Combinatul chimic Amurco a deschis acțiune în instanță după ce, anul trecut, reprezentanții societății au avut surpriza să descopere că în zona batalului de fosfogips se aflau mai multe utilaje care excavau și transportau prundiș.
Conducerea combinatului, care susține că are acte de proprietate pe terenul pe care se află instalațiile și alte construcții, a aflat că, în octombrie 2011, Consiliul Județean a emis autorizație de construcție pe numele a două familii pentru o amenajare piscicolă, un grup social și împrejmuire teren pe o parte din suprafața aflată în proprietatea Amurco, ce aparține de comuna Tamași. Surpriza și mai mare a fost atunci când conducerea combinatului a aflat că cele două familii au la rândul lor acte de proprietate pe o parte din suprafața deținută de Amurco. „Am fost informați că pe o parte din terenul aparținând SC Amurco (circa 20 ha din totalul de 27 de ha) ar avea acte de proprietate G. și R., care la rândul lor ar fi cumpărat de la Maria și Dan C., cărora le-au fost emise titluri de proprietate de către Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Tamași și Comisia județeană, în urma reconstituirii dreptului de proprietate a acestora – au arătat în instanță reprezentanții Amurco. Am aflat că pe terenul Amurco, în batalul de fosfogips, a fost emisă de Consiliul Județean autorizație de construire pentru amenajare piscicolă și grup social, sub acoperirea căreia, aceștia (cele două familii, n.r.) au exploatat și au vândut prundișul timp de un an și jumătate, perioadă în care nu a fost edificată niciuna din construcțiile din autorizație.”
Echipele de la Administrația Bazinală de Apă Siret – SGA Bacău și Garda de Mediu, chemate în control de Amurco, au confirmat că cele două familii au acte de proprietate pe teren, avize de mediu și de gospodărire a apelor. Conducerea Amurco a fost nevoită să se adreseze instanței pentru a cere suspendarea autorizației de construcție și încetarea provizorie a excavațiilor care, susțin cei de la combinat, le-ar aduce prejudicii și ar distruge izolația batalului de fosfogips, construită tocmai pentru a nu permite substanțelor chimice să pătrundă în sol și apă.
Și Tribunalul și Curtea de Apel au respins acțiunea Amurco, pe motiv că măsurile provizorii (cum sunt cele de suspendare a unor lucrări) pot fi luate doar dacă s-a făcut o acțiune în instanță pentru anularea autorizației de construcție. Amurco nu a făcut dovada la cele două instanțe că ar fi solicitat anularea autorizației.
Lasă un răspuns