• unii profesori au fost puși șefi de comisii în localități de la țară, în timp ce alții au rămas în orașe • unii directori au fost de-a dreptul șocați cînd au văzut în ce cătune au fost repartizați • copiii internați sau cei cu probleme de sănătate vor fi examinați de comisii speciale și vor avea mai mult timp de gîndire
Pregătirea examenului de capacitate a atins, ieri, temperaturi incandescente. Aproximativ două sute de profesori, în marea lor majoritate directori de unități școlare, au suporat cu stoicism căldură sufocantă din amfiteatrul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, pentru a asculta sfaturile inspectorului general adjunct Ana Marchiș și pentru a afla, într-un tîrziu, centrele de concurs la care au fost repartizați. O informație care, odată venită, i-a lăsat cu gura căscată pe cei mai mulți dintre participanți, multora nevenindu-le să creadă că vor trebui să străbată județul de la un capăt la altul. De exemplu, profesorul Dumitru Țopa, directorul Grupului Școlar „Alexandru Vlahuță” din Podu Turcului, a fost desemnat președinte al comisiei de examen de la Școala Solonț, în timp ce profesorul Ovidiu Cojocaru, directorul Liceului Economic, va asigura conducerea comisiei de concurs de la Școala Berești Tazlău. Și acestea sînt doar două exemple.
Există însă și cîțiva norocoși din Bacău care au „prins” centre de examen din municipiu, ceea ce a avut darul să nască întrebări în legătură cu normalitatea acestei situații, mai ales că Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat repetarea tragerii la sorți pentru stabilirea componenței nominale a comisiilor, tocmai datorită acestui fapt. „Repetarea tragerii la sorți nu s-a datorat atît faptului că unii profesori au picat la centre din localitatea de domiciliu, ci pentru că ministerul a dorit să facă mai multe repetiții pînă la stabilirea listei finale”, a explicat inspectorul general adjunct Ana Marchiș, președinta Comisiei județene de Capacitate.
Interesantă este prezența printre membrii comisiilor de evaluare a profesoarei Amalia Cazan, director adjunct al Liceului „Spiru Haret” din Moinești, în condițiile în care ea a fost implicată în timpul bacalaureatului de acum doi ani într-un scandal ce a ținut multă vreme prima pagină a ziarelor. „Episodul din timpul bacalaureatului de la Onești e «tabula rasa» pentru mine. Am șters totul cu buretele”, ne-a declarat profesoara Cazan, care, ca un făcut, a „prins” o comisie de evaluare din același oraș. Oricum, adjuncta Ana Marchiș a admis că prezența acesteia pe listele cu profesori implicați în Capacitate nu este cea mai nimerită întîmplare, dar acum nu se mai poate face nimic.
Comisie de examen specială la Spitalul Județean
Comisia județeană de Capacitate a pregătit deja o comisie specială, care luni dimineață se va afla în Spitalul Județean pentru a-i putea permite unui elev de la Liceul Pedagogic să susțină examenul. Internat datorită unei boli de inimă, Alexandru Neculai va da Capacitatea ajutat de un profesor ca va scrie răspunsurile dictate de acesta. În plus, Alex va beneficia și de un timp de gîndire mai mare cu pînă la 60 de minute. Un „tratament” de care se vor bucura și alți trei candidați – de la Școala nr. 10 Comănești, Școala „George Bacovia” și de la Liceul Pedagogic – care suferă de diferite afecțiuni. Aceștia vor susține însă examenul la centrele de la Școala nr. 10 Comănești, respectiv Liceul Pedagogic. La fosta Școală Normală există și un al patrulea caz special, un alt candidat care are mîna dreaptă fracturată urmînd să susțină separat concursul. Acesta va dicta răspunsurile unui profesor care le va nota, dar nu va beneficia de timp de gîndire prelungit. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns