• aproximativ o cincime dintre elevii băcăuani fac naveta pentru a ajunge la școală • marea majoritate a acestora sînt elevi de gimnaziu • cei mai mulți elevi navetiști sînt în comuna Răchitoasa
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) face, de-a lungul unui an școlar, o sumedenie de situații și statistici. Unele dintre aceste sînt însă, pe cît de inedite, pe atît de interesante, ultimul exemplu fiind dat de situația elevilor navetiști. Adică a acelor elevi care, zi de zi, își iau ghiozdanul în spinare și parcurg kilometri întregi pentru a ajunge la școală. Numărul acestora este el însuși impresionant: peste 2.000 de elevi navetiști. Altfel spus, aproape o cincime din școlarii județului Bacău merg la cursuri în altă localitate decît cea de reședință. Marea majoritate a acestora provin din rîndul gimnaziștilor, dar există și copii de grădiniță care fac naveta. De exemplu, cîțiva micuți din satul Răstoaca merg, zilnic, cîte șase kilometri dus și șase întors, pe jos, pentru a ajunge la Grădinița nr. 2 din Răcăciuni.
Cei mai mulți elevi navetiști (112) sînt în comuna Răchitoasa, localitate urmată la doar un om distanță de comuna Roșiori. Topul unităților de învățămînt este condus, din acest punct de vedere, de Școala nr. 1 Huruiești, care adună nu mai puțin de 96 de elevi din alte cinci sate: Capotești, Florești, Fundoaia, Perchiu și Ocheni. Comuna Huruiești deține însă, și un al doilea „record” în materie, fiind singura din județ în care cîțiva copii frecventează o școală din alt județ. Mai exact, 12 elevi din satul Pradaiș merg la Școala Lespezi – Vrancea, care este cea mai apropiată unitate de învățămînt gimnazial. În ceea ce privește distanțele pe care le au de parcurs elevii navetiști, acestea sînt cuprinse, de regulă, între patru și opt kilometri dus-întors, însă există și excepții. De exemplu, 17 elevi din localitățile Răchitiș și Bolovăniș, comuna Ghimeș – Făget, trebuie să meargă pînă la Școala Făget, în fiecare zi, nu mai puțin de 32 de kilometri, dus-întors. Aceștia au la dispoziție un microbuz școlar și se pot considera niște norocoși în comparație cu cei șase copii din Bărboasa – Oncești, care parcurg cei 20 de kilometri pînă la Școala din Oncești și înapoi, pe jos, situație în care se află și 15 copii din Răchitiș – Strugari. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns