Rezultate slabe la examenele de capacitate și bacalaureat, neatragerea de fonduri extrabugetare pentru finanțarea activităților didactice, neimplicarea în procesul didactic sau acordarea numai de calificative foarte bine sînt principalele motive pentru care cei aproximativ 350 de directori de școli au fost avertizați de mai marii învățămîntului băcăuan. Întîlnirea anuală a directorilor unităților de învățămînt din județul Bacău cu șefii Inspectoratului Școlar Județean Bacău, desfășurată ieri, a adus la suprafață problemele cu care se confruntă învățămîntul băcăuan. „50 la sută dintre directori, marea majoritate din mediul rural, nu fac decît să aștepte banii de la consiliile locale. Pentru ei varianta de finanțare altervativă nu este luată în calcul, singura posibilitatea de a obține bani fiind să aștepte banii de la buget. Există foarte multe soluții de atragere a fondurilor, pe care doar foarte puține școli le exploatează, ceea ce nu este normal”, a spus Livia Sibișteanu, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Bacău.
Și implicarea directorilor de școli în procesul ediucațional pe partea de îndrumare și control a profesorilor din școlile pe care le conduc lasă foarte mult de dorit. „Am efectuat foarte multe inspecții generale, iar acolo unde am constat deficiențe, s-au trasat măsuri de remediere. După un an, cînd am revenit în școli, planurile zăceau prăfuite prin dulapuri, fără ca cineva să se fi gîndit să le aplice. Problema este că acele deficiențe persistau, lucru care nu s-ar fi întîmplat dacă luați măsurile trasate de echipele de îndrumare de la ISJ”, a spus și inspectorul Ana Marchiș.
O altă vină pentru care directorii de școli au fost avertizați este că acordă numai calificative de „foarte bine”. Acest lucru este considerat de șefii ISJ un nonsens, în condițiile în care chiar directorii se plîng de multe ori că profesorii nu-și fac treaba pentru care sînt plătiți. „În procesul educațional a apărut o stereotipie, există foarte multe deficiențe de ordin științific. Fie că nu le vedeți, pentru că nu vă interesează, fie că nu vreți să le vedeți. Oricare ar fi varianta, nu trebuie să se întîmple acest lucru și trebuie luate măsuri pentru îmbunătățirea calității actilui didactic”, sa atenționat directorii inspectorul adjunct Ana Marchiș. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns