• doar trei băcăuani au trecut pragul Muzeului de Istorie din Bacău în ultima zi a anului 2003 pentru a vizita Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg, adus în premieră la Bacău • „vizitarea a fost foarte proastă pînă acum și cred că nu există prea mult interes pentru cultură”, a opinat Marian Bețivu, din partea Muzeului Figurilor de Ceară
În urmă cu aproape două săptămîni, piesele ce alcătuiesc Muzeul Figurilor de Ceară de la Sankt Petersburg au fost aduse la Bacău. Ele au fost expuse în Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, iar organizatorii străini, care au dat numai pe transportul figurinelor 3.000 de euro, se așteptau într-o avalanșă de vizitatori interesați. În plus, ei sperau ca banii să fie recuperați în urma deschiderii expoziției din orașul lui Bacovia, ba, poate, chiar și ceva pe de-asupra. Ei bine, rezultatul a fost cu totul altul. Expoziția, ce cuprinde cele 27de figuri de ceară, reprezintă doar o premieră pentru băcăuani și atît. „Vizitarea expoziției a fost foarte proastă. Cred că oamenii nu au venit din cauza sărbătorilor, însă din cîte am observat nu există prea mult interes pentru cultură la Bacău. Pentru a ne acoperi cheltuielile cu transportul exponatelor, cazare și celelalte ar trebui să scoatem zilnic peste trei milioane de lei. Însă din 16 decembrie pînă în prezent nu am avut mai mult de trei, patru zile în care am obținut această sumă. În rest, am vîndut cîte 30 – 50 de bilete”, ne-a declarat Marian Bețivu, unul dintre cei sosiți din Sankt Petersburg cu figurile de ceară.
Oaspeții din Rusia au ales Bacăul, după o expoziție organizată la Suceava, „mai slabă decît la Bacău”, după cum a recunoscut Marian, în credința că orașul cu peste două sute de mii de locuitori este cel mai bine dezvoltat economic din zonă, prezentînd un potențial traseu și pentru celelalte expoziții de ceară de la Sankt Petersburg. „Am ales Bacăul pentru că ne-am gîndit că din punct de vedere economic este mult mai dezvoltat și speram ca lumea să fie interesată de această expoziție. Dacă nu va merge bine în viitoarele zile, există opțiunea de a pleca mai devreme din Bacău. În cazul în care va merge bine pînă pe 18 ianuarie, s-ar putea să mai aducem și alte expoziții aici”, a mai spus Marian Bețivu.
Realizate într-o manieră ce apropie foarte bine de realitate personajele expuse, figurile de ceară în mărime naturală și-au cîștigat oarece prestigiu în rîndul celor care au vizitat expoziția, la loc de cinste fiind „Cina cea de taină”, copie realizată după lucrarea lui Leonardo da Vinci. „Această lucrare este foarte apreciată de vizitatori, la fel ca și eroii filmului «Harry Potter»”, a spus ghidul muzeului. Însă la fel de interesante sînt profetul Moise, Zarathustra, Salomeea avînd capul Sfîntului Ioan Botezătorul pe tipsie, eroii „Lord of the ring”, dar și celelalte personaje. Tinerii au șansa ca vizitînd această expoziție să poată lua contactat cu personajele „Stăpînului inelelor”, pe care le vor putea vedea și la cinematograf, deoarece noua serie „Lord of the ring” va rula, de vineri, 9 ianuarie, la Cinema „Central” din Bacău.
Figurile de Ceară vor putea fi văzute la Muzeul de Istorie zilnic între orele 9.00 – 18.00. Prețul unui bilet este de 20.000 lei pentru grupuri organizate, 45.000 de lei pentru pensionari, elevi și studenți, 60.000 pentru adulți și 120.000 de lei pentru o familie. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns