• prin lansarea acestora, administrația împrumută 89,5 miliarde de lei • banii vor fi folosiți pentru renovarea Bazinului de înot
După mai bine de un an de la emiterea primei serii de obligațiuni
municipale, Primăria Bacău se împrumută din nou de la populație prin lansarea unui nou pachet de astfel de bonduri. Cea de-a doua emisie de obligațiuni poaste fi găsită în aceste zile pe piață. Municipalitatea băcăuană dorește să obțină în acest fel 89,5 miliarde de lei, bani care urmează să fie folosiți pentru modernizarea Bazinului de înot. Gabriela Dospinescu, șefa departamentului Unitatea de Implementare a Programelor din cadrul Primăriei Bacău, spune că fiecare din cele 89.500 de obligațiuni care au fost scoase pe piață au o valoare nominală de un milion de lei. Intermediarul emisiunii este BCR Securities, societatea de intermediere a valorilor mobiliare de pe lîngă Banca Comercială Română.
Menționăm că în județul Bacău obligațiunile pot fi achiziționate de la cele două sucursale ale băncii din municipiul de pe Bistrița – cea de pe str. 9 Mai și cea de pe str. Mioriței -, la sucursalele din Onești, Moinești, Comănești, Tîrgu Ocna și la Agenția Buhuși. Chiar dacă o mare parte din obligațiuni au fost achiziționate încă din primele două zile de la lansare, emisiunea nu s-a epuizat, iar cei interesați pot achiziționa pînă pe 18 iunie valorile mobiliare în discuție.
Un astfel de împrumut are avantaje pentru ambele părți. Municipalitatea obține banii necesari pentru diverse lucrări, fără a
apela la bănci. Cei care vor cumpăra aceste valori mobiliare vor
beneficia de o dobîndă mai mare decît la depozitele bancare sau la
certificatele de trezorerie. În plus, obligațiunile sînt garantate
cu veniturile proprii ale bugetului local. Împrumutul trebuie rambursat pînă în septembrie 2008. Dobînda este variabilă și va fi plătită tot semestrial. Ea se calculează după o formulă deja consacrată, ca medie aritmetică între rata dobînzilor aferente depozitelor atrase de bănci (BUBID), plus rata medie a dobînzilor la depozitele plasate de bănci (BUBOR), la care se adaugă 2 puncte procentuale. Conform prospectului, dobînda care va fi acordată pentru prima perioadă va fi de 21% pe an, mai ridicată decît cea plătită la depozitele bancare sau la certificatele de trezorerie. Aceasta se plătește la valoarea nominală de 1.000.000 de lei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns