• patronii băcăuani au datorii la Casa de Pensii și AJOFM Bacău de peste 3.500 miliarde de lei • cele mai mari debite, în valoare de peste 3.100 miliarde de lei, sînt la CJP Bacău • pentru a-și recupera datoria, cele două instituții au scos la vînzare bunuri ale datornicilor
Datoriile patronilor băcăuani la bugetul asigurărilor sociale de stat sînt în continuă creștere. La Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău angajatorii băcăuani au adunat debite de 3.500 miliarde de lei. Pentru a recupera acești bani, cele două instituții au apelat la mijlocele legale de încasare a sumelor restante: popriri, sechestre și executări silite. Licitațiile organizate pentru vinderea unor bunuri nu au adus sume importante la buget. Raportate la întreaga datorie, acestea sînt nesemnificative. Cele cîteva clădiri scoase la mezat, care s-ar presupune că au o valoare mai mare, nu reușesc nici pe departe să acopere datoriile celor peste 800 de debitori din județ.
Casa de Pensii a recuperat doar șapte miliarde de lei din datoria de 3.100 miliarde
Cele mai mari debite s-au strîns la contribuția asigurărilor sociale de stat. La sfîrșitul lunii trecute, datoriile au atins cifra de 3.100 de miliarde de lei. Peste 800 de societăți din județul nostru sînt restanțiere. Unitățile mari și mici au acumulat datorii de ordinul sutelor de milioane sau sutelor de miliarde, prin neplata contribuțiilor către Casa Județeană de Pensii Bacău. Un număr de zece mari unități din județ au peste 55% din datoria totală. În fruntea marilor datornici este Agricola Internațional, cu un debit de 248 de miliarde de lei, aceasta fiind și singura mare societate care beneficiază de eșalonarea datoriilor. Pe lista marilor datornici se mai află Exploatarea Minieră Comănești (246 de miliarde de lei), Sofert Bacău (213 miliarde de lei), Carom Onești (184 miliarde de lei), Rafo Onești (181 miliarde de lei), Petrom SA Moinești (178 de miliarde de lei), Chimcomplex Borzești (162 miliarde de lei), Conel Borzești (108 miliarde de lei), Elbac Bacău (107 miliarde de lei) și Foserco Tîrgu Ocna (104 miliarde de lei).
Pentru a recupera din datorie, Casa de Pensii a scos la licitație o parte dintre bunurile societăților debitoare. Suma recuperată de executori nu reprezintă nici 0,2% din datoria totală. „Anul acesta am vîndut patru active de la tot atîtea societăți și am recuperat circa șapte miliarde de lei”, ne-a declarat Daniela Adjudeanu, purtător de cuvînt la CJP Bacău. Activele cumpărate de alți patroni cu dare de mînă din județul nostru sînt uzina de vinificație Răcăciuni, care a aparținut SC Vinalcool SA și pentru care s-au obținut 2,26 miliarde de lei, hala de întreținere și reparații a societății Sincorex (1,4 miliarde de lei), parcarea auto de la Perom (535 milioane de lei) și căminul de nefamiliști de la Elbac pentru care s-au obținut 2,5 miliarde de lei. Programul de recuperare a datoriilor va continua cu licitații de imobile la Comprel și Perom. CJP mai are sechestre puse pe bunurile imobile la alte 47 de firme, dar spațiile nu au fost încă scoase la licitație. Valoarea acestor bunuri imobile au fost evaluate de experți la 629,4 miliarde de lei. „Ritmul de recuperare este foarte mic, pentru că nu există investitori interesați de imobilele pe care noi le vindem. Prea puțini vor să se încarce cu o hală de producție. Noi vindem active care nu afectează activitatea de producție a firmei, în cazul în care aceasta mai lucrează”, a mai precizat Daniela Adjudeanu.
Doar 2,9 miliarde din peste 300 de miliarde de lei, recuperate la fondul de șomaj
Nici Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău nu o duce pe roze la recuperări de bani. Instituția a scos la licitație în acest an patru bunuri imobile și a obținut 2,9 miliarde de lei. Cele patru active sînt clubul „Mihai Eminescu” și rampa de la Foraj Sonde Moinești, pentru care s-au încasat două miliarde de lei, un apartament de 49 de milioane de lei de la Exploatarea Minieră Comănești, o hală de la Cotidian SA de 800 milioane și un rest de opt milioane de lei de la un cămin de nefamiliști aparținînd societății Comore Onești. În program mai este stabilită o licitație la Scorțeni, unde valoarea fermei aparținînd firmei Prolabac a fost stabilită la 1,9 miliarde de lei. În schimb, unii patroni băcăuani nu au mai virat contribuția la șomaj de ani întregi și au adunat, în total, o restanță de aproape 400 de miliarde de lei. Din cauza lor, mii de oameni riscă să rămînă fără șomaj în cazul unor disponibilizări.
Controalele din acest an au stabilit debite în valoare de 392 de milirde de lei, la un număr de 378 agenți economici. Peste 100 de miliarde din datorie este deținută de cei 12 mari debitori din județ. În fruntea acestora conduc Carom Onești cu 28 miliarde datorii la fondul de șomaj, Chimcomplex (28 făde miliarde de lei), Exploatarea Minieră Comănești (16 miliarde de lei), BAT Moinești (11 miliarde de lei), Foserco Tîrgu Ocna (10 miliarde de lei). „Dintre marii debitori, o parte sînt în administrare specială, iar alții au dosare de eșalonare a datoriilor aprobate de Ministerul Muncii și achită ratele conform graficului”, ne-a declarat Steluța Niță, director de buget la AJOFM Bacău. Anul acesta, inspectorii Agenției au recuperat din debitul total, prin executări silite, peste 33 de miliarde de lei. Din vînzarea imobilelor abia dacă s-au strîns la fondul de șomaj nouă procente. În orice caz, mai mult decît a realizat procentual Casa de Pensii. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns