• Bacăul se pregătește de prima emisiune de obligațiuni municipale, prin care ar urma să împrumute circa 35 de miliarde de lei
Municipalitatea băcăuană se pregătește să obțină în luna care urmează circa 35 de miliarde de lei printr-un procedeu inedit: emiterea de obligațiuni. După analiza ofertelor de intermediere a emisiunii, edilii băcăuani au optat zilele trecute pentru BCR Securities, iar în prezent se mai analizează anumite detalii, cum ar fi termenul de răscumpărare a obligațiunilor.
Pînă în octombrie anul trecut, ideea unei emisiuni de obligațiuni municipale părea aplicabilă doar prin alte părți ale lumii, rezistența la metode noi fiind proverbială pe plaiurile mioritice. Culmea este că gheața a fost spartă de două orășele mici, Predeal și Mangalia. Inițiativele au avut un succes neașteptat, iar exemplul celor două stațiuni a fost urmat de municipiul Alba Iulia și Cluj-Napoca, ca și de orașele Breaza și Zalău.
Suma pe care vor să o obțină edilii municipiului Bacău prin acest procedeu – peste un milion de dolari – este cea mai mare din cele licitate pînă acum.
Banii vor fi folosiți pentru renovarea Teatrului Bacovia
Scopul emiterii de obligațiuni municipale este, pentru Bacău, obținerea a 35 de miliarde de lei, care vor fi utilizați pentru consolidarea și renovarea Teatrului Bacovia. Practic, este vorba de un împrumut, deoarece Consiliul Local răscumpără în final valorile respective, plătind pe parcurs o dobîndă deținătorului. Oferta propriu-zisă va fi la sfîrșitul lunii septembrie. Viceprimarul municipiului Bacău, Dragoș Benea a precizat că procedeul se poate dovedi mai mult decît eficient: „Nu depindem în acest fel de bănci, de garanțiile care le cer sau de dobînzile deloc mici pe care le percep”. În plus, se testează și încrederea cetățenilor în municipalitate, ca și încrederea instituțiilor de plasament financiar. Viceprimarul băcăuan crede însă că nu există nici o problemă în acest sens.
Ce sînt obligațiunile municipale?
Obligațiunile municipale sunt valori mobiliare emise în formă dematerializată deocamdată, prin a căror vînzare consiliul local poate obține bani de la cetățeni (fie ai localității, fie din alte părți) sau de la instituțiile de plasament financiar, în vederea realizării unor obiective edilitare: renovarea unor clădiri de interes public, reparații la poduri și pasaje, reabilitarea rețelelelor de apă, de canalizare etc. Spunem că aceste valori mobiliare sînt deocamdată în formă dematerializată, pentru că la noi este vorba de o evidențiere într-un cont, iar deținătorul primește doar un extras, care certifică posesia lor. În țările cu piețe de capital consolidate există și obligațiuni în formă materializată, deci cumpărătorul primește chiar hîrtia de valoare – nominală sau la purtător -, care poate fi negociată direct și transformată în bani. Obligațiunile românești se pot tranzacționa și ele pe piața de capital, adică în Bursa de Valori. Ce-i drept, pînă acum cei care le dețin preferă să le păstreze.
Un astfel de împrumut are avantaje pentru ambele părți. Municipalitatea obține banii necesari pentru diverse lucrări, fără a apela la bănci. Cei care vor cumpăra aceste valori mobiliare vor beneficia de o dobîndă mai mare decît la depozitele bancare sau la certificatele de trezorerie. Precizăm că obligațiunile sînt garantate și ele, dar cu veniturile proprii ale bugetului local, adică din taxele și impozitele locale. În cazul municipiului Bacău, este greu de crezut că bugetul ar putea avea probleme, știut fiind faptul că edilii urbei sînt foarte conștiincioși, ba chiar drastici în colectarea veniturilor.
Interesant este că apare un paradox: cetățenii care cumpără obligațiuni vor plăti în parte garantarea lor, pentru că nu sînt scutiți de plata impozitelor și taxelor locale.
Dobînzile obligațiunilor sînt mai mari decît ale Trezoreriei sau ale depozitelor bancare
După cum am mai precizat, este vorba de un împrumut, al cărui scadență este de un an sau poate mai mare. Facem această precizare, pentru a nu se face confuzie cu ceea ce a fost în cazul emiterii de acțiuni pentru Dracula Park.
Procedeul de emitere este relativ simplu. Municipalitatea interesată demarează o ofertă publică primară de vînzare a obligațiunilor. În anunțul de vînzare se specifică toate detaliile care îl pot interesa pe cumpărător: emitentul, intermediarul emisiunii, scopul ei, numărul de obligațiuni puse în circulație, valoarea lor nominală, prețul de vînzare, prin cine de subscriu (în cazul municipiului Bacău este vorba de sucursalele și filialele BCR). Se mai dau și detalii asupra dobînzilor pe care le vor încasa deținătorii și datele la care sînt plătibile. În cazul municipiului Bacău, varianta cea mai probabilă este opțiunea pentru o dobîndă calculată după o formulă mai complexă, dar care va fi în final mai mare decît cea pe care băncile o plătesc pentru depozitele populației sau decît cea pe care statul o plătește pentru certificatele de trezorerie.
În privința perioadei de maturare a obligațiunii, emitenții de pînă acum au optat pentru un termen de un an, cu restituirea a jumătate din valoarea ei nominală la șase luni de zile. Viceprimarul Dragoș Benea a spus că, pentru Bacău, încă se mai discută: „Termenul minim pe care-l avem în vedere este de cel puțin un an, dar nu excludem ca el să fie mai mare”. Din acest punct de vedere, deținătorii nu sînt dezavantajați, pentru că dobînzile se calculează anual și se plătesc ca atare.
Obilgațiunile municipiului Bacău nu vor duce lipsă de cumpărători
Pînă acum, emisiunile de obligațiuni municipale au avut mare priză la cei cărora le-au fost adresate. Titlurile municipiului Alba Iulia s-au epuizat într-o oră și jumătate, cele de la Cluj-Napoca – într-o zi. Orașul ardelean a avut un client, persoană fizică, ce a cumpărat obligațiuni de un miliard de lei. În cazul municipiului Bacău, se pare că nu vor exista probleme de nici un fel. În primul rînd, pentru că aici este sediul SIF 2 Moldova, instituție de plasament financiar care nu poate scăpa o astfel de oportunitate. Dar nu numai atît. „Chiar dacă oferta publică nu se subscrie în totalitate, avem garantat plasament la BCR și BRD” – a spus viceprimarul Benea. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns