• lucrările din fostul muzeu au fost mutate pînă acum în șase locații diferite și zac și acum în depozite • autoritățile nu par prea interesate să găsească soluții de repunere în circuit a expoziției, recunoscute pe plan european
Muzeul de Etnografie, unul dintre cele patru muzee ale municipiului Bacău, a fost scos de pe lista muzeelor din Bacău. Cu două expoziții permanente apreciate de specialiștii români și piese unicat în Europa, cum este războiul de țesut din satul Călcăi (com. Oituz), muzeul zace, de mai bine de un an și jumătate, în diferite depozite ale Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Cum interesul pentru tradițiile populare autentice a scăzut, se pare că nimeni nu mai are interesul să repună în circuitul național muzeul realizat „de-a lungul a 35 de ani de cercetări în diferite zone ale județului și împrejurimile acestuia”, după cum a declarat Dorinel Ichim, șeful secției de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Expoziția de etnografie a fost mutată pînă acum în șase depozite, după ce în vara trecută s-au început lucrările de renovare a clădirii în care funcționa muzeul. „Colecțiile sînt în regulă, pentru că sînt îngrijite de specialiști”, ne-a asigurat etnologul Ichim.
Ce s-a petrecut acolo? După ce imobilul a fost renovat, edilii au dispus mutarea urgentă în acel spațiu a unei părți din Biblioteca Județeană „C. Sturdza”, considerată o prioritate imediată. Primăva a trecut, s-a dus și vara și, pînă în prezent, spațiul fostului muzeu este gol. În acel spațiu se așteapă montarea unei centrale termice și mutarea secției pentru Copii a Bibliotecii Județene „C.Sturdza”. Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, a spus că nu știe cît va dura acest demers, deoarece instituția pe care o conduce nu dispune de fonduri.
Precizăm că Muzeul de Etnografie cuprindea expoziții în care erau expuse obiecte folosite de păstori. Multe dintre acestea nu mai pot fi găsite astăzi pe la stîni. Este vorba despre tipare de caș, instrumente de semnalizare, tipuri de planuri de stînă, port specific la stînă. Expoziția mai cuprindea o altă secțiune cu țesături de interior, care urmăreau evoluția țesutului din neolitic pînă în prezent. Ce se va întîmpla cu Muzeul de Etnografie? „Nu știu nimic despre cînd și unde se va muta muzeul”, ne-a spus Dorinel Ichim. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns