• județul nostru a primit la rectificarea din această toamnă doar 36,4 miliarde de lei, deși a cerut 1.300 de miliarde de lei • șefii județului au prognozat pentru acest an un necesar de 3.500 de miliarde de lei, dar, de fapt, s-au primit doar 600 de miliarde de lei • lipsa banilor va face din proiectele de investiții hîrtii numai bune de aruncat la coș
Județul nostru se află din punct de vedere financiar în prag de colaps. Așa se traduce traduce faptul că șefii județului au cerut pentru rectificarea bugetară din această toamnă 1.300 de miliarde de lei și au primit incredibila sumă de 36,4 miliarde de lei. Nu mai este nevoie de nici un calcul ca să înțelegi că suma de mizerie primită nu ajunge nici măcar pentru salarii.
Această comparație, deși foarte sugestivă pentru lipsa banilor, poate fi completată și cu alte date, care demonstrează fără tăgadă că județul este cu un picior în groapă. Guvernul a hotărît să dea în această toamnă județului Bacău cele 36,4 miliarde de lei, din care 7,3 miliarde vor putea fi folosite de Consiliul Județean (CJ) pentru nevoile proprii, iar restul, de 29,1 miliarde, să fie repartizat primăriilor din comune și orașe. E greu de bănuit acum cum va fi folosită suma, dacă ținem cont că primăriile din mediul rural, mai ales, se confruntă cu o criză acută de fonduri. Sînt zeci de localități din județ care mai au datorii de anul trecut și din acest an la plata ajutoarelor sociale, nu au achitat drepturile bănești ale handicapaților și însoțitorilor acestora, au datorii enorme la diverse firme care au reparat sau construit obiective de interes public. În plus, sînt multe proiecte în derulare de mai multe luni, care așteaptă să fie finalizate. În atare situație, este clar că va mai trece multă vreme pînă se va întîmpla acest lucru.
Mai marii Consiliului Județean au prognozat la începutul acestui an că tot județul va avea nevoie de aproximativ 3.500 de miliarde de lei. Cu acești bani s-ar fi acoperit în linii mari investițiile și ar fi fost asigurate activitățile curente. În realitate, județul Bacău a avut, în 2003, doar 600 de miliarde de lei, adică cu 2.900 de miliarde de lei mai puțin decît îi trebuia. Nici acum, în toamnă, la rectificare, CJ n-a primit bani suficienți pentru plata ajutoarelor sociale, handicapați și ajutoare de încălzire. Pentru toate acestea la un loc, Guvernul ne va da 42,1 miliarde de lei, iar pentru asigurarea laptelui și cornurilor la copii, alte 7,1 miliarde pînă în luna decembrie. Banii sînt mai puțini decît este necesar, iar în acest moment nimeni nu poate spune ce se va întîmpla cu programul „laptele și cornul”.
„Ce să zic?! Lucrăm și noi pe cît avem. Am sperat și noi la mai mult, dar atîta ne-au dat. Sperăm că o să mai fie în noiembrie o rectificare, așa am înțeles. Deocamdată, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut”, ne-a declarat Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, referitor la situația existentă.
Nu este primul an în care județul nostru primește o sumă de mizerie la rectificarea din toamnă. Parlamentarii PSD și liderii social-democrați din județ au tot spus în ultimii trei ani, de cîte ori au avut ocazia, că vor face lobby ca județului să-i fie date sume măcar decente, dacă nu suficiente. În fiecare an, promisiunile greilor PSD s-au dovedit simple vorbe fără acoperire. Spusele lor frumoase au fost contrazise de niște cifre la care nu mai ai ce comenta. Așa s-a întîmplat și acum. Consiliul Județean va fi nevoit să renunțe să finanțeze lucrările de investiții. Adică proiectele care vizează introducerea gazelor, reperații la drumuri și refacerea sau construirea unor rețele de apă vor staționa sau nu vor mai începe deloc.
Spitalul Județean are nevoie de 14 miliarde de lei
După mai bine de un deceniu în care din bugetul anual al Spitalului Județean a lipsit permanent capitolul „investiții și reparații”, unitatea medicală băcăuană s-a trezit anul acesta cu o listă și mai lungă de priorități. Neigienizate și reparate de ani de zile, pavilioanele spitalului sînt coșcovite și crăpate, iar țevile de transport ale apei și căldurii și caloriferele sînt ciuruite de găuri sau colmatate. Aleile din curtea spitalului sînt și ele presărate la tot pasul de gropi, iar banii necesari pentru toate aceste lucrări se ridică la 14 miliarde de lei. Cum anul acesta, bugetul spitalului este împărțit clar pe cheltuieli de personal și cu serviciile medicale, nici un leu din bugetul de la asigurările de sănătate nu se poate duce la o reparație cît de mică. Întrucît Consiliul Județean este cel care răspunde de starea clădirilor și de efectuarea reparațiilor necesare, lista cu probleme a ajuns zilele trecute pe masa președintelui Neculai Lupu. „Principalele probleme care nu mai suportă amînare țin de reparația clădirilor, schimbarea conductelor subterane de transport a apei și căldurii, de amplasare a unor centrale proprii pe anumite secții și schimbarea caloriferelor în cele care au deja o centrală proprie. Suma totală pentru executarea tuturor acestor lucrări este de 14 miliarde de lei. Am înaintat la Consiliul Județean lista priorităților și așteptăm acum ca la rectificarea bugetară să ni se mai repartizeze niște bani”, ne-a declarat dr. Leonard Roșu, director al Spitalului Județean. Pentru anul în curs, Consiliul Județean a repartizat spitalului suma de 10 miliarde de lei, bani folosiți pînă acum la modernizarea sistemului de încălzire din Maternitate și spitalul nou, precum și la reparația hidroizolațiilor altor pavilioane. Se pare că vor rămîne cu atît. (Eduard ADAM, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns