• timp de o săptămînă, patronii din morărit și panificații vor fi verificați la sînge de Inspectoratul Teritorial de Muncă • campania urmărește depistarea muncii la negru și a lipsurilor care pun în pericol viața salariaților
Patronii care își desfășoară activitatea în domeniul morăritului și panificației sînt verificați la sînge de inspectorii de muncă, în cadrul unei campanii naționale demarate la finele săptămînii trecute în acest domeniu. „La baza acestei campanii au stat desele cazuri de muncă fără forme legale și accidentele de muncă produse în acest domeniu”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. În ultimii ani, în județul nostru s-au produs două accidente mortale de muncă în panificații. La nivel național, anul trecut au avut loc trei accidente mortale și 31 de accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă. Problema majoră la acești patroni este dată de lipsa contractelor de muncă ale salariaților. Inspectorii de muncă băcăuani au întreprins verificările mai ales în timpul nopții, deoarece atunci se prepară pîinea și celelalte produse pentru panificații. „În vizorul nostru au intrat atît societățile din oraș, brutării, patiserii, cît și morile de la țară, cu ciocănele și valțuri”, ne-a mai spus Ion Barbu.
Controlul a debutat în forță, vineri noaptea. De la întrunire au lipsit doamnele inspectoare. Ele au fost lăsate la vatră, dar simbătă dimineață au fost chemate și ele la muncă, fiind desemnate să dea piept cu patronii suspecți că favorizează munca la negru.
Odată ce echipele s-au format, pornim la drum. Prima oprire este la o brutărie din zona Zimbru. Cîțiva muncitori trebălui de zor. Prezența noastră îi sperie, mai ales pe un tînăr, Nicușor. Acesta susține că lucrează legal, dar că nu dă declarații fără patron. Îi fugărește pe inspectori de colo colo prin brutărie. În cele din urmă, cînd vede că nu are încontro, completează declarația. Se pleacă la altă firmă de panificații. Aici, tot personalul e angajat în regulă, iar condițiile de lucru sînt impecabile.
Prima zi de campanie a dus și amenzi. Au fost sancționate trei societăți. SC Leasing Grup SRL Onești a primit 40 de milioane de lei pentru nouă persoane muncind la negru și un avertisment pentru nerespectarea perioadei de probă pentru muncitorii necalificați. Societatea Kol Fa Ro Prest SRL Faraoani a primit 25 de milioane de lei pentru alte două persoane fără forme legale, iar un singur muncitor prins în brutărie fără contract de muncă a costat societatea Magic Alina Impex SRL Moinești 20 de milioane de lei. Karin Com SRL Moinești a primit un avertisment pentru că nu a depus statele de plată pe luna august a acestui an. Inspectorii de muncă au depistat deficiențe și în privința securității și sănătății în muncă. Societatea Zedupan SRL Comănești a primit avertisment pentru neefectuarea controlului medical periodic cu medic de medicina muncii, iar firma Leasing Grup SRL Onești un alt avertisment pentru completarea necorespunzătoare a fișelor individuale de instructaj. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns