Este o rețetă deosebită și este foarte eficientă pentru toate formele de crap. Merge foarte bine din mai pînă chiar la sfîrșitul lui octombrie. Este un amestec în care unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse și altele, cu condiția să se păstreze aceeași linie a aromei. Compoziția este, așadar, următoarea:
– 4 kg de porumb uscat
– 1 kg de grîu sau arpacaș
– 2 kg de boillies (căpșuni, tutti-frutti, banane, ciocolată, cînepă, caramel). Este foarte bine dacă aveți 1 kg de boillies solubile.
– 1 kg de cînepă (recomandabil să fie coaptă)
– 1 kg de zahăr sau alt îndulcitor (mierea este foarte bună, dar numai o jumătate de kilogram)
– o jumătate de kilogram soia uscată
– o jumătate de kilogram de semințe de floarea soarelui măcinate, sau, în lipsă, ștrot
– o jumătate kilogram năut preparat astfel: se colorează și se aromatizează foarte ușor. Se păstrează uscat și doar cu o zi înaintea pescuitului se ține la înmuiat circa 12 ore în apă rece, cu aroma și colorantul dorit, apoi se fierbe un minut (de fapt se pune în apă clocotită)
– o jumătate de kilogram de peleturi (solubile)
– aditiv praf sau lichid
– puțină sare
– 10 ml aromă de același fel cu boilliesurile (aveți grijă cît de concentrată este. Din aroma ce se găsește la noi pe piață puteți să puneți și doi litri). Puteți folosi foarte bine siropuri concentrate.
– 10 ml ulei de cînepă
– 10 ml ulei esențial
Toate aceste ingrediente se combină într-o găleată (de fapt se împarte totul în două și se fac două tranșe de nadă) și șe amestecă bine, se pune apă cît să acopere totul, și se lasă așa cîteva ore. Graunțele uscate vor trage apa mai ceva ca un burete (în special năutul și soia), așa că aveți grijă să adaugați alta în permanență. Acest tip de nadă se pretează foarte bine la nădirea direct la fața locului, adică din barcă sau pe jos. Dacă nu se poate, amestecați totul cu o nadă praf, faceți bulgări tari și îi puteți arunca cu praștia. Dacă dispuneți de o barcă lăsați amestecul ceva mai zemos pentru o difuzie mai rapidă. Cantitatea aceasta se folosește pentru un pescuit de două zile și se aruncă în patru porții: un sfert în prima seară și se începe pescuitul a doua zi dimineața, cînd se mai aruncă un sfert, apoi cîte încă un sfert seara și dimineața. După 5-6 partide într-o baltă puteți să faceți crapii dependenți de această aromă.
Lasă un răspuns