• Școala nr. 4 din Moinești este singura din țară care are un muzeu dedicat petrolului
Școala nr. 4 din cartierul moineștean Lucăcești, înființată cu aproape o jumătate de secol în urmă, s-a impus în ultimii ani prin rezultatele de excepție obținute de elevi în plan școlar. O altă mîndrie nespusă a celor 431 de elevi care învață aici și a profesorilor este că în instituție ființează, unicat în țară, un muzeu dedicat „aurului negru”.
Rădăcinile actualului muzeu datează de prin 1980, cînd în incinta clubului „Mihai Eminescu” din localitate și în jurul acestuia, cu concursul Muzeului Național al Petrolului din Ploiești, s-au pus bazele unui complex muzeal. Menirea acestuia era să oglindească istoricul activității petroliere românești, în special al celei din zona moineșteană. În anul 1999, însă, firma Dafora SA Mediaș a cumpărat clubul, pe care l-a transformat ulterior în sediu. Muzeul a fost închis, iar exponatele, unele de certă valoare, riscau să dispară. Norocul s-a numit Ioan Vîrgolici, directorul Școlii nr. 4. „Cea mai bună soluție era să reamenajăm muzeul în școala noastră, unde, din fericire, exista spațiu suficient. Din anul 2001, Școala nr. 4 se poate lăuda că este singura unitate de învățămînt care adăpostește o expoziție muzeală din domeniul petrolier, intitulată Petrolul Moldovei”, ne-a declarat profesorul Ioan Vîrgolici.
Un istoric al industriei petroliere, pînă în anul 1948, este prezentat pe 26 de panouri de sticlă, bogat ilustrate. Alte 26 de panouri, ce urmează să reliefeze istoricul respectivei ramuri extractive din 1948 și pînă astăzi, vor fi montate în curînd. În curtea școlii au fost amenajate două platforme. Una este ocupată de o instalație de foraj, cu componente auxiliare aferente, cealaltă a fost destinată sectorului de extracție și producție a petrolului. „Doresc să măresc fondul muzeal. Am promisiuni că, pînă în vară, vom fi sprijiniți ca intențiile noastre să se concretizeze. Sîntem în curs de a perfecta aducerea unui segment din mina de petrol de la Solonț, aflată acum în conservare, singura de acest fel din Moldova, unicat prin tehnologia folosită la extragerea zăcămîntului petrolier. De fapt, ceva asemănător mai există în țară doar la Sarata Monteoru, în județul Buzău”, a completat directorul Vîrgolici.
Elevii și profesorii au pus pe picioare o nouă bibliotecă
Desființarea clubului „Mihai Eminescu” le-a mai creat o problemă celor din cartierul Lucăcești. Biblioteca care exista aici, care deservea nevoile a circa 5.000 de locuitori, a fost închisă. Și aici, tot Ioan Vîrgolici s-a implicat. „Astă vară am reușit să mutăm biblioteca la școala noastră, într-o sală amenajată cu fonduri proprii. Timp de trei săptămîni, un grup de elevi și profesori a muncit cot la cot ca să transfere și să inventarieze cărțile. N-a fost deloc ușor, dacă ne gîndim că sînt peste 21.000 de volume, fără cele 6.000 pe care le aveam deja”, a povestit directorul școlii. În același spațiu al bibliotecii va fi amenajat și un centru de informare culturală, care va fi destinat tuturor celor ce locuiesc în cartier, și va găzdui simpozioane, prezentări de carte, întîlniri cu personalități sau alte acțiuni culturale. Asociația Betania le va veni în ajutor moineștenilor, în intenția de a se dota cu aparatură de calcul modernă. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns