Toți locuitorii comunelor din județ au obligația, începînd de ieri, să-i prindă pe infractorii pe care îi vor suprinde „la treabă”, în timpul serviciului de pază și patrulare pe care îl vor efectua în mod obligatoriu. Această îndatorire le revine odată cu intrarea în vigoare a Legii privind paza obiectivelor, bunurilor și valorilor, care reglementează, printre altele, și modul de organizare a pazei comunale.
Conform acestei legi, paza comunală va fi asigurată de locuitorii fiecărei comune, prin rotație. Familiile din mediul rural au obligația să-și desemneze un reprezentant, care să facă parte din acest sistem de pază. Pentru a fi incluși în aceasta formă de pază, locuitorii din mediul rural trebuie să îndeplinească anumite condiții: să fi împlinit 18 ani, să fie absolvenți de învățămînt primar, să fie apți din punct de vedere medical și să nu aibă antecedente penale.
Legea prevede și excepții de la regulă, respectiv, persoanele care au împlinit 60 de ani, pensionarii, bolnavii cronici incurabili, cei cu deficiențe fizice, preoții, militarii, politiștii și pompierii, care nu vor fi nevoiți să participe la aceste activități nocturne. Asta nu înseamnă că vor scăpa de obligația în sine de a avea un reprezentant care să le facă serviciul de pază comunală în locul lor. „Cetățenii care nu îndeplinesc condițiile legale pentru a efectua serviciul de pază sau care, din cauza ocupației profesionale, nu pot participa la această activitate, vor trebui în schimb să plătească o anumită sumă de bani, care va fi stabilită de Consiliul Local. Persoanele care fac parte din paza rurală vor executa activități de patrulare și pază, putînd reține eventualii infractori și a-i preda Poliției, fără a lua însă alte măsuri, care sînt exclusiv de competența autorităților”, se arată în lege. Cu alte cuvinte, rămîne la latitudinea autorităților locale din comune ce sume vor trebui să plătească cei piperniciți, bolnavi și bătrîni pentru a li se asigura paza și liniștea zilnică de către concetățenii lor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns