• bolnavii din Dărmănești și Slănic-Moldova nu au primit anul acesta nici măcar un leu pentru medicamente compensate și gratuite • în cele două orașe există numai cîte o farmacie, dar nici una dintre ele nu a mai prins contract cu asigurările de sănătate • pînă la sfîrșitul anului, locuitorii din cele două orașe vor fi nevoiți să facă naveta la farmaciile din județ
Maratonul bolnavilor pe străzile Bacăului, la farmaciile care eliberează rețete gratuite sau compensate, poate părea unora dintre locuitorii județului o nimica toată. Asta pentru că ei sînt obligați să colinde după o rețetă la distanțe care depășesc limtele propriilor localități, iar rutele ating cîteodată peste o sută de kilometri. „Circuitul” străbătută de bolnavii cu pricina pornește din două orașe ale județului și nu e sigur că se oprește decît după ce trece prin Comănești, Tîrgu-Ocna, Onești și, cîteodată, chiar Bacău. Bolnavii care sînt obligați să facă naveta în căutarea unor medicamente sînt locuitorii din Dărmănești și Slănic Moldova, unde de la 1 aprilie nu mai există nici o farmacie finanțată de Casa de Asigurări. În cele două orașe funcționează numai cîte o farmacie, dar lipsa concurenței nu le-a ajutat cu nimic. Calculele de anul acesta în baza cărora s-a finanțat sistemul farmaceutic au scos din „luptă” 17 farmacii, printre care se numără și singurele unități de profil din Dărmănești și Slănic Moldova. În această situație, locuitorii din respectivele orașe care nu vor să-și ia adio de la medicamentele compensate și gratuite trebuie să bată tot județul după o rețetă. „Am încercat să rezolv într-un fel problema chiar cu audiențe la Prefectură, dar nu am reușit nimic. Noile prevederi legislative în materie de finanțare a farmaciilor nu țin cont că într-o localitate există o singură farmacie. Oamenii sînt nemulțumiți pentru că trebuie să plece prin alte orașe din apropiere după medicamente. Nu am primit de la Casa de Asigurări vreo adresă prin care sîntem înștiințați că populația din Dărmănești este arondată la o anume farmacie din județ. Bolnavii merg la Comănești pentru că este mai aproape și, dacă nu-și găsesc medicamentele nici aici, pleacă spre Tîrgu-Ocna”, spune Dumitru Cojocaru, primarul Dărmăneștiului. Nici în aceste localități șansele bolnavilor plecați în căutarea rețetelor nu sînt foarte mari, pentru că farmaciile în contract cu Casa de Asigurări se numără pe degetele de la o mînă. „N-am primit nici o recomandare ca atunci cînd scriem o rețetă gratuită sau compensată să îndreptăm omul spre o anumită farmacie din județ. După ce merg de obicei la farmaciile din Comănești și află că nu mai sînt fonduri și pentru ei, oamenii se întorc înapoi cu teancuri de rețete. Nu a făcut nimeni scandal pînă acum, pentru că pacienții s-au resemnat. În marea lor majoritate, bolnavii nu-și pot permite să-și cumpere tratamentul, deci renunță să se mai trateze”, spune doctorița Mădălina Manea, medic de familie în Dărmănești.
În orașul Dărmănești, medicii de familie primesc de pomană un plafon pentru medicamente compensate și gratuite, pentru că rețetele completate de ei ajung la coș. „Bolnavii nu au încotro și merg după medicamente la Comănești, Onești și chiar la Bacău. Foarte mulți se întorc cu rețetele neluate la cabinet, iar mie îmi revine sarcina să le arunc la gunoi. O mică parte dintre pacienți își mai cumpără medicamentele”, spune și medicul de familie Florina Picoi.
În situația de a pleca din oraș ca să-și caute medicamentele se află aproximativ 15.000 de locuitori, pentru care nici anul trecut conjunctura nu era una mai bună. „Cu cele 100 de milioane de lei pe lună de care beneficiam anul trecut, dădeam rețete cam două, trei zile. Și atunci, bolnavii erau supărați pentru că lumea e necăjită și nu are bani de cumpărat medicamente. Acum, scandalul este și mai mare. Nu mai avem nici un leu pentru rețetele lor. Nu este corect ca din cauza impozitelor mici pe care le-am plătit la stat anul trecut, acum să nu mai putem semna contracte cu asigurările de sănătate. A fost un lucru firesc ca din profit să renovăm farmacia, pentru că tot Casa de Asigurări îți impunea anumite standarde atunci cînd venea vorba de acreditare”, este de părere Elena Albu, diriginta singurei farmacii din Dărmănești.
Celor aproximativ 15.000 de locuitori din Dărmănești care fac naveta prin județ în căutarea unei farmacii care să le elibereze rețetele compensate sau gratuite li se alătură alte 5.000 de suflete din Slănic Moldova. Și în această localitate, singura farmacie care funcționează nu îi poate deservi decît cu medicamente contra cost. „Oamenii au aflat zilele trecute că farmacia nostră nu mai poate elibera nici măcar o rețetă gratuită sau compensată. Nici pînă acum situația nu era mai bună, pentru că banii din contract ajungeau numai două zile din lună, în condițiile în care triam cazurile la sînge. Condițiile impuse anul acesta la contractare ne-au dezavantajat, pentru că avem o farmacie micuță care nu are cum să acumuleze profit. Lumea este foarte puțină în oraș, iar zona nu este una bogată. Oamenii nu-și cumpără medicamente. Turiștii își mai iau strictul necesar pentru fizioterapie: unguente, fiole de Hidrocortizon. Am apucat anul acesta să facem aprovizionarea și farmacia este plină cu medicamente, din care unele vor expira în septembrie. Nu știu ce voi face cu ele”, spune Irina Pădurariu, diriginta farmaciei din Slănic.
Cu toate că locuiesc în două orașe ale unui județ care se numără printre fruntașii colectărilor la fondul asigurărilor de sănătate, bolnavii din Dărmănești și Slănic Moldova trebuie să uite că civilizația și confortul secolului XXI înseamnă și accesul la farmacii în care medicamentele gratuite și compensate există nu doar pe liste, ci și pe rafturi. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns