• numărul nașterilor s-a dublat față de cel înregistrat anul trecut în aceeași perioadă • sporirea natalității a condus însă și la o creștere a numărului de copii prematuri
Maternitatea din Bacău înregistrează, de două luni, creșteri considerabile ale numărului de nou-născuți. Avalanșa de nașteri a fost sesizată la începutul lunii iulie și încă se menține la cifre ridicate. „Anul trecut, media zilnică a nașterilor era de maximum opt copii. De două luni, însă, media zilnică a nașterilor s-a dublat, ajungînd la 15 – 16 nașteri”, spune doctorul Neculai Ciuhodaru, șeful secției Obstetrică – Ginecologie II din Maternitate. Medicii susțin că numărul record de nou-născuți se explică prin faptul că bebelușii au fost procreați anul trecut, în anotimpul rece, în perioada în care tulburelul a încins pofta de viață a băcăuanilor, în special a celor care trăiesc la țară. „În rîndul femeilor care au devenit mame în ultimele două luni predomină cele din mediul rural și cele de etnie rromă. Acestea au crescut natalitatea în județ, dar au majorat și numărul copiilor anemici și prematuri aduși pe lume. Prost hrănite și muncite la cîmp pînă în ultima zi de sarcină, și, în plus, fără să se prezinte la medic cît timp au fost gravide, o parte dintre aceste mame ajung să nască copii cu un grad sporit de anemie”, a spus doctorul Ciuhodaru.
Circa 10 – 12% dintre bebeluși se nasc înainte de termen, unii dintre ei fiind chiar declarați avortoni la naștere. „Sînt și situații în care copiii cîntăresc sub un kilogram. Aceștia sînt considerați avortoni, dar aparatele moderne de terapie intensivă a nou-născutului, cu care a fost dotată Maternitatea anul trecut, face ca viața acestora să fie salvată”, a explicat doctorul Ciuhodaru.
La Maternitatea a mai luat amploare și un alt fenomen, deloc de dorit: abandonul nou-născuților. În fiecare zi, o femeie își „uită” copilul în unitatea în care l-a născut. În Maternitate sînt nu mai puțin de zece micuți în această situație. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns