• circulația pe drumurile naționale și județene se desfășoară anevoios • zăpada ajunge în estul județului pînă la 25 de centimetri • la Tamași, primăria a fost pusă să creeze spații pentru evacuarea populației în caz de revărsare a Siretului • la Săucești, oierii au refuzat să-și ia turmele de lîngă Siret, cu toate că anul trecut apele au înghițit multe animale
Zăpada a pus stăpînire din nou pe întreg județul nostru. În ultimele ore a nins continuu, ceea ce a creat mari probleme, mai ales conducătorilor auto. Cea mai afectată de ninsoare este zona de est a județului, unde stratul de zăpadă atinge 25 de centimetri. Pe traseul Moinești – Zemeș – Bolătău, echipele de intervenție de la SC Drumuri Județene SA acționează permanent pentru înlăturarea omătului. În zona de vest a județului, zăpada ajunge pînă la 15 centimetri, dar stratul de zăpadă a crescut ieri de la oră la oră datorită ninsorii care nu a încetat pînă aseară. Circulația rutieră se desfășoară pe toate traseele de drum județean și național, în condiții dificile, de iarnă. „Am intervenit începînd de la ora 3.30 a nopții de duminică spre luni, pe toate sectoarele de drum aflate în administratrea nostră. Nu există drumuri blocate sau înfundate, dar se circulă foarte greu datorită zăpezii frămîntate și mai ales a porțiunilor de gheață de sub zăpadă. probleme mai mari pot apărea în momentul în care va începe să viscolească, deoarece atunci zăpada va fi adusă pe carosabil, iar sulurile care se vor forma vor putea produce blocări de drumuri”, ne-a declarat Ștefan Șerbu, director la SC Drumuri Județene SA Bacău.
Aseară, cel mai greu se mergea pe DJ 117, pe porțiunile Moinești – Cernu și Livezi – Buda, DJ 156 A Ardeoani – pînă la limita județului neamț, DJ 116 A tîrgu Ocna – Slănic Moldova, DJ 123 Dărmănești – valea Uzului, DJ 119 0 Fundu Răcăcciuni – Borzești, DJ 118 – Sănduleni Florești. Echipele de lucrători ale societății de drumuri au acționat în cursul zilei de ieri numai cu utilaje cu lamă, în număr de peste 30, fără a putea să împrăștie și material antiderapant. Și pe drumurile naționale se circulă anevoios, zăpada fiind de peste patru centimetri. Echipele de intervenție ale secției băcăuane de Drumuri Naționale patrulează cu peste 20 de mașini cu lamă, pe sectoarele de drum aflate în administrarea lor, din trei în trei ore, mai ales pe DN 11, în zona Măgura și DN 2G, în curbele de la Grigoreni, unde există permanet pericolul blocării carosabilului.
În cursul dipă-amiezii de ieri, circulația a fost întreruptă timp de aproape jumătate de oră pe DJ 252 F Parincea – Brad, în dreptul localității Horgești, unde o autobasculantă a derapat, s-a răsturnat și a blocat șoseaua.
Oamenii, terenurile agricole și animalele sînt amenințate de ape
Cursurile de apă din județ nu înregistrează debite cu mult peste cota normală, dar pericolul există în cazul topirii bruște a gheții. Pe rîul Trotuș a fost eliminat natural un zăpor de gheață care putea produce blocarea alimentării cu apă a platformei petrochimice de la Onești. Pe rîul Siret, aglomerările de ghețuri s-au stabilizat, iar apa a format canaluri deschise, distrugîndu-se progresiv zăpoarele. „Este foarte important că s-au stabilizat mișcările de ghețuri, dar oricum există riscuri în zona Șerbești, unde apa poate inunda terenurile agricole și stîni”, ne-a declarat Ioniță Maftei, șeful Secțiunii de apărare împotriva inundațiilor și fenomenelor hidro-meteo periculoase din cadrul Comisiei Județene de Apărare Împotria Dezastrelor. Comisia a trimis înștiințări primăriilor din Tamași și Săucești privind posibilitatea producerii unor inundații. La Tamași, primăria a fost solicitată să creeze spații pentru evacuarea populației în cazul unor catastrofe naturale provocate de ape. „În zona Siretului locuiesc 12 familii, care au circa 28 de memebri. Pentru ele am pregătit două săli de clasă la școala din Furnicari, cu saltele și pături. Oamenii au fost înștiințați de posibilitatea producerii unor inundații și mulți și-au dus o parte din bunuri pe la rude”, ne-a declarat Gheorghe Bucur, viceprimarul comunei.
La Săucești, Comisia de Dezastre a înștiințat primăria să mute stînile de lîngă albia rîului Siret, dar edilii locali s-au lovit de încăpățînarea oierilor, care nu vor să- plece din adăpostul de iarnă. „Este vorba de două stîni, aparținînd lui Valerică Turcu și Sorin Dabija. Eu personal m-am deplasat la ei și i-am pus să semneze procesul verbal, au semnat că au fost informați, dar nici nu vor să audă de mutatul adăpostului. Turcu a pățit-o și anul trecut, cînd tot așa a fost înștiințat și a refuzat să se mute cu stîna, iar apa i-a luat 40 de oi. Sorin Dabija mi-a spus că stă de veghe și că își va salva oile așa cum a făcut și anul trecut”, ne-a declarat Petrea Dabija, viceprimarul comunei Săucești.
Comisia de Dezastre a trimis atenționări și la Protecția Civilă, care se află în stare de alertă. „Am solicitat de la Protecția Civilă să fie pregătită cu material exploziv și specialiști care să fie gata să intervină dacă situația o cere. În plus, specialiști de la Direcția Apelor Bacău patrulează pe cursurile de apă unde există aglomerări de ghețuri și sînt gata să acționeze dacă situația devine critică”, ne-a declarat Ioniță Maftei.
Potrivit prognozei meteo, ninsoarea va înceta pînă deseară, cînd va începe din nou să ningă. (Nicoleta BICHESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
La Aeroport, zăpada a ajuns la 15 centimetri
Încă de la orele 4.30 ale dimineții de ieri, echipele de muncitori din cadrul Aeroportului Bacău au ieșit să deszăpezească pista, pe care stratul de omăt ajunsese la 15 centimetri. „Deoarece Aeroportul este situat în cîmp deschis, într-o zonă mai înaltă, zăpada a fost viscolită și adusă pe pistă. Pentru degajare pistei, am scos toate utilajele pe care le avem în dotare, trei tractoare și două freze, și s-a acționat pînă zăpada a ajund la trei milimetri, pentru ca traficul aerian să nu fie afectat”, ne-a declarat Cristian Stanciu, directorul Aeroportului Bacău.
Trenurile au întîrzieri, autobuzele circulă foarte greu
Nici muncitorii de la CFR nu au stat cu mîinile în sîn, fiind mobilizați la deszăpezirea macazurilor. Plugurile de iarnă au fost puse în stare de alertă, dar, pentru că nu a viscolit nu a fost necesară intervenția lor. Trenurile de călători au întîrzieri de 10 – 20 de minute, iar autobuzele care ajung în Autogara Bacău sosesc cu 20-30 de minute întîrziere față de graficul normal. Traficul autobuzelor de călători din municipiul Bacău a fost și el afectat de căderile de zăpadă. Circulația s-a desfășurat foarte greu, cu viteză mult redusă, pentru a fi preîntîmpinate evenimentele rutiere nedorite. (C.T.)
Societățile furnizoare de utilități nu sînt afectate de ninsoare
Ninsorile abundente care au căzut ieri aproape toată ziua nu au
afectat, potrivit purtătorilor de cuvînt de la Romtelecom și Electrica,
rețelele de telefonie sau cele de curent electric. Deși pînă în jurul
după-amiezii a nins neîncetat, toți abonații RomTelecom și cei ai
Electrica au putut folosi fără probleme telefoanele sau aparatele
electrocasnice din gospodării. Căderea celei mai abundente ninsori
din acest an nu pare să fi afectat, potrivit șefilor de instituții, nici
societățile furnizoare de utilități din municipiul Bacău. Potrivit
inginerului șef al Distrigaz Nord Bacău, Mircea Apetrei, presiunea
gazului metan este bună, întrucît nici frigul și nici zăpezile
abundente din ultimele două zile nu au influențat cantitatea de gaz
livrată consumatorilor casnici băcăuani, fie că este vorba despre
consumatorii care au numai aragaze sau cei care au centrale de
apartament. Situația pare să fie ținută sub control și la CET și
Termloc, unde ninsorile nu prea au cum să-și pună amprenta
asupra desfășurării activității firmelor. Nici în cazul RAGC ninsorile
nu au afectat desfășurarea activității societății furnizoare de apă
potabilă din oraș. Singurele problme se înregistrează la
consumatorii casnici ale căror branșamente sînt la suprafață și care,
din cauza frigului puternic, au înghețat. (C.B.)
Zeci de oneșteni au suferit entorse și fracturi
Șoferii oneșteni au avut necazuri ieri, la primele ore ale dimineții, cînd autospecialele Serviciului de Gospodărire din cadrul Primăriei nu reușiseră încă să înlăture zăpada de pe arterele de circulație. Situația a intrat în normal în scurt timp, astfel încît, conform informațiilor furnizate de Biroul Poliției Rutiere Onești, nu s-au înregistrat probleme privind traficul și nici evenimente rutiere.
„Avem patru autospeciale care intervin de cîte ori este nevoie. De asemenea, în cazul în care ninsorile vor fi mai abundente, există contracte încheiate cu firme specializate din zonă care sînt pregătite să intervină cu utilajele din dotare”, ne-a declarat primarul Emil Lemnaru.
Pînă ieri, în jurul orei prînzului, angajații primăriei reușiseră să curețe zăpada de pe trotuare și de pe principalele artere de circulație. Cu toate acestea, numărul oneștenilor care au avut de suferit în urma căderii pe gheață sau pe zăpadă a fost destul de mare. La Serviciul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipal s-au prezentat ieri peste 20 de persoane, majoritatea bătrîni, care s-au ales în urma căderii pe gheață cu entorse, fracturi sau alte leziuni. Din fericire, cazurile nu au fost grave și nu au necesitat internarea. (R.SĂLBATECU)
Lasă un răspuns