• pe Valea Muntelui, ploile au afectat 113 case, zeci de hectare de teren, au ucis un om și 90 de oi
Un bărbat și 90 de oi înecate, 113 locuințe și anexe afectate și zeci de hectare de teren sub ape. Acesta este bilanțul provizoriu al furtunii care s-a dezlănțuit vineri și sîmbătă asupra localităților de pe Valea Muntelui. Cele mai afectate au fost satele din comuna Brusturoasa, unde revărasare pîraielor Ursului și Corbului a dus la inundarea a 97 de case și anexe, a 50 de hectare de culturi agricole, iar la stîna din Cudamir a lui Gheorghe Oprea, 90 de oi au murit trăsnite de fulger. Tot vineri, la Agăș, și-au ieșit din matcă pîraiele Beleghet și Cotumba, care au mîlit 24 de anexe ale locuințelor, 53 de hectare de culturi, și au deteriorat doi kilometri de drum comunal. Și la Ghimeș Făget, stihiile naturii au fost de neoprit. După ce, vineri, ploaia torențială a distrus nouă gospodării în satele Răchitiș și Bolovăniș, și a distrus un pod de beton, a doua zi, puhoiul a făcut și prima victimă omenească. Este vorba despre Dezideriu Șinca, de 53 de ani, din Bolovăniș, care a căzut în apă și nu a mai fost găsit. Tot sîmbătă, la Făget, furtuna a mai distrus șapte gospodării și a afectat serios mai multe hectare cu teren arabil, cultivate cu cartofi.
Ravagii la Brusturoasa
Pentru locuitorii comunei Brusturoasa, ziua de vineri a fost una de coșmar. În jurul orei 14.00, o rupere de nori a declanșat o ploaie violentă, care a transformat pîrîurile din zonă în adevărate puhoaie de apă. Cele cinci pîrîuri din comună au dus la vale de pe dealuri copaci și bucăți mari de de stînci, care s-au prăvălit făcînd un zgomot asurzitor. „Tocmai ne pregăteam să luăm prînzul, cînd, la un moment dat, am auzit un zgomot puternic în partea dreaptă a casei. Geamurile s-au deschis și a intrat un puhoi de apă. Nici nu știam ce să facem și unde să ne ascundem, pentru că era apă peste tot. Ne-am urcat repede în pod și astfel am scăpat, însă nora mea era în curtea casei și a fost luată de ape”, ne povestește Ion Atomulesei.
Aluviunile aduse de ploi aproape că au îngropat casa acestei familii. Nora, Mihaela Covaci, a fost luată de apele învolburate și a fost dusă circa trei sute de metri la vale. „M-a izbit un val de apă și am fost împinsă la vale. Am avut noroc de un vecin care a sărit după mine, că altfel mă înecam”, ne-a povestit Mihaela Covaci. Cel care a sărit în ajutorul femeii, Iulian Țuvic, și-a rupt un picior chiar în momentul în care încerca să o scoată pe fată de sub un butuc de lemn. „Nu pot să cred că am scăpat-o. Mihaela aproape se înecase. Un butuc mare de lemn a împins-o în apă. Am apucat-o de păr și am tras-o afară, însă am reușit să ieșim din apă cu greu”, ne-a povestit Iulian Țuvic, care a fost internat în spital.
Puhoiul de ape a distrus și casa familiei Oprea. „Bucătăria de vară a fost luată de ape, iar în casă toate lucrurile pluteau. Animalele din grajd s-au înecat”, ne-a povestit Maria Oprea, de 64 de ani. Ieri, oamenii din satul Cuchiniș abia mai dovedeau să scoată mîlul din gospodării. Zeci de hectare de teren arabil au fost acoperite de apă. Beciurile caselor și fîntînile din întreg satul au fost inundate. Aproape că nu se mai cunoaște drumul din comună, totul este acoperit de prundiș și bolovani mari. Oamenii dau vina pe administrația locală că nu s-au ocupat să strunească torenții și pîrîurile. „Trebuia să se lucreze la decolmatarea pîrîurilor cu cei care beneficiază de venitul minim garantat”, spuneau oamenii care au rămas fără agoniseala de o viață. Digurile existente în comună au fost construite în anul 1971, însă de atunci s-au furat cimentul și dalele. Puhoiul de apă ce a venit pe pîrîul Ursului a înfundat cu aluviuni și copaci podul de cale ferată, astfel că trenurile nu au putut circula pentru cîteva ore. Oamenii au reușit să scoată în cîteva ore aluviunile adunate la podul de cale ferată și circulația trenurilor în zonă a fost reluată. Vineri noaptea au ajuns în zonă și echipaje de la Drumuri Naționale. „Am trimis în zonă pentru decolmatarea pîrîurilor utilaje și alte mașini și se lucrează la deblocarea albiei”, ne-a declarat Sorinel Leahu, șeful secției Drumuri Naționale din Bacău.
Radu Cătălin Mardare, prefectul de Bacău, s-a deplasat sîmbătă în zona calamitată, pentru a vedea la fața locului care sînt dimensiunile catastrofei. (Florin CRĂCIUN, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns