Muzeele băcăuane nu reușesc să atragă publicul. Există obiective de cultură care nu au reușit să atragă nici măcar un plătitor individual de bilet în 2014, iar altele, de renume, au fost vizitate de câteva sute de persoane într-un an întreg. „Traficul” este asigurat de grupurile de elevi și în special de gratuitățile oferite de muzee. Veniturile instituțiilor sunt asigurate din bugetul Consiliului Județean, iar încasările din vânzarea biletelor ajung să acopere doar 1% din cheltuielile anuale.
Cele două instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean care păstoresc muzeele, casele memoriale și galeriile de artă din județ sunt Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea”.
În ceea ce privește CM „Iulian Antonescu”, recordul negativ de vizitatori îl deține Muzeul de Istorie Buhuși. Anul trecut doar 116 persoane au vizitat obiectivul, din care 50 gratuit. Colecția de artă populară Preot Vasile Heisu din Răcăciuni nu a înregistrat în 2014 niciun vizitator individual. Au fost doar grupuri ce au insumat 198 de vizitatori plătitori și alte 100 de persoane care au primit gratuitate. Casele memoriale Nicu Enea și George Bacovia nu stau mult mai bine. Într-un an întreg, Casa „Nicu Enea” a înregistrat doar 35 de vizitatori individuali, care au plătit bilet, iar Casa „George Bacovia” 76. De asemenea, Galeriile „Alfa” au fost vizitate de 224 de plătitori individuali de bilet. În schimb, peste 4000 de oameni au vizitat gratis obiectivul, adică undeva la doar 16 persoane pe zi. Cel mai bine stau secțiile de Etnografie și Istorie ale Muzeului Iulian Antonescu, numărul de vizitatori fiind crescut de grupurile de elevi, care au însumat peste 12,000 de persoane. În schimb, la capitolul vizitatori individuali nu au depășit 250 de persoane într-un an întreg, ceea ce înseamnă aproximativ un vizitator pe zi.
În cazul CMSN „Ion Borcea”, cei mai puțini vizitatori anul trecut i-a avut Casa memorială „Ion Borcea” din Racova. Un singur plătitor de bilet a fost înregistrat în anul 2014, iar alți 122 la nivel de grup. Observatorul Astronomic a beneficiat de 5000 de vizitatori anul trecut, din care 276 individuali, iar restul fiind grupuri de elevi. Asta înseamnă o medie de doar 20 de vizitatori pe zi. Ce-i drept, la finalul anului, Observatorul s-a închis pentru renovare. Vivariul a înregistrat un număr dublu de vizitatori față de Observator. Cel mai vizitat obiectiv a fost Muzeul de Științe ale Naturii, care a înregistrat peste 20 de mii de vizitatori cu plată. Dintre aceștia, aproape 2000 au fost individuali, iar restul grupuri. Astfel, media zilnică a celui mai vizitat muzeu din Bacău a fost de 80 de persoane pe zi.
„Nu trebuie să inventăm noi apa caldă!”
„Sunt câteva instituții de cultură care suferă din pricina sediilor total neatractive, prost amplasate și neinspirat proiectate, cum ar fi Muzeul de Istorie și Muzeul de Științele Naturii. Oricât de multă activitate s-ar face acolo – și se face, la ambele instituții – e greu să le denumești obiective turistice, în adevăratul sens al cuvântului. Aceste muzee sunt vizitate de copii aduși de la instituțiile de învățământ din județ, ceea ce nu-i rău!, dar beneficiază de puțini turiști vizitatori. Și la Muzeul de Istorie, și la Muzeul de Științele Naturii, au venit în ultimii doi ani manageri care au adus un suflu proaspăt, dar insuficient ca să acopere deficiențele sediilor” a declarat Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău. „Cred că Observatorul Astronomic va fi total opusul celor două, dacă va fi promovat bine are ce oferi, nu numai copiilor din județ. Dar va avea nevoie de o promovare bună, iar aceasta n-o vom putea asigura prin contractarea unei agenții specializate, ci va trebui puțin interes, inventivitate și capacitate de inspirație din modelele de succes, pe care să le aplicăm și aici. Nu mă va deranja dacă se vor inspira din obiective similare din România sau Europa, care se promovează cu succes. Nu trebuie să inventăm noi apa caldă!”
Ținute în viață de la buget
Cele două complexe muzeale din Bacău sunt ținute în viață cu bani de la bugetul județului, deoarece, din încasări proprii nu și-ar putea achita nici hârtia pentru imprimantă. În anul 2014, CM „Iulian Antonescu” a avut venituri totale de 2,18 milioane de lei. Din această sumă 2,11 milioane au venit de la Consiliul Județean. Din vânzarea biletelor și a vederilor nu s-au strâns decât 22 de mii de lei, iar din închirieri și alte servicii prestate puțin peste 33 de mii de lei. În ce privește CMSN „Ion Borcea”, veniturile proprii au fost de 47 de mii de lei, din care 32 de mii de lei din vânzarea biletelor. Restul până la 2,27 milioane de lei au venit de la buget.
Luk a zis
„Timpul trece leafa merge”.Am fost la Casa Memoriala G.Bacovia ,era ora 12 si ceva,m-a intampinat femeia de servici.Scosi in strada sa aduca vizitatori,sa le fie platite salariile in functie de venituri aduse.Verifica cineva daca respecta programul?
Tincuța Bernevic a zis
Vin aici cu o precizare, pentru că articolul duce în eroare cititorii.
Casa Memorială „George Bacovia” nu a avut în 2015 niciun vizitator. Din iulie 2014 până în mai 2016, casa a fost în șantier pentru consolidarea fundației și alte lucrări. Deci a fost închisă. În 2013 a avut 2844 de vizitatori, iar în 2014 pentru jumătate de an, casa a avut 1799 de vizitatori. Redeschiderea din mai 2016 a adus până la sfârșitul anului 2614 vizitatori.
Numărul vizitatorilor a fost în continuă creștere, înainte de pandemie cifrele ajungând la +6000 de vizitatori. E loc de mai bine mereu.
Încercați să respectați adevărul atunci când scrieți un articol!
Nelu a zis
Daca aceste institutii erau administrate privat, altfel stateau lucrurile. Vorba aia…timpul trece, leafa merge. Ia sa bagam niste obiective de realizat pentru sefii acestor institutii, asa, ca la privat… Iti faci treaba, iti iei salariul, altfel nu! Au auzit acesti domni de marketing, de promovare?!
mm a zis
Am inteles ca o sa candidam pentru capitala europeana !!!Ce gluma …
koko a zis
Dupa cum scrie o blogarita , salariata a acestei institutii si cum bate ea cluburile….nu s-ar zice ca angajatilor muzeelor le e chiar rau!
vivi a zis
Schimbati toti managerii, oricum sunt pusi politic, ma mir ca CSJ vorbeste de propriile institutii in acest fel si mai ales de oamenii pe care el i-a promovat si pus in functii (si nu pe baza de competenta ci din alte motive….). Poate ca l-au deranjat cu ceva, poate ca nu au indeplinit obiectivele de interes particular…ca alea publice prea putin conteaza!