maric a acumulat si, acum, se daruieste prin lucrari ce poarta mesajul nostru autentic. E un fel de Ion Creanga al picturii naive, unic prin talent si mod de exprimare. Dupa escale repetate la Bruxelles, la palatul Consiliului Europei, la Paris si Strasbourg, ori prin alte capitale ale continentului, insotit de expozitiile sale itinerante permanent imbogatite cu lucrari noi, reuseste sa mai dea si cite o fuga pe-acasa, unde sta doar citeva zile, uneori doar doua – trei ore, spre a porni apoi spre alte puncte cardinale. Este cunoscut, apreciat, dorit, invitat in mai toate centrele culturale ale tarii, unde expune si se intoarce intr-un periplu continuu. Lucrari de-ale sale decoreaza galerii de arta de prestigiu din numeroase tari, dar sint prezente si in colectii particulare din aproape toate continentele. Monseur ambasador e un nume ce se bucura de renume. Nu este investit oficial cu acest titlu onorific, el isi poarta arta cu sine pentru sine si pentru ceilalti, si pe care o slujeste. Nu asteapta laude si nici rasplata. Le primeste de la altii, fara sa le ceara, ele vin firesc, ca niste recunoasteri neconditionate.
Intre doua halte europene, Ioan Maric a reusit sa se intilneasca si cu admiratorii sai bacauani. Eveniment rar, incarcat de emotii si de semnificatii. Pentru ca cel mai adesea telefonul din apartamentul sau te informeaza ca „…momentan nu suntem acasa, mai incercati”. Domnul ambasador e plecat in misiune, iar timpul si l-a amanetat pentru multa vreme de-acum inainte.
Lasă un răspuns