Singura unitate medicală din județ care asigură urgențele stomatologice este în acest moment Spitalul Județean de Urgență Bacău. Zilnic, sunt zeci de persoane care se prezintă la spital pentru intervenții care nu mai suportă amânare.
„Sunt șase medici care lucrează în ture pentru a asigura permanența. Se lucrează non-stop”, a declarat managerul SJU Bacău, Adrian Popa. Pacienții se pot prezenta fără programare și fără cardul de sănătate, după ce trec pe la cortul de triaj, pentru o evaluare în prealabil.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică este singura unitate din județ care poate asigura urgențele stomatologice. „La nivelul DSP Bacău a fost depusă o singură solicitare de funcționare, în acest sens, de la un cabinet privat. La verificările efectuate unitatea nu a fost găsită funcționând (era închisă). Desfășurarea activității cabinetelor medicale stomatologice se face în conformitate cu dispozițiile art. 1 din Ordonanța militară nr.2/2020 și se referă doar la urgențele stipulate prin Decizia Colegiului Medicilor Stomatologi din România care are la bază declarația pe propria răspundere ce se depune la CMDR. Prin declarația pe propria răspundere, reprezentantul legal își asumă respectarea regulilor de disciplină sanitară pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu Coronavirusul SARS- CoV-2”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al DSP Bacău.
Reguli „prea” stricte pentru stomatologi
Ordonanța militară nu prevede explicit închiderea cabinetelor private, însă impune niște reguli stricte. Mulți au decis să-și întrerupă activitatea pentru că nu au un aparat special – numit nebulizator – pentru a face dezinfecția, care costă câteva mii de euro.
„Noi am dat comandă de un astfel de aparat, care să asigure dezinfectarea aerului, însă este făcut la comandă în Elveția și durează circa o lună până este livrat. Cel comandat de noi costă în jur de 32.000 de lei. La acesta se adaugă circuitele speciale din clinică, combinezoanele și alte măsuri de siguranță pentru pacienți și medici. Am dori să deschidem undeva pe 18 mai, însă depinde și de evoluția situației”, a declarat Cristi Dascălu, administratorul Clinicii Stomdas din Bacău.
Ministrul Sănătății susține și că este de dorit reluarea activității în cabinetele stomalogice, tocmai pentru că în toată țara sunt puține unități care pot asigura urgențele.
Nebulizator a zis
„Mulți au decis să-și întrerupă activitatea pentru că nu au un aparat special – numit nebulizator – pentru a face dezinfecția, care costă câteva mii de euro”
…cata nerusinare, la profitul pe care il aveti in cabinetele astea! Poate ar fi bine sa va doteze statul cabinetele, nu-i asa? Voi doar sa culegeti banii, sa va luati masini scumpe si excursii in insule exotice!
ratty a zis
Sunteti un mic comunist, dumneavoastra.
Medic in Germania a zis
Pai si ce e rau in a avea masini scumpe si escursii in strainatate? V-ati obisnuit ca numai manelistii si analfabetii sa le aiba? Comunistilor!