• aseară, drumarii încă se luptau cu zăpada de pe două drumuri • viscolul riscă să le înfunde la loc
Temerile drumarilor băcăuani s-au adeverit și, în noaptea de marți spre miercuri, nu mai puțin de opt drumuri județene au fost blocate de nămeții care au depășit jumătate de metru. Potrivit informațiilor trimise la București de către Prefectură, ieri noapte au fost acoperite complet de zăpadă șase drumuri județe între localitățile Răcătău – Răstoaca, Horgești – Răcăciuni, Corbasca – Tătărăști, Sascut – Berești, Plopana – Valea Caselor și Buhuși – Runc. Drumarii au „atacat” cu nu mai puțin de 40 de utilaje și, în jurul orei 11,00, au reușit să desfunde drumurile în cauză. Alte două drumuri erau, însă, blocate și aseară, în jurul orei 18,00. „În acest moment sînt blocate drumurile DJ 117 Moinești – Poduri – Cernu între kilometrii 21 și 25 și DJ 118 B Strugari – Răchitiș, pe care s-au format suluri de zăpadă care, pe alocuri, depășesc un metru. Facem, însă, eforturi ca, pînă în jurul orei 20,00, să le desfundăm. Problema e că munca noastră ar putea fi în zadar dacă viscolul continuă să bată, mîine dimineață drumurile avînd mari șanse să fie blocate din nou”, ne-a declarat, aseară, inginerul Ștefan Moraru, de la „Drumuri Județene”. La aceeași oră, societatea avea pe traseu trei autofreze, trei autogredere, 14 tractoare cu gredere semipurtate, zece autobasculante cu lamă și răspînditor și șapte mașini cu material antiderapant. În ceea ce privește drumurile naționale, acestea au continuat să rămînă în totalitate deschise circulației, dar oamenii de la „Drumuri Naționale” au muncit serios, în special în zona localităților Sănduleni, Odobești și Florești – Ardeoani. Aceștia au apelat la 18 utilaje, dintre care trei autofreze, două tractoare cu gredere semipurtate și 13 mașini la lamă și răspînditor.
18 localități au rămas fără curent electric
Vîntul, zăpada viscolită și gerul puternic au lăsat fără alimentare cu energie electrică 18 sate din județ. Avariile au început să apară încă de ieri, în zori, cînd vîntul a început să bată cu foarte mare intensitate. Ieri dimineața, la ora 7,00, erau întrerupte trei linii de medie tensiune din zona de est a județului, care alimentau cu energie electrică 41 de posturi de transformare. Zonele care au rămas fără alimentare cu energie electrică sînt: Glăvănești, Stănișești, Sascut, Slobozia, Benești, Tătărăști, Nicolae Bălcescu, Satu Nou, Berești Bistrița și Buhuși. „Echipele de intervenție, dublate cu personal și mijloace auto, lucrează pentru lichidarea defectelor. Încercăm să remediem avariile pînă la lăsarea întunericului. În majoritatea zonelor, intervențiile sînt foarte mult îngreunate, pentru că defecțiunile apar pe dealuri, departe de drumuri, unde accesul este mult îngreunat de zăpada adunată”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău.
Cele mai mari probleme în ce privește accesul pentru remedierea avariei s-au înregistrat la Satu Nou, comuna Oncești. Locuitorii din acest sat au rămas fără curent încă de miercuri seara, însă pînă ieri, la prînz, echipele de intervenție nu au putut ajunge acolo.
Gerul a dat peste cap instalațiile de gaz
Temperaturile foarte scăzute înregistrate în ultima perioadă au dat bătăi de cap și instalatorilor de la Sucursala Distrigaz Nord Bacău. Defectarea regulatoarelor de la instalațiile de gaz este problema pe care trebuie să o remedieze cel mai frecvent echipele de intervenție ale societății furnizoare de gaz din oraș. „Am avut circa 40 de rugulatoare care au înghețat din cauză că nu erau suficient de bine protejate. Echipele noastre de intervenție au în stoc astfel de dispozitive și, cel mai frecvent, atunci cînd se înregistrează avarii, regulatoarele sînt schimbate”, ne-a declarat Mircea Apetrei, inginer șef al Sucursalei Distrigaz Nord Bacău.
O altă problemă care a apărut în ultimele zile, odată cu scăderea pînă la munis 15 grade a temperaturilor exterioare, a fost defectarea contoarelor de gaz. Acolo unde aparatele de măsurare nu au putut fi reparate, acestea au fost schimbate. Chiar dacă, de cele mai mult ori, gerurile cumplite sînt asociate cu scăderea presiunii gazului metan, de data aceasta astfel de probleme nu au apărut. „Cel puțin deocamdată, nu am avut probleme în ce privește presiunea gazului metan. Sperăm să nu ne confruntăm nici de acum încolo cu astfel de disfuncționalități”, a mai spus inginerul șef Mircea Apetrei.
Salvarea a rămas înzăpezită la Strugari
Unul dintre apelurile înregistrate ieri de substația de Salvare din Moinești prin care se anunța criza de rinichi a unei femei a fost rezolvat cu ajutorul unei căruțe. Plecată imediat după solicitare, Ambulanța a rămas înzăpezită la aproximativ trei kilometri distanță de casa bolnavei din satul Bucșești, comuna Strugari. Drumul blocat de zăpadă fusese curățat doar pe o bucată scurtă, întrucît freza trimisă în zonă s-a defectat și a devenit inutilă. Pentru ca bolnava să ajungă totuși la spital, dispecera de la Salvare a luat legătura cu familia acesteia, căreia i-a transmis ca femeia să fie adusă pînă la Salvare cu o căruță. Cei trei kilometri blocați de zăpadă au fost străbătuți de rudele bolnavei cu un atelaj tras de cai, astfel că femeia a ajuns să fie, în cele din urmă, transportată cu Salvarea pînă la spitalul din Moinești.
Trenurile și autobuzele circulă, încă, normal
Blocarea celor opt drumuri județene nu a afectat, din fericire pentru călători, mersul autobuzelor care pleacă din Autogările Bacău, Onești și Comănești, toate cursele interjudețe circulînd, ieri, normal. La rîndul lor, trenurile care trec prin Gara Bacău nu au avut nici un minut de întîrziere, în timp ce Aeroportul Bacău continuă să fie deschis traficului aerian. (Eduard CUCU, Costinela BREAHNĂ, Cezara DUȚĂ)
pe raster
Municipalitatea băcăuană concesionează lucrările de deszăpezire
Primăria Bacău intenționează ca în următoarea perioadă să își reducă la minim parcul de mașini pe care îl are în administrare. Primarul Dumitru Sechelariu a declarat că primele autovehicule la care se va renunța vor fi utilajele de deszăpezire. „Intenționăm ca începînd chiar cu iarna următoare să încredințăm, pe bază de licitații, lucrările de deszăpezire către o firmă privată, așa cum am procedat, în urmă cu cîțiva ani, cu activitatea de salubrizare a orașului”, a precizat primarul Sechelariu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns