• Asigurarea combustibilului pentru iarnă se dovedește a fi o problemă grea pentru furnizorii de agent termic • încheierea contractelor cu furnizorii de gaz metan este îngreunată de datoriile de zeci de miliarde de lei pe care furnizorii de agent termic le mai au de achitat încă de anii trecuți • cărbunele aflat în depozitele CET Bacău ajunge doar pînă la sfîrșitul lunii ianuarie
Furnizorii de agent termic din județul Bacău mai au la îndemînă cel mult două luni pentru asigurarea combustibilului necesar pentru iarna următoare. O bună parte dintre agenții economici din domeniu folosesc gaz metan pentru producerea agentului termic. În această perioadă ar fi trebuit reînoite contractele cu furnizorii de gaz metan, însă acest lucru se dovedește a fi deosebit de anevoios, din cauza datoriilor de zeci de miliarde de lei acumulate în contul facturilor din iarna trecută de către producătorii de agent termic. Imediat după ieșirea din iarnă, majoritatea producătorilor din județ au întrerupt furnizarea agentului termic, în intenția declarată de a recupera, în aceast fel, mai rapid de la populație, facturile restante. Așa se explică de ce, în lipsa oricărui strop de apă la robinet, în mai toate orașele din județ locatarii s-au spălat cu apă încălzită în oale, pe aragaz.
Chiar și în aceste condiții, furnizorii își recuperează cu destulă greutate debitele de la populație, lucru care pune în pericol atît lucrările de revizie ce ar fi trebuit să fe efectueze în această perioadă, dar și aprovizionarea pentru iarna următoare. O astfel de situație este întîlnită la Buhuși, unde Direcția de Gospodărie Comunală mai are de achitat către furnizorii de gaz metan o datorie de peste două miliarde de lei. Ionel Turcea, primarul orașului Buhuși, ne-a declarat că a încheiat cu Sucursala Bacău a Distrigaz Nord un contract de reeșalonare a datoriilor, urmînd ca, odată începute încasările după reluarea furnizării agentului termic, să fie achitate în rate mai mari, debitele restante. În Comănești, decizia luată de Ministerul Administrației Publice privind trecerea în administrarea Consiliului Local a CET Comănești pare să nu fi avut un rezulat nici pînă astăzi. Ștefan Ciobot, directorul tehnic al CET Comănești, ne-a declarat că, la sfîrșitul lunii mai, printr-un proiect de hotărîre adoptat de către consilierii locali, preluarea în administrare a CET Comănești ar fi trebuit să se facă numai cu respectarea a cinci obiective referitoare la asigurarea fondurilor pentru aprovizionarea cu combustibil necesar în iarna următoare, închețarea datoriilor pe care unitatea le are către Termoelectrica București sau asigurarea fondurilor necesare pentru investiții. Un răspuns la amendamentele consilierilor locali nu a fost dat nici pînă astăzi, așa că SC Uzina Termică Comănești SA se află în continuare în subordinea Ministerului Industriilor.
La Bacău, situație este cu mult mai dificilă. CET Bacău folosește cărbune pentru producerea agentului termic. Încetarea, în urmă cu cîteva zile, a contractului încheiat de această unitate cu SNCFR, datorită neachitării contravalorii serviciilor de transport prestate pînă în prezent, aduce furnizorul băcăun în imposibilitatea de a continua aprovizionareapentru iarnă. La această oră în depozitele CET Bacău se află o cantitate de cărbune ce ar ajunge doar pînă la sfîrșitul lunii ianuarie. „Singurul lucru care ne-ar putea scoate din impas ar fi încheierea unui acord cu SNCFR prin care să ne prelungească teremenul de achitare a facturilor, cu includerea, evident, a penalităților de întîrziere”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul SC CET SA Bacău. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns