• pentru că nu au condiții minime de igienă, mai bine de jumătate din centrele de colectare a laptelui din județ vor dispărea • doctorul Florin Velisar, șeful Direcției Sanitar – Veterinare, acuză primăriile că nu iau măsuri minime pentru asigurarea sănătății animalelor și a cetățenilor
Laptele pe care-l cumpărăm de la magazin și pe care îl bem convinși că ne va face bine poate fi o sursă de îmbolnăvire. Autoritățile au recunoscut că modul în care se colectează acum laptele în județ nu este cel mai igienic și că, astfel, există riscul ca populația să se îmbolnăvească.
Doctorul Florin Velisar, directorul Direcției Sanitar – Veterinare din Bacău, a explicat la ultima ședință de Dialog Social că marea problemă derivă din felul în care se adună laptele de la țărani. „Sînt centre în care laptele se colectează în condiții greu de descris. Mai puțin de jumătate din aceste centre vor dispărea. Nu e permis să se adune lapte de la populație în niște bidoane în curtea omului”, a atras atenția directorul Velisar. Chiar dacă sînt crescute în curțile oamenilor, vacile de lapte pot avea diverse boli, despre care nici proprietarii să nu știe. Oamenii duc vaca la muls cu bună credință, iar boala se transmite astfel la consumatori. Așa se pot îmbolnăvi, copii, adulți și vîrstnici.
Firesc, acest lucru ar putea fi preîntîmpinat prin controale veterinare ulterioare colectării. Florin Velisar a explicat că laptele nu se preia fără verificări amănunțite. Numai că tot el a recunoscut că sînt firme în oraș care se ocupă de îmbutelierea laptelui, dar care au mai probleme la partea de tehnologie. Sau, dacă au investit bani în instalații moderne de îmbuteliere a laptelui, spațiile în care se face această operațiune lasă de dorit.
Cel care a pus pe tapet problema igienei necesare la astfel de activități și a nesiguranței referitoare la calitatea laptelui a fost Ion Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, prezent și el la ședință. El a făcut referire la numărul mic de medici veterinari din județ care monitorizează aceste activități. În plus, Ion Chiriac a spus că problemele majore nu apar de la fermele mari, ci de la țăranii simpli. „De bine, de rău, o fermă mare are un medic care controlează periodic animalele. Problema mare este la micile ferme, cele dispersate, pe care e greu să le ai în evidență. Părerea mea este că laptele colectat în astfel de locuri nu este controlabil”, a explicat vicepreședintele CJ.
Doctorul Florin Velisar s-a plîns și de faptul că primarii din județ nu fac puțuri în comune și nu organizează locuri speciale pentru tîrguri. În plus, el a mai spus că la țară gunoaiele de la grajduri sînt aruncate la întîmplare și că, astfel, sănătatea cetățenilor este în pericol. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns