• agențiile imobiliare anunță creșterea vînzărilor de case și terenuri • se egalizează prețurile imobilelor din orașele mici cu cele din Bacău
O nouă modă impusă de „italieni” este cumpărarea apartamentelor. Cei care au tot venit acasă au aruncat în ultimii ani zeci de mii de euro pentru o locuință. Așa s-a ajuns ca prețurile la locuințe să explodeze. Fenomenul a fost speculat ani în șir de agenții imobiliari și persoanele care oferă spre vînzare apartamente, case sau terenuri, dar se pare că aspectul a fost sesizat de cumpărători, care au constatat că după reîntoarcerea lor în străinătate prețurile scad mult. Așa că aceștia au adoptat o nouă metodă: preferă să lase bani rudelor sau altor persoane de încredere, care achiziționează, în numele lor, casele toamna, scăderea prețului fiind dată și de apropierea iernii și creșterea cheltuielilor de întreținere.
În condițiile în care un apartament care în urmă cu doi ani putea fi cumpărat cu 250 milioane de lei costă acum 1,2 miliarde lei, achiziționarea de terenuri a crescut exponențial. „Prețul apartamentelor va cunoaște o creștere ușoară în luna august și nu vor mai fi evoluții semnificative, cum s-a întîmplat în anii trecuți. În lunile de toamnă, prețurile vor fi asemănătoare cu cele actuale”, ne-a declarat Viorel Răduță, patronul unei agenții imobiliare.
Muncitorii români întorși din străinătate optează pentru construirea de locuințe și mizează pe faptul că valoarea acestora va crește foarte mult în timp, dat fiind faptul că persoanele care vor dori să locuiască în viitor într-o casă sau vilă vor plăti un preț enorm pentru un teren aflat într-o zonă decentă. În prezent, prețurile din zonele căutate cum ar fi Șerbănești sau Gherăiești variază între 15 și 25 euro metrul patrat, dar tendința e de creștere, în condițiile în care numărul de case și terenuri oferite spre vînzare e din ce în ce mai mic. Exemplul orașului Tîrgu Ocna este concludent în acesta sens, unde nu mai există la momentul actual terenuri de vînzare în zona intravilană, cei care cumpără fiind nevoiți să ia case bătrînești, pe care ulterior să le dărîme. „În orașele mici (Onești, Tîrgu Ocna, Comănești), prețurile se vor alinia cu cele de pe piața bacăuană și acest fenomen era inevitabil. În foarte multe cazuri, oamenii nu cumpără aceste terenuri din necesitate, ci pentru a face pur și simplu o investiție sigură”, ne-a spus patronul aceleiași agenții imobiliare. (Olimpia FILIP)
Lasă un răspuns