• peste 150 de persoane s-au prezentat în zorii zilei de ieri pentru a intra la audiențele primarului Dumitru Sechelariu • doar 11 oameni au ajuns să-și spună năduful
Este puțin peste șase dimineața. Afară e un ger năpraznic. Oamenii se înghesuie în curtea Primăriei Bacău, de nu știi dacă vor să se încălzească unul de la altul sau să ajungă undeva. Mulți sînt bătrîni, alții mai „bruneți”, tineri, copii, mai bine sau sărăcăcios îmbrăcați. Toți au privirea ațintită spre ușa din curtea interioară a Primăriei Bacău. Privirea lor urmărește cu asiduitate ceva. O foaie albă de hîrtie pe care sînt trecute numele celor care vor intra în audiență la primarul Dumitru Sechelariu. Se înghesuie la ușa primăriei, fie pentru a pune pe tavă problemele de care se izbesc, fie pentru a stîrni mila edilului. „Lasă,că de cînd a dat mici și bere, nu a mai făcut nimic pentru noi”, se aude glasul unui bronzat din mulțime. O altă voce din dreapta mea se roagă ca primarul să fie în toane bune și cu dare de mînă. Mă apropii de un tînăr mai stingher și intru în vorbă cu el. Aflu că a venit de la Tîrgu Ocna pentru a-și putea spune păsul primarului. „Eu provin din casa de copii. Am fost de mic părăsit de părinți. Astă vară am ieșit de la orfelinat și m-am angajat la o persoană vîrstnică. Îi ajutam la treburile casei, dar soțul bătrînei a murit și ea nu mai m-a putut ține. Am venit la primar să mă ajute cu un loc de muncă, să pot plăti o chirie”, spune Daniel Clim, de 20 de ani.
Oamenii se înghesuie să se treacă pe lista improvizată ad-hoc. Se înghiontesc, se împing, se calcă pe picioare. Cristina Bălan are 35 de ani și duce de mînă odrasla de cinci ani. „Stau pe stradă de mai bine de un an, cu tot cu băiat. Dormim prin policlinică sau la Urgențe. Am fost de nenumărate ori la audiențe, mă înscriu pe lista asta, dar de jos nu îmi dau bon. Din cauza copilului nu pot să merg nici la muncă, pentru că nu am cu cine-l lăsa. Soț nu am și nici un venit”, ne povestește tînăra. Eugenia Rusu are 60 de ani și a venit să ceară socoteală pentru impozitul pe casă și teren. „Stau în URA, la casă. Anul trecut am plătit impozitul patru milioane. Acum trebuie să dau nouă milioane. De unde să dau eu banii ăștia, cînd am o pensie de 1.800.000 de lei?”, spune bătrîna de 68 de ani. Gheorghe Adamuță a venit să vadă ce poate face primarul cu datoria lui de 28 de milioane la întreținere. „Mă tem să nu fiu dat afară din casă. Am 51 de ani și nu am unde mă duce. Mi s-a promis o anchetă socială, dar nu a venit nimeni să vadă care este situația”, ne-a declarat omul.
Printre petenți se află și un cadru militar, care a venit să ceară sprijin împotriva vecinilor care îi fac nopțile infernale. „Lîngă apartamentul meu este o firmă și toată noaptea fac zgomot. Au venit de două ori în anchetă, dar atunci era liniște. Nu știu ce să mă mai fac cu ei, iar soția a ajuns la exasperare”, ne-a spus Serioja Anadi. Foaia cu numele celor care doresc o audiență s-a încheiat. Pe la numărul 105 am pierdut șirul solicitanților. În momentul în care comisia de anchetă din cadrul Primăriei apare, fiecare încearcă să își susțină durerea. Dar comisia alege din lista de probleme doar 11 cazuri sociale. Restul vor avea de așteptat luni bune, pînă vor ajunge la primar sau pînă se vor lăsa păgubași.
Primarul Sechelariu a dat 20 de milioane pentru un tablou
Nereguli legate de aplicarea Legii 10, retrocedări de terenuri, scutiri de majorări la taxe și impozite locale, datorii mari la întreținere. Acestea au fost problemele celor 11 băcăuani care au reușit ieri să treacă de comisie. Un caz deosebit a fost al lui Tudorel Nistor, de pe strada Cornișa, care de mai bine de zece ani se află în litigiu cu societatea World Machinery Works din Bacău pentru recuperarea unei suprafețe de peste cinci hectare de teren. Mihai Puiu, un pensionar în vîrstă de 72 de ani de pe strada Tineretului, Nicolae Gandi, fost interant la Căminul de bolnavi neuropsihici de la Răchitoasa, Aurica Grurgică, de pe strada 22 Decembrie, Ioan Pătru, de pe strada Slănicului, după ce au stat cîteva minute în biroul primarului, au ieșit mai bogați cu unu pînă la trei milioane de lei.
Dacă majoritatea celor care au trecut pragul primarului au solicitat cîte ceva, Florian Lipan, un tînăr de 26 de ani, absolvent al Școlii Populare de Artă și fost ucenic la Patriarhia Română, i-a oferit în dar primarului un portret. „Este cel mai reușit tablou care mi s-a făcut vreodată. Mă regăsesc în acest tablou. Se vede că este făcut de un profesionist, iar pentru mine are o valoare mai mare decît un tablou semnat de Dan Hatmanu”, a spus primarul Sechelariu, în timp ce admira tabloul făcut de Florian Lipan. „Primesc acest dar, dacă accepți și tu un dar de la mine. Uite, ai aici 20 de miloane de lei”, i-a mai spus apoi Dumitru Sechelariu tînărului artist. Roșu pînă în vîrful unghiilor și transpirat de emoție, Lipan a acceptat darul primarului. „I-am luat pentru că știam că se supără dacă îl refuz. Am mai vîndut pînă acum tablouri, dar asta este cea mai «scumpă» lucrare a mea”, ne-a povestit Florian Lipan. El a mai spus că a ținut să îi facă acest dar primarului după ce, în urmă cu mai bine de un an, el i-a admirat lucrările făcute în capela de la Școala „Mihail Sadoveanu” din Bacău. Dumitru Sechelariu a spus că va păstra tabloul la loc de cinste în casă. (Elena SOLOMON, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns