Reprezentantii Federatiei Asociatiilor Crescatorilor de Taurine din Romania s-au intilnit, in aceasta saptamina, cu presedintele Comisiei de agricultura si dezvoltare rurala a PNL, deputatul bacauan Mihai Banu, pe tema situatiei disperate in care se afla industria de producere si prelucrare a laptelui. In rindul acestor producatori exista, in continuare, o nemultumire generala, dar parca si mai mare acum cind Romania este condusa de un guvern care nu sta deloc pe o baza solida si care, la vremea de criza financiara si economica prin care trecem, nu are o strategie coerenta in domeniu. Pe acest fond, producatorii se tem de concurenta acerba cu firmele mari de profil din lume, care le acapareaza piata.
„Exista o nemultumire generala, cu privire la politica actualului guvern si, in special, la absenta masurilor Ministerului Agriculturii – ne-a declarat deputatul Mihai Banu. Pe de o parte, in combaterea secetei care se face simtita, pe de alta parte in valorificarea productiei. Eu am avut un cult pentru vaca de lapte si lapte. Din anul 2005 am facut o gramada de demersuri la Ministerul Agriculturii, avertizindu-i ca va veni anul 2009, in care Romania va avea o mare problema cu laptele conform. Atunci am luptat pentru a infiinta centrul de colectare a laptelui conform in satul Cosnea, din comuna Agas. Am tras zeci de semnale de alarma ca Romania va avea o mare problema prin patrunderea, pe piata, a marilor firme procesatoare din Europa si vor «inmorminta» laptele romanesc. Micul producator a murit, deja, iar cei care mai au ferme si mici mijloace de procesare sint, acum, in colaps”. Unitatile mici de procesare a laptelui au stocuri de produse, pentru care, acum, solicita sprijin pentru valorificarea lor. Efectiv, laptele romanesc a pierdut batalia cu cel din Uniunea Europeana, fata de cota din Polonia, Slovacia sau Slovenia.
Cu ochii pe laptele din import
„Mi-am facut datoria sa avertizez asupra acestor stari de fapt – a mai declarat Mihai Banu. Am dosare intregi cu proiecte cum ar trebui sa se procedeze.
Noi nu putem restrictiona patrunderea capitalului strain pe piata autohtona, pentru ca unul dintre principiile cultivate de Uniunea Europeana este libera circulatie a marfurilor. Noi putem actiona doar cu organismele de specialitate, ca Directia de Sanatate Publica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Oficiul pentru Protectia Cumparatorilor, cu atributii in domeniu, sa fim extrem de atenti sa vedem daca legislatie e coerenta, iar institutiile sa verifice cu mai multa atentie aceste cantitati insemnate de materii prime si in special de lapte, care vin din afara”. Presedintele Comisiei pentru agricultura a PNL mnai crede ca ar trebui sa se verifice daca se respecta regulile sanitare veterinare, sanitar-umane, daca se respecta legislatia comunitara in domeniu.
Multinationalele ocupa piata laptelui din Romania
Romania moare pentru ca nu este organizata – au auzit producatorii de la presedintele Comisiei. Unii au cite o fabricuta, altii deloc, dar nu vor rezista, pentru ca ar trebui ca nu doar la nivel de sindicate, prin vorbe, sa fie impreuna, ci si la fapte. „Sa va uniti – i-a indemnat deputatul Mihai Banu -, sa vedeti cum puteti realiza o procesare si o distributie pe programe foarte mari. TNUVA, de exemplu, o firma israeliana, cunoscuta de multi producatri romani in domeniu, procesa, in 1994, 1,5 milioane de litri de lapte pe zi, adica 95% din laptele Israeluluiu. Iata genul de companii cu care va veti infrunta. Trebuie multi bani, la o companie, pentru distributie, promovare etc. Ne-am trezit tirziu. Eu am tras semnalul de alarma de foarte multa vreme. Chiar eu am creat o companie integrata, care daca ar fi fost sprijinita de stat ar fi fost, astazi, una dintre competitoarele puternice ale companiile straine. Un fost electronist care a condus Ministerul Agriculturii si care avea doua bivolite acasa a spus ca n-ar mai avea rost sa-i imbogatim pe unii cu subventii pentru lapte, in loc sa se gindeasca sa construiasca mari companii, care sa poate fi in batalii cu altele de talia lor. Pe piata se intilnesc companii care au branduri, retele de distributie puternice. Am ajuns la ceea ce am spus eu, la inchiderea productia de lapte in Romania, cum s-a intimplat si in alte tari. Numai taranii vor mai minca lapte, acasa la ei, sau si orasenii care mai cumpara de prin piete”.
La acest moment este un dezinteres total fata de spatiul rural – a fost cocnluzia discutiei cu crescatorii de taurine. Criza financiara a afectat cel mai mult acest domeniu extrem de vulnerabil. „E greu sa mai dau o nota buna unui ministru, unui guvern care nu vad, nu aud, nu inteleg” – a conchis Mihai Banu.
Lasă un răspuns