• cînd a fost făcută promisiunea, zilnic, 3-4 familii se interesat de adopție • după ce s-au convins că nu vor obține mult dorita locuință, băcăuanii s-au potolit, iar acum doar cinci familii solicită într-o lună să înfieze un copil
Promisiunea că familiile care vor adopta copiii crescuți acum de stat vor primi case a adus la sediul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău zeci de familii care nu au o locuință în proprietate sau care stau cu chirie. Varianta ca tinerii care înfiază copii să primească o locuință a fost propusă la sfîriștul lunii mai de secretarul general al Guvernului, Șerban Mihăilescu, în Programul de promovare a adopției naționale. De asemenea, deși ajutoarele bănești sînt deocamdată interzise, este luată în calcul varianta ca familiile să beneficieze de facilități la accesarea serviciilor comunitare cum ar fi transportul public. Alte măsuri pentru încurajarea adopțiilor în România vor viza reducerea duratei procedurilor de adopție, în special în cazul celor care au deja copiii în plasament. În plus, în fiecare județ vor fi înființate linii telefonice cu acces gratuit destinate familiilor interesate de adopția copiilor părăsiți de părinți.
Promisiunea, chiar și fără acoperire, făcută de demnitarul bucureștean și-a atins scopul, însă numai parțial. „În prima săptămînă, la sediul nostru au venit destul de multe familii care voiau să adopte copii. Am avut și cîte 3-4 persoane într-o zi care au venit să se interesezse de procedura pe care o presupune adoția”, ne-au declarat asistenții sociali de la Serviciului Adopții, din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău. Selecția persoanelor care imediat după promisiune s-au interesat de procedura adopției nu a fost greu de făcut. „Una dintre condițiile obligatorii de a adopta un copil este ca solicitanții să aibă venituri sigure și o reședință în care să-i crească pe micuții care vor deveni membrii familiei lor. Mulți dintre cei care la început se dădeau de ceasul morții și se arătaseră interesați să crească un copil părăsit au renunțat imediat ce au auzit condițiile. „Aproape toți cei cu care am discutat în săptămînile din mai spuneau că voiau mai de mult timp să înfieze un copil, însă nu au avut timp să se intereseze. Următoarea lor întrebare era în ce zone se acordă casele, iar pentru noi devenea evident că obținerea unei locuințe era motivul pentru care se interesau de adopție”, mai spun asistenții DGPC. Printre cei care s-au adresat DGPC pentru a înfia un copil, în ideea de a obține o casă, s-a aflat o familie de romi, o tînără de 25 de ani, dar și multe alte familii cu nivel modest de trai care nu aveau locuință.
Febra adopțiilor pentru o casă a durat numai o săptămînă, după care la DGPC Bacău s-a reintrat în ritmul normal de cereri pentru înfierea copiilor îngrijiți de stat. În luna iunie au fost înregistrate 10 cereri de adopție, în iulie patru cereri, iar în august, de la începutul lunii, doar două solicitări de adopție. „Este o obișnuință ca în timpul verii numărul cererilor de adopție să fie mai mic. Perioada concediilor îi determină pe foarte mulți să renunțe la ideea adopției. Avînd în vedere că iarna solicitările sînt mai numeroase, media cererilor de adopție este de 6-7 pe lună”, ne-a declarat Marilena Mocanu, șeful Serviciului Prevenire-Adopții al DGPC Bacău.
De la începutul acestui an, DGPC Bacău a finalizat 35 de adopții, înregistrînd, în total, 54 de solicitări ale familiilor care vor să crească un copil părăsit de familia naturală. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns