Prima stațiune pe care turistul ce ajunge în zona Mangalia-Nord o găsește este Olimp. Plaja este lungă de 500 de metri, mai abruptă decît Mamaia sau Eforie, dar cu nisip mult mai fin. În teorie, fiindcă pietrele, chiar colțuroase, nu lipsesc defel. Nici apa nu-i prea curată, dar ce contează?
Sîntem în concediu, am venit la mare și… În Olimp nu sînt decît zece hoteluri – șapte dispuse în șir indian (dintre care turnurile Transilvania, Banat, Oltenia, Moldova, Muntenia), cărora li se adaugă emblematicele Panoramic, Amfiteatru și Belvedere. Dacă la primele noaptea de cazare costă între 420.000 și 550.000 de lei, la cele din urmă turistul trebuie să scoată din buzunar cu mult peste un milion. De altfel, Olimpul a devenit, în timp, stațiunea exclusivă a celor ce-și permit să plătească luxul și eleganța. Aici nu se găsesc restaurante sau baruri ieftine și de aceea nici nu vor călca pașii vreunuia cu bilet de sejur obținut prin sindicat, stațiunea rămînînd preferată de turiștii străini. Din păcate, la capitolul distracție oferta nu e prea variată. În afara concentrării masive de vedete Antena1 (dimineața), turiștii nu pot alege decît între două discoteci, căci faleza, aproape inexistentă, nu poate sluji pentru o plimbare mai lungă de zece minute. Tot la Neptun, dar nu cu minicarul, trebuie să ajungem și în cazul în care, doamne ferește, avem nevoie de prim ajutor. La Olimp nu e rost de așa ceva.
Am ajuns la Neptun. Nu zăbovim prea mult, doar cît să observăm că pe plaja de la „Steaguri” turiștilor li se oferă posibilitatea de a zbura cu elicopterul. Amănunte: zece minute 850.000 de lei, preț promoțional. Cei care au rău de înălțime o fac… tot pe cont propriu. O undă de nesiguranță stăruie în tot ceea ce s-a făcut, anul acesta, la Neptun- Olimp S.A. Va fi, se spune, integral privatizată pînă la finele acestui an. Cele mai mari șanse sînt ca viitorii patroni să nu aibă nimic de-a face cu actualii și, deci, nici cu slujbașii de acum. Orice s-ar spune, o stațiune în care se așteaptă cît mai mulți turiști străini, nu poate supraviețui cu hoteluri în care cîrpirea tapetului, montarea telefoanelor și introducerea televizoarelor sînt apreciate drept realizări de seamă. În pofida laudelor ministrului turismului, în stațiunile Olimp și Neptun gradul de ocupare cu turiști este, acum, de 40-60%. (Mircea LUPU)
Lasă un răspuns