La Nauplin, prima capitala a Greciei, locul unde s-a turnat – dupa spusele localnicilor – filmul „Contele de Monte Cristo”, am respirat aer venetian si am avut ragazul sa ascult mitul erotic cu Zeus si pleiada Maia.
Cind a ajuns în portul din Nauplin am avut aceeasi senzatie pe care am trait-o în piata San Marco din Venetia, ca Marea Mediterana poate fi masurata cu pasul, ca este un fel de prelungire a curtii, un fel de refugiu acvatic din fundul gradinii. Daca, din umbra campanilei bazilicii San Marco, orizontul maritim se opreste în limanul Lido, de sub o umbrela a uneia din numeroasele taverne care marginesc, de aproape, portul din Nauplin, vederea se concentreaza spre insula Burtzi, de fapt, o fortareata ce pastreaza elemente din arhitectura numerosilor cuceritori vremelnic instalati aici, la care contributia celei de a doua ocupatii venetiene (1686 – 1715) este dominanta.
…Am ajuns în virful promontoriului Akranafplia. De acolo, spre uscat, se deschidea o priveliste masliniu – aurie a Argolidei, iar spre Marea Mediterana, albastrul apei adinci, cu fund stincos, asa cum numai sub un cer fara nici macar o scama de nor se poate vedea. Vazuta de sus, insula Burtzi parea mai mica, în schimb, îsi demonstra importanta pozitie strategica pentru navigatia din golful Argolic.
…Ne-am întors în decorul scenografic, de ev mediu, al portului. Istoricul Tocilescu a tinut sa ne reaminteasca:
– Nauplin a fost capitala Greciei independente din anul 1829 pina la 18 septembrie 1834. Sarbatoarea nationala a Greciei este pe 25 martie, referindu-se la ziua din anul 1821, cind arhiepiscopul de Patras a proclamat independenta de sub jugul otoman. Atunci a început început razboiul de eliberare nationala, care a durat pina la tratatul de la Adrianopol, încheiat în anul 1829.
– Domnilor, a intervenit studentul Albanoapte, un locuitor din Nauplin mi-a spus ca pe insula Burtzi au fost turnat filmul „Contele de Monte Cristo”, realizat în anul 1955, în care protagonisti au fost actorii Jean Marais si Lia Amanda.
– Mai degraba, a replicat profesorul Tocilescu, am motive sa cred ca filmul a fost turnat în insula If, situata la intrarea în portul din Marsilia.
– Domnule profesor, ne-ati promis ca ne veti povesti un mit erotic.
– Da, ramasesem dator sa va spun mitul cu Zeus si pleiada Maia. Cum a ajuns Zeus sa aiba aceasta legatura extra – conjugala nu se stie, cert este ca la sorocul cuvenit s-a nascut Hermes, într-o pestera din muntele Killini, la sud – vest de Corint. Cu scutecele pe el, Hermes a ajuns tocmai în Tesalia. Astfel, el a ajuns zeul calatoriilor si paznicul drumurilor. Acolo, el a ascuns vacile pe care le pazea Apolo, fratele lui vitreg dupa tata. Mai tirziu, el i-a furat lui Apolo arcul si tolba cu sageti, iar lui Poseidon – tridentul. Luind înfatisarea lui Ares, fiul Herei, Hermes a supt lapte din sinul sotiei legitime a lui Zeus, pentru a deveni nemuritor, ca zeii. Asa a ajuns Hermes zeul furtisagurilor. Tot de mic copil, el a confectionat o lira dintr-o carapace de broasca testoasa. A vindut lira lui Apolo, iar cu banii luati si-a cumparat caduceul, acel bat cu puteri magice, de care nu se despartea niciodata. Astfel, el a ajuns zeul comertului.
– Ooo! Cit de complicata este mitologia greaca! a exclamat Sofistoc Albanoapte. Apropo, europenii au vrut la începutul anilor ’70 sa lanseze o naveta spatiala denumita „Hermes”, proiect abandonat în anul 1992. Vi se pare logic?
– Iata o tema de reflectie mai complicata chiar decit mitologia greaca, a raspuns Acribion Tocilescu.
DORU CIUCESCU
Lasă un răspuns