Taxa de un leu pe metru patrat pe zi, aplicata proprietarilor de spatii comerciale situate pe terenuri aflate in proprietatea privata a municipiului Onesti, pentru care nu s-au incheiat contracte de concesionare, continua sa genereze dispute aprige in instantele de judecata si in legislativul onestean. Consilierii PNL si PD-L au incercat, la ultima sedinta a legislativului local, sa anuleze aceasta taxa, considerata nelegala, incorecta, aberanta, santajista si absurda, dar ei s-au izbit de incapatinarea alesilor PSD, care vor sa pastreze acest bir si pe viitor. „Aceasta taxa a devenit foarte nepopulara si a iscat discutii intre cetatenii municipiului Onesti – a aratat avocatul Gheorghe Ene, consilier PD-L, care a initiat un proiect privind anularea taxei. Dupa aplicarea ei, aceasta taxa a generat zeci de procese”. Unele dintre procesele aflate pe rolul diferitelor instante au fost deja cistigate de cetateni, iar taxa a fost declarata partial nelegala. Avocatul Ene a aratat ca taxa incalca legislatia fiscala, intrucit a fost incadrata, pe baza unui proiect initiat de primarul Emil Lemnaru, la capitolul „Alte taxe” sau „Taxe speciale”, in contradictie cu prevederile Codului Fiscal, care stipuleaza ca taxele speciale se instituie „pentru functionarea unor servicii publice locale, create in interesul persoanelor fizice si juridice”. Ori, la Onesti, taxa nu are legatura cu nici un serviciu public, ci a fost pretinsa direct de la proprietarii de spatii comerciale.
Comerciantii ar trebui sa plateasca sume astronomice
Conform avocatului Ene, taxa „a fost catalogata de opinia publica drept o masura santajista, iar unele voci, mergind mai departe, au catalogat-o drept <<o noua nationalizare>>, care a fost adoptata in urma unei <<coroborari dupa ureche>> a unor prevederi ale legii”. „Nu numai ca este absurd sa platesti un leu/mp/zi pentru terenul care se afla sub spatiul comercial, dar, practic, este si imposibil de realizat, pentru ca majoritatea spatiilor comerciale aflate pe aceste terenuri au suprafete foarte mari – a mai spus consilierul Gheorghe Ene. Cu titlu de exemplu, la un spatiu comercial cu suprafata de 214 mp, ar trebui sa se plateasca 6.600 lei/luna, respectiv 79.200 lei/an (792 milioane de lei vechi). De aici rezulta si discutiile iscate despre <<o noua nationalizare a municipiului Onesti>>, intrucit este evident ca nimeni nu poate plati aceste sume si, ca finalitate implicita, spatiile vor ajunge in proprietatea Municipiului Onesti”. Consilierii liberali au sustinut proiectul propus de reprezentantii PD-L, pe motiv ca taxa „e o aberatie”, dupa cum a spus Mircea Cetean (PNL), si ca nu aduce nici un cistig, pentru ca ii falimenteaza pe comercianti. „S-a obisnuit ca toata constructia bugetara sa fie facuta doar pe baza de taxe si impozite; o sa-i pierdem si pe acesti comercianti”, a spus si Gelu Nicolcea (PNL).
Controversele continua
Pe de alta parte, presedintele PSD Onesti, primarul Emil Lemnaru, a recunoscut si el ca „situatia este delicata si grea”, dar nu a fost de acord cu anularea taxei, pe motiv ca „toate taxele sint nemultumitoare si nepopulare”. El a mai aratat ca spatiile respective sint in proprietatea municipiului Onesti, dar au fost vindute de fostele firme Onedil si Onsal, fapt pentru care s-au declansat mai multe procese, cistigate de municipalitatea onesteana. Lemnaru a mai spus ca s-au facut concesionari pentru aproape toate cele 120 de spatii comerciale, cu exceptia a 12 dintre ele, pentru care se aplica taxa de un leu/mp/zi. Printre cei 12 figureaza si rudele a doi consilieri PD-L, Valerian Vreme si Teodora Voinea, care nu au putut vota, pe motiv de conflict de interese. Ca urmare, doar 10 din cei 12 consilieri PNL – PD-L au putut vota pentru anularea taxei, in timp ce toti cei noua alesi PSD au fost impotriva. Conform secretarului municipiului, Daniel Spinu, taxa ramine in vigoare, doarece, pentru anularea ei, ar fi trebuit votul majoritatii consilierilor in functie, adica cel putin 11 voturi pentru. Decizia va fi atacata de consilierii liberali si democrat-liberali, care considera ca nu este vorba de conflict de interese, pentru ca „este o taxa locala, care ne vizeaza pe toti”, dupa cum a spus avocatul Gheorghe Ene.
Rocco a zis
Se stia ca ca Lemnaru nu stie decat sa ia taxe. De ce nu s-au bagat in campanie acesti comercianti? Acum sa plateasca!
... a zis
Pai, in onesti jumatate din populatie lucreaza la primarie, u trebuie bani de salarii?