• examenul de absolvire al școlilor profesionale a fost agitat doar de părerile inginerului Mitică Manea de la Grupul Școlar „Henri Coandă”
Ziua de ieri a marcat punerea în practică, pentru prima dată, a examenului de absolvire cu subiecte unice, pentru fiecare profil, la școlile profesionale. O premieră care, în marea majoritare a celor 23 de centre de examen, s-a consumat în liniște. Singura excepție a venit dinspre Grupul Școlar „Henri Coandă”, acolo unde inginerul Mitică Manea a sfîrșit prin a renunța la calitatea sa de membru al unei subcomisii de concurs, după ce acuzat o serie de distorsiuni în organizarea examenului. „Examenul de absolvire de la «Coandă» a avut multe chestiuni care nu au fost așa cum trebuie, dar cel mai grav mi s-a părut faptul că subiectele care urmau să se regăsească pe biletele de la proba practică nu au fost afișate și avizate de către Inspectoratul Școlar cu cel puțin 30 de zile înainte de examen, așa cum prevede metodologia ministerului. În plus, la proba practică au avut drept de evaluare doar maiștrii, în condițiile în care aceeași metodologie spune că notarea la proba parctică se face de toți membri subcomisiei, deci inclusivi inginerii”, ne-a declarat profesorul Manea.
De partea cealaltă, profesoara Rodica Mînecuță, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar, a susținut, cu metodologia ministerului pe masă, că inginerul Manea nu a făcut altceva decît să caute nod în papură. „I-am explicat domnului Manea că regelemetările care le invocă prevăd foarte clar că, la proba practică, evaluarea este făcută de către cadrele didactice care au susținut, în timpul anului școlar, respectivele ore la clasă, deci de către maiștri. Dînsul nu a vrut însă să înțeleagă cu nici un chip. Cît privește subiectele de la proba orală, cele susținute de domnul Manea sînt simple scorneli”, a declarat inspectoarea Rodica Mînecuță. Interesant este faptul că, în afară lui Manea, nici un membru al celor patru subcomisii de examen de la „Coandă” nu a avut nimic de reproșat.
Altfel, cei 1.301 candidați, care au fost repartizați în 23 de centre de examen, au avut de rezolvat varianta de subiect numărul unu. „Subiectele au fost rezonabile, formulate ca pentru niște elevi de profesională”, a caracterizat inspectoarea Mînecuță cerințele de la cele 11 discipline la care, în funcție de profil, s-a dat teza scrisă. Examenul de absolvire continuă, astăzi și mîine, cu susținerea proiectelor, pentru ca pe 24 iunie să se afișeze primele rezultate. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns