• Guvernul a emis o ordonanță în care explică în ce condiții se pot monta centralele termice • în document nu se spune că n-ai voie să te debranșezi, dar îți trebuie zeci de acte și aprobări, așa că te lași păgubaș • furnizorii de agent termic din Bacău au aflat doar din presă despre această măsură • decizia îi ajută pe ei să-și păstreze numărul actual al beneficiarilor
Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență în care stabilește niște condiții clare în care se mai pot monta centrale de apartament. Documentul i-a luat prin surprindere pe sutele de băcăuani care și-au pus în gînd ca în următoarele luni să se debranșeze de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Tot prin surprindere au fost luați și furnziorii de agent termic din Bacău, care au recunoscut că au auzit doar din presă de elaborarea unei asemenea ordonanțe. „Monitorul Oficial în care a fost publicată această ordonanță nu a ajuns încă la noi. Este greu să facem comentarii, pînă nu vedem, negru pe alb, ce cuprinde acest act legislativ”, a precizat, ieri, Viorel Comănescu, directorul tehnic al Termloc Bacău. La fel de surprinși de apariția unei astfel de ordonanțe s-au arătat și Dumitru Olteanu, directorul Sucursalei Bacău a Distrigaz Nord, și Dumitru Popa, secretarul Primăriei din Bacău. Ambii și-au amînat comentariile pe marginea respectivului document numai după ce vor cunoaște în amănunt prevederile acestuia. „Am aflat din presă de apariția acestei ordonanțe. Cred, totuși, că pentru furnizorii de agent termic este un lucru benefic. Ne ajută să păstrăm numărul actul al beneficiarilor serviciilor oferite de noi”, a recunoscut Vasile Drăgușanu, directorul general al CET Bacău.
Ai voie să te debranșezi, dar îți trebuie zeci de avize și aprobări
În cuprinsul controversatei ordonanțe se precizează că centralele termice de apartament vor putea fi montate și la propunerea furnizorului de agent termic sau a autorităților administrației publice locale, cu un preaviz de minimum șase luni, dar nu mai devreme de sfîrșitul sezonului de încălzire. Asta doar în situațiile în care, din punct de vedere tehnic și/sau economic, nu se mai justifică alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Pentru că data apariției actului normativ este 31 august, iar sezonul rece debutează, teoretic, la 15 octombrie, rezultă clar că o persoană care vrea să își monteze centrală în casă nu mai are timp să obțină toate avizele necesare.
Totodată, debranșările individuale ale unor apartamente situate în blocuri alimentate cu energie termică prin rețeaua locală de distribuție, indiferent de cauze, se pot realiza numai cu acceptul scris al asociației de proprietari sau de locatari, dar nu în timpul sezonului de încălzire, și dupa obținerea, în prealabil, a celorlalte acorduri și avize prevăzute de legislația în vigoare. În situația în care debranșarea are loc cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual, pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, se va avea în vedere ca evacuarea gazelor arse să se facă printr-un coș care să depășească nivelul imobilului. Proprietarul apartamentului va fi obligat să încheie un contract de service permanent pe toată durata funcționării instalației cu o firmă autorizată. Dacă are loc vreo explozie provocată de proasta funcționare a instalației individuale de încălzire, responsabili sînt posesorul centralei și firma de service.
Ordonanța mai prevede ca prețurile și tarifele la energia termică să asigure acoperirea cheltuielilor de producție, exploatare, întreținere, modernizare și retehnologizare, justificate economic, și să asigure astfel furnizorului un profit de maxim zece procente. Cota de profit se aplică la costul total al activităților desfășurate pentru asigurarea serviciilor energetice de interes local. În prețul de livrare al energiei termice nu vor fi incluse pierderile de agent termic datorate defecțiunilor tehnologice de pe întregul sistem de producere, transport și distribuție a energiei termice, produse prin acte de neglijență sau intenționat.
Rămîne de văzut cine va putea face o asemenea delimitare în privința pierderilor de agent termic, și, mai ales, prin ce metode se va constata vinovatul pentru producerea lor. Intenția declarată a celor care au emis această ordonanță a fost de a reglementa procedurile de instalare a centralelor termice de apartament, modalitățile de contorizare, precum și tarifele la energia termică.
Chiar dacă nicăieri în text nu se interzice debranșarea sau montarea microcentralelor, Guvernul a avut, totuși, grijă ca cei care doresc să se desprindă de sistemul centralizat să nu o poată face decît după o serie complicată de proceduri birocratice și la costuri foarte ridicate. În aceste condiții, este de așteptat ca, pînă cînd vor apărea normele de aplicare ale acestei ordonanțe, la ghișeele sucursalelor locale ale Distrigaz să se înregistreze pe ultima sută de metri sute de cereri de la persoane care vor să renunțe la căldura livrată în sistem centralizat și să-și monteze o centrală proprie în locuință. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns