• un grup de tineri din Ungaria a scris „Vama-Ungaria”, chiar în dreptul mormîntului lui Emil Rebreanu, din Ghimeș
Drumul Județean 12 A ce străbate comunele Ghimeș și Palanca a fost luni, în plină zi, locul în care un grup de naționaliști din Ungaria au găsit de cuviință să-și manifeste sentimentele. După ce, duminică, 28 iulie, au participat la balul ceangăilor desfășurat în comuna vecină Lunca de Jos, județul Harghita, mai mulți cetățeni din Ungaria, îmbarcați în autocare și în autoturisme, au parcat în Ghimeș, în zona monumentului lui Emil Rebreanu, la fosta granița austro-ungară. Aici, ei au scris, cu vopsea roșie, pe șosea, cuvintele „Vama- Magyararszag”. Adică, „Vama-Ungaria”, și, chiar la intrarea în comuna Palanca, au lăsat alte inscripțiii: „Vama-Palanca”. Martorii oculari spun că cei care au făcut acest lucru erau tineri, aflați în stare avansată de ebrietate, care au mai mîzgîlit, tot în ungurește, una dintre gheretele situate în apropierea căii ferate. Locul nu a fost ales la întîmplare, mai ales că, an de an, aici se înregistrează astfel de evenimente. Acum cîțiva ani, monumentul fratelui scriitorului Liviu Rebreanu a fost profanat, în timp ce anul trecut, gardul împrejmuitor a fost vopsit în culorile Ungariei: roșu, alb, verde.
Sărbătoarea ceangăilor a fost anul trecut prilej pentru a dezgropa securea războiului într-un alt colț al județului, la Valea Uzului. Aici, un grup de maghiari a terorizat timp de cîteva ore peste 200 de copii din zece județe aflați în Tabăra Națională de Artă, deoarece cîțiva profesori din Republica Moldova „și-au permis” să danseze hora „pe pămînt unguresc”.
Copiii erau în fața unui foc de tabără, cînd în zonă și-au făcut apariția cîțiva tineri de naționalitate maghiară, din comuna Sînmartin, județul Harghita, situată peste munți, cam la 30 de kilometri distanță. Aceștia, aflați și ei într-o tabără alăturată, au început să facă, în limba maghiară, fel de fel de aprecieri despre români, devenind, din cauza alcoolului, tot mai arțăgoși. Punctul culminnant a fost atins în momentul în care copiii și dascălii lor din Republica Moldova au început să interpreteze melodii populare moldovenești, după care s-au încins cu toții într-o horă. Tinerilor harghiteni nu le-a convenit acest lucru, motiv pentru care au început să înjure în limba lor și l-au lovit cu sticla în cap pe un localnic. Atunci, pentru aplanarea conflictului a fost necesară intervenția a doi gardieni publici, a cinci agenți de pază de la firma Prod Guard și a polițiștilor din Dărmănești. Rădăcinile incidentului de anul trecut se regăsesc în conflictul mocnit care persistă de cîțiva ani buni între localnicii și autoritățile din Valea Uzului și cele din Sînmartin. Motivul- terenurile și pădurea din Valea Uzului figurează în acte ca fiind ale județului Harghita, în timp ce tabăra, care se află în această zonă, este sub administrarea Agenției Teritoriale a Taberelor și Turismului Școlar Bacău. (Fl. C.)
Lasă un răspuns