• deși este nominalizată în ordinul ministrului Agriculturii, pentru cultura de porumb nu sînt prevăzute despăguburi • în județul Bacău sînt calamitate total 1.084 de hectare de culturi, din care 830 de hectare de porumb
Producătorii agricoli din județul Bacău afectați de intemperiile care s-au abătut asupra culturilor pe care le-au avut în perioada mai – iulie vor primi gratuit, de la stat, patru tone de motorină și 226,4 tone de grîu de panificație. Măsura a fost decisă de Ministerul Agriculturii în beneficiul producătorilor persoane fizice ale căror culturi (care nu intră sub incidența Legii 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură) sînt afectate sută la sută de inundații, grindină, furtună, ploi torențiale, pe suprafețe minime de 0,1 hectare la grîu și la porumb și 0,05 hectare la floarea soarelui. Ajutorul constă în 50 de kilograme de motorină la hectarul de grîu calamitat, pînă la 400 de kilograme de grîu de panificație pentru o gospodărie (150 de kilograme de grîu de panificație pentru o gospodărie cu o persoană, 300 kg grîu pentru o gospodărie cu două persoane și 400 kg grîu pentru mai mult de două persoane). De asemenea, se acordă pînă la 35 de litri de ulei comestibil pe gospodărie, dar în județul Bacău nu au fost înregistrate culturi de floarea soarelui calamitate.
Ministrul a uitat de culturile de porumb
Intemperiile au afectat, în județul Bacău, culturi multiple în comunele Filipeni, Oncești, Stănișești, Horgești și Izvoru Berheciului. După constatările specialiștilor de la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău (DADR), au fost compromise culturi de grîu pe 77 de hectare, de orz pe două hectare, de porumb pe nu mai puțin de 830 de hectare, dar și culturi de cartofi pe 15 hectare la Stănișești, de legume pe 55 de hectare și viță de vie pe 103 hectare. Suprafața calamitată de intemperii – ne-a informat directorul general al DADR Bacău, Ioan Melinte -, a fost de 2.195 de hectare, în proprietatea a 698 de producători, dar afectate total au rămas numai 1.084 de hectare. Un simplu calcul arată că între realitatea constatată de speciliști și cotele de motorină și grîu alocate județului Bacău există deja neconcordanțe, pentru a nu mai vorbi de cultura de porumb calamitată, pe care ordinul ministrului Agriculturii nu o mai ia, pur și simplu, în calcul. Specialiștii băcăuani spun că și așa pentru unele culturi calamitate constatările se vor face mult prea tîrziu, pentru că ordinele ministrului de acordare a ajutorului și de constituire a comisiilor de constatare, deși date pe 26 iulie, au fost publicate în Monitorul Oficial abia pe 19 august.
Pentru a beneficia de aceste produse, producătorii trebuie să întocmească cereri conform cu un model care se găsește la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Cererea și un proces-verbal de constatare întocmit de comisia locală constituită conform prevederilor legale pentru aprobarea regulamentului privind regimul atestatelor de clasificare, se depun la reprezentantul centrului agricol din fiecare comună în care se află terenul agricol sau gospodăria. Din comisiile de constatare fac parte prefectul Cătălin Mardare (președintele comisiei), Ioan Melinte, directorul DADR Bacău, consilierul juridic al Prefecturii, directorul executiv adjunct al DADR și șeful serviciului implementare, strategii, politici și programe în producția vegetală și zootehnică din DADR. (Petru DONE)
Lasă un răspuns