Municipiul Iași va fi declarat „Capitala Istorică a României”, potrivit unei inițiative legislative a parlamentarilor PSD Bacău și Iași. Proiectul de lege a trecut de Senat și urmează să fiea supus aprobării Camerei Deputaților.
„Drumul spre stabilirea prin lege că municipiul Iași va fi capitala istorică a României a continuat astăzi în plenul Senatului. Cu unanimitate de voturi, proiectul de lege inițiat de parlamentarii din Bacău și Iași a fost aprobat și merge la Camera Deputaților”, a anunțat senatorul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău.
Inițiatorii acestui proiect legislativ au considerat că, în an centenar, trebuie să se intituie o recunoaștere morală orașului care, prin elitele sale, a acceptat sacrificiul fondator, pentru realizarea celui mai important proiect de țară al românilor.
„Având în vedere că Iaşiul a fost capitală a Moldovei medievale şi moderne, vreme de trei secole (1564—1862) fiind locul unde s-au petrecut multe din momentele înălţătoare ale istoriei, culturii și ştiinţei româneşti si ca Iaşiul este al tuturor românilor, cunoscut ca oraş al celor trei Uniri, în anul centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei și al culturii naţionale, prin prezenta inițiativă legislativă, se propune declararea orașului Iași – capitala istorică a României”, este unul dintre argumentele parlamentarilor PSD Bacău și Iași.
Iașiul este al doilea oraș ca mărime al României. Pe lângă importantul rol administrativ, Iașiul și-a căpătat și un faimos rol cultural dar și un important nucleu religios.
Initiatorii acestei propuneri sunt Vasile Toma, Dragoș Benea, Victorel Lupu, Doru Adrian Panescu, Miron-Alexandru Smarandache, Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, Vasile Cîtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Costel Dunava, Ionel Floroiu, Claudiu Augustin Ilişanu, Theodora Şotcan, Lucian Șova și Gabriel Vlase.
Lasă un răspuns