Încîntare și mulțumire se putea citi pe fețele meșterilor populari băcăuani prezenți la Expoziția de artă tradițională „Bacăul salută Trentino”, organizată la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacăut, între 6 și 8 iunie. „A fost bine. A venit lume multă și ne-am pozat cu toți. Mai venea cîte o doamnă și ne întreba dacă vrem cafea. Cafea, nu cafteală, că nu am luat bătaie deloc” a spus, șugubăț, Dumitru Vrînceanu, reputat meșter popular băcăuan din Berzunți. Cunoscut mai mult sub apelativul Moș Tache, bătrînul considerat de mulți și „omul- orchestră”, datorită varietății de instrumente la care cîntă, este și un apreciat fabricant de măști populare din Berzunți, cu care a încîntat vizitatorii.
Mai în glumă, mai în serios, aprecierile favorabile făcute de moș Tache, au fost împărtășite și de meșterii olari din Balcani și Oituz, de sculptorii în lemn din Berzunți, Tamași și Bacău, și de țesători din Secuieni, prezenți cu toții la Bacău. „Nouă ne-a plăcut, cum am fost primiți. Dacă ne-or mai chema și altă dată, o să venim cu dragă inimă”, au declarat aceștia bucuroși.
Expoziția-experiment de artă tradițională, organizată de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, în colaborare cu Provincia Autonomă Trento din Italia, s-a dovedit a fi de bun augur, în primul rînd, pentru meșterii populari băcăuani. Ei au fost scoși din anonimatul satelor în care crează și aduși în fața unui public care a privit cu încîntare la minhunile care le ies din mîini. Vase din lut produse pe loc, coșuri din alun, sculpturi în lemn, icoane pe sticlă, covoare țesute la războaie, toate au animat într-o manieră rară atmosfera de la Complexul „Iulian Antonescu”. O parte dintre meșteri au oferit celor interesați, aproape pe nimica toată, o parte dintre produsele pe care le-au realizat în timpul expoziției. Generozitatea și ospitalitatea moldovenilor și-a spus încă o dată cuvîntul. Moș Tache s-a arătat chiar dispus să vîndă două măști, cu bani care să-i ajungă să-și cumpere măcar o căruță cu lemne.
Timp de trei zile, holul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” a căpătat viață într-o manieră populară românească și s-a apropiat mult de ceea ce înseamnă satul moldovenesc. Italienii au expus cîteva produse finite, realizate la Trento, și obiecte de patrimoniu.
Ambientul și produsele românești i-au impresionat și pe italienii sosiți la Bacău cu cîteva standuri ce au conținut produse din zona Trento. „Considerăm un fapt pozitiv că obiecte văzute sînt executate la mînă. Ele sînt caracteristice acestei zone, iar noi sîntem interesați să invităm meșteșugarii români în Italia”, a declarat unul dintre reprezentații Provinciei Autonome Trento, în cadrul conferinței de presă organizată după vernisajul expoziției. Un eveniment în care, din fericire, capul de afiș l-au ținut meșterii populari băcăuani și organizarea bună a gazdelor. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns