• bovinele trebuie să poarte cercei de identificare
Toate bovinele existente pe teritoriul țării vor fi obligatoriu înregistrate și marcate și nu vor mai putea circula fără pașaport. Operațiunea va fi demarată la sfîrșitul acestei luni și este impusă de o ordonanță de urgență adoptată recent și discutată la sfîrșitul săptămînii trecute de Consiliul Zootehnic Consultativ de pe lîngă Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor. Deși actul normativ în forma inițială este imperativ, prea puțini dintre cei care au vaci în gospodărie știu de el. Specialiștii nu contestă fondul actului normativ, ci doar anumite chestiuni de procedură, deci cei care au vite se vor izbi de prevederile ei atunci cînd vor avea nevoie de asistență sanitar-veterinară sau cînd vor merge cu vitele la abatoare. Iar sancțiunile care se aplică în caz de refuz al înregistrării și marcării se cifrează la sume de ordinul milioanelor de lei.
Vitele trebuie să aibă „cercei” de identificare
„Decizia de marcare și înregistrare a bovinelor se înscrie în măsurile de aliniere a normelor legale românești la legislația europeană în domeniu”, ne-a declarat directorul adjunct al Direcției Agricole Bacău, Ghiță Burlui. Controlul circulației vitelor a fost impus de celebra „maladie a vacii nebune” (cunoscută științific sub numele de encefalopatie spongiformă bovină, EBS – n.r.). Fiecare vită va avea aplicate obligatoriu mărci pe ambele urechi și i se va elibera un pașaport individual de către autoritatea sanitar-veterinară. Cei abilitați să aplice mărcile sînt medicii veterinari, iar eliberarea pașapoartelor este de competența autorităților sanitar veterinare.
Prevederile ordonanței pot fi considerate relativ drastice. Se interzice sacrificarea bovinelor în altă parte decît în abatoare. Cu alte cuvinte, omul nu mai poate să taie vita în gospodărie. Dacă animalul este lovit sau se întîmplă ceva și trebuie sacrificat de urgență, trebuie dus tot la abator. Cum se va proceda în acest caz, nu s-a întrebat nimeni, pentru că, pînă și un vițel este o problemă ca transport. Sînt țărani care au căruțe, dar în Bacău acestea nu mai au voie să circule, iar închirierea unei mașini de capacitate ceva mai mare depășește cu mult posibilitățile financiare ale locuitorilor satelor și poate și banii pe care i-ar obține pe vită. În plus, este greu de crezut că abatoarele fac astfel de operațiuni gratis.
Deținătorii de bovine vor avea obligația de a declara în maxim șapte zile nașterea, cumpărarea (inclusiv importul), vînzarea (inclusiv exportul), moartea și sacrificarea animalului.
Toate vitele, indiferent de vîrstă, au nevoie de pașaport individual ca să poată circula. De asemenea, abatoarele nu vor mai accepta vite decît dacă sînt marcate și au pașaport, altfel sînt pasibile de amenzi consistente. Nici transportul bovinelor nemarcate și fără pașaport nu va mai fi permis. Consiliile locale nu vor mai elibera în viitor adeverințe de proprietate a vitelor, acestea fiind înlocuite de pașapoartele individuale.
Conform OUG nr. 117/2002, marcarea și eliberarea pașaportului individual vor fi suportate de către deținătorii de bovine, dar cuantumul cheltuielilor nu este menționat în actul normativ.
Menționăm că cea mai mică amendă, care se va aplica în cazul refuzului identificării și marcării bovinelor, este de 3.000.000 de lei, dar ajunge la 60.000.000-70.000.000 de lei la tăierea în alte locuri decît la abator. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns