• un candidat la concursul de titularizare s-a trezit, peste noapte, cu dosarul respins din cauza lipsei unei ștampile • ieri la prînz, el a apărut, pe listele oficiale ale ISJ, ca „admis”
Concursul de titularizare în învățămînt, care s-a consumat ieri la Colegiul Național „Ferdinand I”, a demonstrat că angajații Inspectoratului Școlar Județean se joacă, fără resentimente și cu inconștiență cu soarta profesorilor. Ceea ce s-a întîmplat la concursul de titularizare de ieri depășește orice imaginație și demonstrează că neglijența poate ajunge, uneori, la nesimțire.
Absolvent al facultății de teologie, Constantin Gherasim și-a depus dosarul pentru o catedră de religie ortodoxă. Luni pe la prînz, el a trecut pe la Inspectoratul Școlar, pentru a se asigura că totul este în ordine și, văzîndu-și dosarul admis, a plecat liniștit acasă. A doua zi avea examen. Practic s-a întîmplat cu totul altceva. „M-am prezentat la Colegiul «Ferdinand I» să susțin examenul, dar aici am aflat că, peste noapte, dosarul mi-a fost respins. Evident, am solicitat explicații și, întru-un tîrziu, am aflat că dosarul a fost refuzat după un control al juristei, efectuat luni după-amiază. Aceasta ar fi susținut că binecuvîntarea pe care am obținut-o de la P.S. Ioachim Băcăuanul nu ar fi valabilă fără ștampila Episcopiei. E adevărat, nu aveam ștampila cu pricina, dar nicăieri nu se spune că e necesară. Mereu ni s-a spus că e nevoie doar de binecuvîntare. Dacă aș fi știut din timp că am nevoie și de ștampilă, nu era nici o problemă, aș fi obținut-o”, ne-a declarat profesorul Gherasim.
De partea cealaltă, Mariana Sofronea, jurista ISJ, spune că, din punctul ei de vedere, nu a făcut altceva decît să aplice legea. „Metodologia de concurs spune foarte clar că, în cazul candidaților de la religie, este necesar avizul cultului, deci al Episcopiei. În cazul domnului Gherasim, a fost vorba, ce-i drept, de o aprobare, dar, în lipsa ștampilei Episcopiei, eu nu aveam de unde să știu că semnătura respectivă era chiar a Prea Sfințitului Ioachim Băcăuanul. Apoi, din experiență, mai știu că Episcopia are un model tipizat pentru astfel de avize, care este semnat și ștampilat de Ioachim și de secretarul Episcopiei”, ne-a declarat jMariana Sofronea.
Numai că Mariana Sofronea a avut suficient timp la dispoziție să verifice dosarele, și nu să constate neconcordațe în chiar preziua concursului. Candidații și-au depus actele pentru titularizare pînă pe data de 8 iulie. Pe 10 iulie, la ISJ s-a afișat o listă provizorie, cu dosarele respinse și cele admise. Candidații care aveau actele incomplete, au avut la dispoziție două zile, pînă pe 12 iulie, să-și pună hîrtiile la punct. Pe 14 iulie, Inspectoratul ar fi trebuit, potrivit metodologiei de concurs, să afișeze lista finală, cu toți candidații admiși sau respinși. Acest lucru nu s-a întîmplat. Abia pe 15 iulie, cu o zi înainte de concurs, dosarele au fost vizate din punct de vedere juridic și o serie de candidați s-au trezit peste noapte că nu pot intra în concurs.
Dacă din punct de vedere strict legal chestiunea nu suportă nici un comentariu, verificarea de juristă a dosarelor candidaților ridică semne de întrebare în ceea ce privește momentul în care a fost făcută. Adică pe 15 iulie, cu mai puțin de 24 de ore înainte de debutul concursului, în condițiile în care calendarul aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării pentru „titularizare” prevede, negru pe alb, că pe 14 iulie trebuie afișată lista candidaților admiși, respectiv respinși la concurs. „Toată săptămîna trecută am venit la Inspectorat, deși eram în concediu, așteptînd să fiu solicitată de către cei de la «personal» pentru acest control. Din păcate, nu au făcut-o decît ieri (luni, n.r.)”, susține jurista Mariana Sofronea.
Profesorul Ionel Ardeleanu, inspector de „personal” în cadrul ISJ, a explicat întîrzierea cu pricina prin „volumul de muncă foarte mare, care cu greu poate fi acoperit de un singur om. În aceste condiții, nu e de mirare că îți mai scapă cîte ceva”, a încercat acesta să dreagă busuiocul. Dacă volumul de muncă e atît de mare și nu mai fac față, de ce nu-i lasă domnii inspectori pe alții să le ia locul, poate mai competenți și mai rapizi în a rezolva problemele instituției? O astfel de scăpare a fost, în opinia inspectorului Ardeleanu, motivul pentru care, într-o primă instanță, dosarul lui Constantin Gherasim a apărut ca admis. „Am solicitat ajutorul inspectorilor de specialitate și se pare că părintelui Leonte (inspectorul de religie, n.r.) i-a scăpat amănuntul cu ștampila”, a mai spus Ionel Ardeleanu. Cît despre întîrzierea verificării dosarelor din punct de vedere juridic, el a lăsat să se înțeleagă că în cursul săptămînii trecute a căutat-o pe juristă, dar nu a găsit-o. Halal instituție, în care doi salariați nu reușesc să discute unul cu altul, timp de o săptămînă, deși lucrează în aceeași clădire!
La rîndul său, părintele Constatin Leonte, inspector de religie în cadrul ISJ, ne-a spus ceea ce știam deja: dosarului lui Gherasim a fost respins din cauza unei ștampile buclucașe. Ștampilă a cărei lipsă nu a observat-o, spune Leonte, pentru că „au mai fost și alți candidați care au primit binecuvîntarea Episcopiei direct pe cerere, dar au avut ștampila Episcopiei”. O explicație care diferă însă total de cea a juristei Mariana Sofrone, care a susținut că toți candidații admiși în concurs aveau binecuvîntarea dată sub forma unui tipizat.
Oamenii Inspectoratului Școlar implicați în organizarea concursului de titularizare aruncă pisica unul în curtea celuilalt și nimeni nu îi ia la întrebări. Deși s-au jucat cu soarta unui om, care ar fi putut să prindă o catedră, pe care, poate, o va lua alcineva. Și nue ste exclus ca, la anul, cînd va participa din nou la concurs, preotul Gherasim să nu mai aibă șansa de a prinde un post bun, cum s-ar fi întîmplat în acest an. Volumul mare de muncă de la ISJ nu este o scuză pentru niște angajați într-o instituție publică, plătiți din bani publici tocmai ca să își facă treaba. Și cu lefuri consistente, pe deasupra. Ce se întîmplă într-un caz de acest gen? Cine răspunde pentru bîlbîiala unor angajați de la Inspectoratul Școlar? Pentru că nesimțirea lor i-a răpit șansa concursului unui candidat la titularizare. Respectivul dascăl putea să repare problema cu ștampila în timp util, dacă ar fi știut. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns