• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Municipiul Bacăul nu are salubrizare ecologică. Cum a fost blocată licitația pentru operatorul de colectare și transport

Municipiul Bacăul nu are salubrizare ecologică. Cum a fost blocată licitația pentru operatorul de colectare și transport

Ziarul de Bacau 18 august 2017 7 comentarii

LikeShare

Incendiul de la groapa de gunoi a Bacăului ar fi putut fi prevenit, dacă salubrizarea s-ar fi făcut după normele europene, iar banii de pe cele două mari proiecte, ISPA și „Sistem integrat de management al deșeurilor din județul Bacău”, ar fi fost cheltuiți cu folos. Până acum, zecile de milioane de euro de la Uniunea Europeană nu le-au adus băcăuanilor mai mult confort și un mediu mai curat.

Bacău, Letea, martie 2016

Așa cum am arătat într-un articol anterior, groapa de gunoi a Bacăului, depozitul I, făcut pe fonduri ISPA, de preaderare la UE, nu este operat de câștigătorul licitației. Astăzi, continuăm demersul jurnalistic și vă prezentăm cauza pentru care la groapa de gunoi deșeurile nu ajung colectate selectiv.

În mod normal, de salubrizarea din tot județul (mai puțin 5 localități care sunt pe cont propriu la colectare și transport) se ocupă o asociație a localităților, numită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), la care a aderat și municipiul Bacău, în 2010. Tot de atunci, edilii Bacăului au știut că trebuie să se organizeze o licitație pentru operatorul din municipiul Bacău și 22 de localități din jur. Alte 65 de localități au deja un operator desemnat prin licitație, Romprest.

Cine strânge gunoiul în municipiul Bacău și cât costă

În municipiul Bacău, gunoiul nu este colectat selectiv (ecologic), pentru simplul motiv că operatorul SOMA SA nu are în contract această obligație. SOMA face însă acest lucru la Sibiu, dar acolo taxa achitată de populație este de 9,23 de lei lunar, de persoană. Băcăuanii plătesc mai puțin, 6 lei lunar, iar serviciile sunt pe măsura nivelului scăzut al taxei.

Prelungire de 20 de ani, cu documentația la sertar

Municipiul Bacău a semnat pe 5 ani contractul cu SOMA SA, pe 1 august 2005, fiind prevăzută posibilitatea prelungirii cu maximum alți 5 ani. Peste numai 2 ani însă, în 2007, la solicitarea SOMA, care avea nevoie de un contract mai de durată pentru acoperirea investițiilor, dar și la propunerea unui consilier local PSD (George Bogatu, căzut în dizgrația partidului între timp, și pentru acest motiv), Consiliul Local Bacău votează prelungirea cu 20 de ani a contractului de salubrizare.

După ce administrația de la acea vreme și-a dat seama că prelungirea ar putea fi ilegală, s-a dat o nouă HCL, prin care s-a menționat că prelungirea este pe 20 de ani, dar numai până la organizarea unei licitații și desemnarea legală a unui operator. Această licitație se putea face din 2010, dar documentația a fost ținută la sertar de Primăria Bacău, până în 2016, după schimbarea puterii locale. Astfel, SOMA SA ar putea ajunge, de la un contract de 5 ani, să presteze peste 15, dacă licitația pentru operator nu se va ține sau va fi contestată în justiție.

Documentația în cauză, pe care Primăria Bacău a întârziat 6 ani să o predea la ADIS, pentru organizarea licitației și desemnarea operatorului de colectare și transport, a devenit însă inutilizabilă, pentru că e depășită din toate punctele de vedere: informații despre populație, cifre de la Recensământ, legislație etc.

De ce colectare selectivă?

„Băcăuanii resimt calitatea slabă a serviciului de salubritate prestat acum, atât la confortul cetățenilor, cât și la protecția mediului și raportul just calitate-preț”, declară Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS, referindu-se la municipiul Bacău.

Potrivit lui Seto, un serviciu modern și ecologic, parte a unui sistem integrat la nivel județean, trebuie să aducă investiții în punctele de colectare, o reală colectare selectivă la sursă, ritm și grafic de execuție verificabile, ca și monitorizarea în timp real a operatorului. În acest moment, Primăria Bacău nu are posibilitatea reală de a verifica activitatea SOMA SA.

Stadiul licitației

Pașii următori, pentru ca municipiul Bacău și cele 22 de comune învecinate să aibă un operator desemnat prin licitație, țin atât de ADIS, cât și de localitățile membre. În această perioadă, se întocmește studiul de oportunitate, care va fi supus votului Consiliilor Locale și va conține soluțiile recomandate. Apoi, se va întocmi documentația de atribuire, ce va urma același circuit de aprobare, după care licitația va fi „urcată” pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice), probabil la începutul lui ianuaarie 2018.

Din acel moment, nu e limpede cât poate să mai dureze procedurile. „Sunt convins că se va termina numai cu o decizie a unei Curți de Apel”, afirmă Bogdan Seto, care are experiența celor 2 ani de contestații, când a fost desemnată Romprest SA pentru celelalte 65 de localități ale județului, și a licitației pentru desemnarea operatorului instalațiilor de la noua groapă de gunoi, care ține de 3 ani și nu s-a încheiat.

Dispute între PSD și PNL, pe tema salubrizării

Muntele de gunoi, fotografiat din elicopter

După izbucnirea incendiului încă nelichidat de la groapa de gunoi, cauzele problemelor din sistemul de management al deșeurilor au fost apreciate diferit de liderii PNL și PSD, care și-au aruncat replici acide, pe Facebook.

„Și acum adevărul, din informațiile mele. Groapa s-a aprins din cauza că municipalitatea nu mai are contracte, din primăvară, cu basculantele de pământ. Până anul trecut, după depozitarea gunoiului se punea un strat de pământ și se compacta, de aceea biogazul format nu se aprindea. Din primăvară, odată cu constituirea noii societăți (utila pana acum doar pentru salarii acordate membrilor de partid), nu a mai facut nimeni această operațiune și rezultatul era inevitabil..aprinderea gropii. Pe timpul «hidrei liberale» nu s-a aprins groapa deoarece se respectau lucrări minime de bun simț”, a notat Dragoș Luchian, președintele PNL mun. Bacău, fost viceprimar liberal până în 2012.

În replică, senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău și fost președinte al Consiliului Județean, a adresat, tot pe Facebook, câteva întrebări fostei administrații locale a Bacăului:

„De ce după 5 ani de la finalizarea proiectului ISPA, administrația Stavarache – Luchian – PNL nu a demarat licitația pentru colectare și transport deșeuri? De ce s-a preferat adiționarea pe o perioadă de 20 de ani a unui contract cu o durată inițială de 5 ani, caz fără precedent în administrația publică locală? De ce s-a depozitat gunoi neconform în Celula I încălcându-se angajamentele asumate de Municipiul Bacău prin Memorandumul de finanțare ISPA prin care s-a construit Celula I? De ce nu s-a constituit și alimentat financiar fondul de închidere al gropii de gunoi, de către Municipiul Bacău, în condițiile în care acesta și-a asumat administrarea Celulei I (inclusiv în fața instituțiilor de autorizare/avizare, ex ANRSC)?”, a scris Dragoș Benea.

Groapa de gunoi a Bacăului a luat foc în urmă cu șapte zile, iar pompierii încă se luptă să lichideze incendiul.

Pentru alte aspecte referitoare la problematica deșeurilor din județul Bacău, citiți și „Județul Bacău va fi înghițit de gunoaie! Romprest a cerut rezilierea contractului de ridicare a deșeurilor. Paguba ar putea ajunge la 50 milioane euro”.

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: ADIS Bacau, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare, Bogdan Seto, Consiliul Local Bacau, Dragos Benea, Dragos Luchian, primaria bacau, Soma

Reader Interactions

Comentarii

  1. Marin a zis

    18 august 2017 la ora 3:04 pm

    Parerea mea cu privire la salubrizare si multe altele care se mai petrec in oras si pe langa este ca pe politicienii nu ii prea duce mintea sa faca ceva si pentru cetateni, gargara urat mirositoare care iese tot timpul din gura politicienilor incompetenti nu mai surprinde pe nimeni, arunca unul vina pe celalalt de parca ar fi din judete diferite, benea e de-o viata seful consiliului judetean iar judetul arata ca un sat din Africa, numai ca are blocuri, toti investorii ocolesc bacaul, o sa mai ramana doar politicienii si traficantii de tigari din piata, in rest praful se va alege de acest oras distrus de incompetenta politicienilor si clientele politica. Normal ar fi sa aflam cine sunt vinovatii cu nume si prenume, X, Y,Z au dormit pe banii nostri in primarie, dar s-ar afla repede ale cui pile sunt si nu da bine la votanti. Concluzi este ca va doare undeva de bacaoani atat timp cat va platesc salariile, masina cu sofer si multe alte avantaje pe care nu le meritati.

    Răspunde
  2. Georgiana a zis

    18 august 2017 la ora 3:59 pm

    Dle Marin, e corect ce scrieti, dar cea mai mare problema e ca nu au dat la pace PSD-ALDE si PNL la impartirea spagii, mai nou spus comisioanelor. Plus ca le e teama de moarte sa nu se toarne la DNA unii pe altii, nestiind cine sunt ,,acoperitii,, intre gruparile de tip mafiot care au devalizat judetul si municipiul .

    Răspunde
  3. Coco a zis

    18 august 2017 la ora 6:24 pm

    Bacau= oraș de 2 lei

    Răspunde
    • Nela a zis

      19 august 2017 la ora 10:27 am

      Nu Bacaul este un oras de 2 lei ci multimea de persoane needucate care-si arunca resturile menajere la intamplare ( duceti-va copiii sa se joace in parculetul de la Letea si veti anticipa groapa de gunoi a zonei pe care,zi de zi ,muncitorii de la salubritate se straduiesc sa o stopeze) se dovedeste fara valoare,fara rusine.Apoi ,primarul,pe care si eu l-am votat,ar trebui sa lase biroul si sa …viziteze diferite zone ale orasului,sa vada personal cum se prezinta lucrurile,chiar sa priceapa ca ea,curatenia presupune investitii serioase,ca matura devine ineficienta…

      Răspunde
  4. TUCU a zis

    19 august 2017 la ora 7:29 am

    Locurile de depozitare a gunoiului, sunt adevarate focare de infectii. Ce s-a promis in campania electorala?! Si ce s-a realizat , dupa aproape 2 ani ?!

    Răspunde
    • Nela a zis

      19 august 2017 la ora 3:05 pm

      Vor mai trece 2 ani iar numarul celor care-si vor depozita gunoiul,nu in pubela, ci in jurul ei,va fi in crestere ( invers proportional cu regresul din educatie).Utilajele necesare pentru o colectare rapida si eficienta costa iar alesii nostri sunt interesati de salariile lor si se dovedesc doar buni de gura ( precum Scripat) sau preocupati doar de curatenia din fata locuintelor personale.

      Răspunde
  5. TUCU a zis

    19 august 2017 la ora 4:48 pm

    Pacat, ca poza este din „martie 2016”, acum sunt unele mult mai „frumoase”.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Peste 40 de percheziții domiciliare în Bacău și alte 14 județe din țară, într-un dosar de înşelăciune cu mobilă la comandă. Prejudiciul se ridică la 4 milioane de lei

Ședința ordinară a Consiliului Județean Bacău din 28 martie 2023, ordine de zi suplimentară 3

Anunț de participare Legea 350/2005 – Dărmănești

Compania Regională de Apă Bacău S.A. lansează licitații pentru contracte lotizate, parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată

Primăria Bacău vrea să cheltuiască 300.000 de lei de Ziua Copilului. Festivalul va avea loc în perioada 1-4 iunie

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

SOMA Bacău angajează mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

21 februarie 2023

Locuri de muncă disponibile la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

20 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • Doru de DUCA la Primăria Bacău demarează vânzarea târgului auto din Șerbănești către DEDEMAN. Noul obor va fi amenajat la ieșirea din oraș, pe DN 11
  • H2SO4 la A murit prof. univ. dr. Dănuț Nicu Mârza Dănilă, de la Universitatea „Vasile Alecsandri”, fost antrenor al echipei de volei CSU Bacău
  • Parinte la VIDEO-FOTO: Percheziții la traficanți de droguri din Bacău. Suspecții vindeau cannabis și amfetamine în școli
  • Gabi la Un pod CFR din Târgu – Ocna stă sprijinit în proptele din lemn. Compania neagă pericolul de prăbușire
  • Scarlatescu la Primarul Viziteu și prefectul Bogdănel, contre pe tema controlului Gărzii de Mediu la depozitul ilegal de deșeuri provenite din demolarea garajelor

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Mokka – Card de Cumparaturi
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale
  • Salon cosmetica

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău