Practicată de obicei de către diferite societăţi comerciale, munca la negru a început să fie descoperită ca fiind, în ultima vreme, o practică tot mai des întâlnită la persoanele fizice din judeţul Bacău. În ultimele două-trei luni, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au depistat numeroase astfel de cazuri în timpul controalelor specifice.
Numai în luna iulie, trei persoane fizice din judeţ au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 80.000 lei, fiind descoperite câte doi-trei oameni care, fără a avea vreun contract, prestau activitate pentru acestea. „Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în domeniul construcţiilor – a spus Dan Buftea, purtătorul de cuvânt ITM Bacău. În total, în luna iulie au fost depistaţi nouă angajatori care practicau munca fără forme legale, la care prestau activitate 22 de persoane”.
În perioada raportată, ITM Bacău a făcut şi o propunere de cercetare penală pentru o întreprindere individuală la care au fost găsite fără contracte şase persoane, activitatea prestată de acestea fiind tot în construcţii.
Valoarea totală a amenzilor date de instituţia băcăuană angajatorilor cu muncă la negru s-a ridicat la 160.000 lei, numeroase sancţiuni fiind aplicate, tot în luna iunie, şi pentru alte abateri de la legislaţia muncii în vigoare precum nerespectarea prevederilor legate de munca suplimentară sau repausul săptămânal, ori nedepunerea registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic.
Lasă un răspuns