• zeci de curioși s-au îngrămădit la premieră pentru a vedea personajele celebre construite din ceară • cei mai mulți dintre vizitatori au rămas muți de uimire în fața perfecțiunii cu care au fost construite, în mărime naturală, personaje celebre
„Cina cea de taină”, copie realizată conform lucrării lui Leonardo da Vinci, profetul Moise, Zarathustra, Salomeea avînd capul Sfîntului Ioan pe tipsie, eroii filmului „Harry Potter” și „Lord of the ring”, și alte personaje cunoscute pot fi văzute la Complexul Muzeului Județean de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău. Toate cele 27 de personaje prezente la Bacău sînt realizate în mărime naturală, tehnica în care sînt realizate fiind aproape ireproșabilă. „Din punct de vedere antropologic, totul este reușit. Pot să spun că ceea ce se poate vizita aici este aproape desăvîrșire”, a declarat prof. dr. Barabaș. Expoziția, adusă în premieră la Bacău de la Sankt Petersburg, a fost deschisă într-un ambient ce îndeamnă la meditație, tot aranjamentul interior fiind făcut de specialiștii ucrainieni sosiți ieri noaptea la Bacău. „Este un cadou pe care instituția noastră îl face băcăuanilor în această perioadă a sărbătorilor de iarnă”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, directoarea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.
Din partea Muzeului din Sankt Petersburg a vorbit Marian Bețivu, care le-a mulțumit din suflet celor prezenți și a ținut să evidențieze că, în comparație cu alte zone ale României pe unde a umblat, Moldova este „partea cea mai caldă”. Muzeograful a prezentat apoi expoziția, vorbind despre modul în care au fost realizate exponatele. Sperînd într-o colaborare bună cu instituția băcăuană, Marian Bețivu a anunțat că Muzeul din Sankt Petersburg mai deține și alte expoziții interesante, cum ar fi una a malformațiilor umane, care ar putea fi adusă în viitor la Bacău. Evenimenul cultural a beneficiat de prezența reprezentaților autorităților județene și locale, la această expoziție fiind prezenți Dumitru Brăneanu și Ion Chiriac, vicepreședinții Consiliului Județean, Aurel Popescu, șeful de cabinet al primarului Bacăului, muzeografi, istorici, biologi și curioși din Bacău sosiți la vernisaj pentru a putea vizita această premieră. Așa cum a menționat directoarea Stratulat, Muzeul de Istorie va avea un program special, inclusiv de sărbători, instituția fiind deschisă zilnic, între orele 9.00 și 16.00. Eroii de ceară vor poposi la Bacău pînă la 16 ianuarie. Prețul unui bilet este de 20.000 lei pentru grupuri organizate, 45.000 de lei pentru pensionari, elevi și studenți, 60.000 pentru adulți, și 120.000 de lei pentru o familie. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns