– primarul Romeo Stavarache a anuntat ca municipiul Bacau este primul oras resedinta de judet din tara la capitolul bani de la Uniunea Europeana, atrasi pe proiecte – pina acum, in municipiu s-au adus aproape 300 de milioane de euro si se spera ca pina in 2013 suma va ajunge la 600 milioane de euro – printre proiectele majore demarate se numara pasajul subteran, centrul de afaceri, investitia in termoficare, investitia in infrastructura sociala si urbana sau managementul integrat al deseurilor
Municipiul Bacau este primul oras resedinta de judet din tara la capitolul cele mai multe fonduri europene atrase. Anuntul a fost facut de primarul Romeo Stavarache, imediat dupa ce s-a semnat contractul de finantare pentru cei mai multi bani, aproape 80 de milioane de euro, acordati investitiei in sistemul de termoficare bacauan, de Uniunea Europeana. «Bacaul este orasul cu cele mai multe sume atrase de la Uniunea Europeana, fara sa luam in calcul investitiile care se realizeaza cu bani din bugetul local sau cel de stat. Pina acum au fost atrasi in oras aproape 300 de milioane de euro prin proiectele pe care le-am demarat», a declarat edilul Bacaului. Municipiul Bacau a devenit, astfel, model de buna practica pentru alte administratii din tara, mai ales ca, in plina criza, aici se lucreaza, sint deschise santiere, iar firmele isi pot mentine salariatii, ii pot plati si chiar face angajari. Desi se confrunta cu o lipsa de fonduri de la bugetul national, anul acesta fiind primul in care dupa 16 ani bugetul judetului se rectifica pe minus, iar la nivel national si international imaginea Romaniei este ca nu a reusit sa atraga decit foarte putini bani europeni, din cei 30 de miliarde de euro pusi la bataie de UE pina in 2013, doar in Bacau s-au reusit sa se aduca aproape 300 milioane de euro, pina acum. Un simplu calcul arata ca daca se imparte suma totala data de UE Romaniei la judete, ar reveni unui judet circa 600 – 700 milioane de euro. Or, municipiul Bacau are numai el proiecte de 600 milioane de euro pina in 2013, ceea ce ne situeaza cu mult peste media nationala. Ramine insa problema de perceptie, pentru ca proiectele cu fonduri europene se deruleaza in timp, iar rezultatele nu se vad imediat, ca o asfaltare.
Proiecte demarate, de importanta majora pentru bacauani
Banii atrasi de municipalitatea bacauana se regasesc in proiecte de importanta majora pentru bacauani. Acestea se afla in diferite stadii de executie. Centrul de Afaceri si Expoziţii este programat sa se finalizeze in aceasta toamna, iar investiţia este de aproape 15 milioane de euro si isi propune sa transforme Bacaul într-un motor economic al Regiunii Nord – Est. Managementul integrat al deseurilor, noua groapa ecologica de gunoi este un proiect de 20 de milioane de euro, si el aflat pe ultima suta de metri. La fel, aproape de finalizare este si proiectul de reabilitare a retelei de apa si o noua aductiune de la Valea Uzului, un proiect de 53 de milioane de euro. Lucrarile la pasajul subteran Oituz – Stefan Guse au demarat si ele, valoarea investitiei ridicindu-se la peste noua milioane de euro. Un alt proiect inceput este cel ce vizeaza modernizarea CET SA Bacau, un proiect de 85,5 milioane de euro. UE a mai dat Bacaului alte 25,5 milioane de euro pentru ca orasul este pol de dezvoltare urbana, iar acesti bani se vor cheltui pentru modernizarea infrastructurii urbane si sociale, deja doua proiecte tercind de etapele studiilor de fezabilitate si ajungind la etapa organizarii licitatiilor, cum este cel de modernizare al Caii Moineşti si pasarelei Mărgineni, proiect în valoare de zece milioane de euro. Acestui tronson i se adauga si strazile I.L. Caragiale – Milcov si intersectia cu strada Letea, precum si zona Miorita – 9 Mai – Vintului – Vadu Bistritei, proiecte ce au primit girul consilierilor locali bacauani. UE a mai pus bani la bataie si pentru alte doua proiecte ce vieaza componenta de mediu, recreere si distractie pentru bacauani, cum sint Centrul de Agrement din padurea Tamasi – un alt proiect cu o valoare de sapte milioane de euro, dar si modernizarea Insulei de Agrement, poate cel mai asteptat proiect de catre bacauani, ce necesita o finantare de cinci milioane de euro.
Pina in 2013, investitii de 600 milioane de euro
Municipalitatea bacauana si-a propus ca pina in 2013, prin proiectele pe care le va pune la punct sa atraga in oras nu mai putin de 600 milioane de euro. „Solutia pentru modernizarea orasului este data de fondurile europene. Municipiul Bacau are toate sansele ca, pina in 2013, sa atraga prin proiecte cu finantare europeana, aproape 600 milioane de euro. Inca de la preluarea mandatului de primar al Bacaului, echipa din Primaria Bacau a inceput sa intocmeasca proiecte de accesare a fondurilor europene, iar pina acum, nici un dosar nu a fost respins de catre comisiile de evaluare. Odata puse la punct toate aspectele ce vizeaza strategia de dezvoltare a orasului, planul de investitii in municipiu si planul integrat de dezvoltare, fata Bacaului se va schimba radical. Avem peste 50 de proiecte depuse pentru accesarea fondurilor europene si nici unul dintre acestea nu a fost respins, semn ca ne facem temele cu temeinicie”, a precizat primarul Bacaului.
Alin a zis
Și mai ziceți că banii europeni se dau pe criterii politice. Uite cum PNL-ul atrage foarte mulți bani într-o guvernare PD-L, UNPR, UDMR și minoritățile.
gabi a zis
Pacat ca sunt si cateva proiecte inutile, cum este Centrul de Afaceri – un proiect ratat din start . Sunt 15 milioane de euro aruncate pe fereastra.
Cred ca pe viitor Primaria ar trebui sa se concentreze pe proiecte cu adevarat utile : parcari subterane sau supraterane, centura de ocolire a orasului, etc…
Succes !
caisa a zis
Centrul de afaceri este util, mai ales pe viitor, daca a fost facut cu bani europeni este foarte bine. Poate se face un front comun si se rezolva si soseaua de centura. Doamne ajuta!