Știați că este nevoie doar de două, trei fete bine proporționate, care să aibă „ce arăta”, sau de cîțiva băieți de bani gata, fără nici o tangență cu muzica, ca să formeze o formație? Dacă nu, aflați acum! Apar formațiile în București ca ciupercile după ploaie, stau două trei luni în topuri, iar după asta nu mai auzi nimic de ele. Să tot formezi trupe! Chiar dacă versurile sînt fără logică, dacă sună bine, atunci melodia sigur intră la preferințele unor tineri.
Dar cine a auzit de formații din Oradea, Cluj sau Bacău, care s-au format în orașul respectiv fără să-și mute „locuința” în capitală? Există tineri, puțini ce-i drept, care încearcă să își facă și ei trupe de rock, pop, dance, hip-hop, care, culmea, au voce, sună bine, dar nu răzbat pe piața muzicală. De ce? Pentru că e nevoie de bani! Nu voce, ci bani! „Ai nevoie de cel puțin 10.000 de dolari pentru început: pentru echipament, pentru negative, spectacole, costume și multe, multe pile”, povestește Marcel Lovin, unul dintre tineri care a încercat să facă ceva, în afara școlii. Trebuie să cunoști pe cineva la Media Pro, A&A, un prieten căruia să-i dai bani și să intri în joc.
Dar în Bacău ce-i de făcut? Nimeni nu știe nimic de existența unei case de discuri, de studiouri. Există doritori, dar nimeni nu spune nimic, nu face nimic. Totul se face prin prieteni, „cunoștințe”, de parcă ar fi un delict de a avea un studio. Și culmea e că industria muzicală scoate bani, mulți bani, dar nimeni nu-și investește banii în ea, cel puțin nu în Bacău.
Singurul mod în care poți să te lansezi este printr-o fundație. Asta înseamnă însă că tot cîștigul îl vei dona orfanilor, bolnavilor. Dar mai întîi să apari pe scenă și apoi mai vezi tu cu banii. Locuri în care se poate cînta ar fi doar două: discoteca și Casa de Cultură, la baluri și tot feluri de spectacole.
Dacă te-ai decis totuși să ai o formație, trebuie să știi că nu se acceptă text în engleză. Cu cît mai simplu, cu atît mai bine. A cînta în engleză e o crimă, pentru că nu ai nici o șansă să te faci cunoscut. Societatea…
Realizarea unui cîntec începe cu realizarea capului melodiei și a versurilor, de obicei referitoare la viața de zi cu zi sau la o pățanie dragă ție. Apoi țineți-vă de treabă, de repetiții în garaj. Nu trebuie să fiți genii, să aveți conservatorul, pentru că și Linking Park a învățat pe parcurs. Ai nevoie doar de ureche muzicală!. A, și încă o chestie! Cînd auzi de expresia „vă mai contactăm noi!”, fi sigur că nu ai nici o șansă. Feriți-vă de certuri în grup, pentru că dacă grupul se destramă nu mai ai parte de autografe de la fete, de aclamații.
Vorbind cu Lovin Marcel, unul dintre acei tineri care au înfruntat provocarea, conștient de capacitatea sa vocală, spune dezamăgit: „acum nu știu dacă trebuie să știi să cînți, sau mai mult banii sînt la putere”. Asta nu înseamnă că muzica tinerilor băcăuani e de domeniul garajelor, doar că te lovești de multe obstacole pînă ce să ajungi acolo, sus. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns