• județul nostru este pe locul cinci în țară ca număr de decese la sugari • cauzele care duc la decesul bebelușilor sînt afecțiunile respiratorii și malformațiile congenitale, toate pe fondul sărăciei
Mortalitatea infantilă este în continuă creștere în județul nostru. Dacă la începutul acestui an, județul nostru se situa pe locul nouă, acum se situează pe locul cinci. Statisticile Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău arată că, în ultimii trei ani, numărul de copii cu vîrste între zero și un an este în continuă creștere. „Mortalitatea infantilă este în creștere în județul nostru, mai ales în mediul rural. Anul trecut ne-am situat peste media pe țară cu un procent de 21,5, lucru care continuă și în prezent. Media pe țară este de 17,12 la mie, iar la noi depășește în continuare 21 la mie”, ne-a declarat medicul Cornelia Cojocaru, directoarea DSP Bacău. Cauzele deceselor sînt afecțiunile respiratorii, alte afecțiuni produse imediat după naștere și malformațiile congenitale. Cele mai multe decese la această grupă de copii s-au înregistrat în satele Horgești, Pîncești, Tamași și Valea Seacă. În orașele Comănești, Tîrgu Ocna și Moinești, rata mortalității infantile a scăzut sub pragul pe țară. Majoritatea copiilor decedați provin din familii sărmane, cu venituri foarte scăzute. „Rata mare a mortalității infantile este dată și de numărul redus de nașteri. Indicatorul de mortalitate infantilă este calculat în funcție de numărul de nașteri. Or, dacă într-un sat au loc doar cîteva nașteri și moare un copil, atunci automat indicatorul este mare. Un lucru încurajator este că decesul bebelușilor la domiciliu a scăzut considerabil. Cele mai multe decese sînt la grupa de vîrstă zero și șase luni, și se petrec în maternitate”, a precizat Cornelia Cojocaru.
Muncile agricole, stresul și neglijența omoară bebelușii
Specialiștii de la Maternitatea din Bacău spun că numărul mare al deceselor în spital este dat de faptul că tot mai mulți copii se nasc cu multe probleme de sănătate. „Sînt situații cu afecțiuni de sezon, cum ar fi virozele respiratorii, care pot trece prin placentă de la mamă la copil, sau cazuri de malformații incompatibile cu viața și duc la moartea copilului. O altă problemă sînt afecțiunile mamelor, care nu sînt cunoscute de acestea, tocmai pentru că nu colaborează cu medicii de familie, iar aceste afecțiuni pot duce la decesul copilului. Din aceste cauze, numărul deceselor în maternități este mai mare”, ne-a declarat medicul Vladimir Cornelac, șeful Maternității Bacău.
Mulții copii se nasc cu cu o greutate foarte mică. Au fost cazuri în care micuții au avut chiar și 400 de grame și a fost imposibil să mai fie salvați. Mamele ignoră controalele medicale periodice, iar cele din mediul rural muncesc zi de zi la cîmp. Acest lucru se reflectă asupra sănătății bebelușilor. La toate acestea se mai adaugă stresul cauzat de problemele familiale sau instabilitatea locului de muncă.
Un alt factor care a dus la sporirea numărului de decese în rîndul noi-născuților îl reprezintă și nivelul de trai scăzut al mamemelor, dar și lipsa de personal medical, care nu acoperă toate zonele. În județul nostru sînt 221 de cadre medicale medii. Dintre acestea, 181 sînt specializate pe medicină generală, 24 sînt asitenți medicali pe pediatrie și doar 16 asistenți medicali au calificare în obstetrică și ginecologie. Cei 16 asistenți medicali specializați sînt insufiecienți, raportat la cele 79 de comune cît numără județul nostru. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns