– la numai doua zile dupa ce o tinara mama din Bacau a semnalat presei ca medicii i-ar fi accidentat copilul la nastere, o alta mama ne sesizeaza pentru o aceeasi problema – femeia spune ca la nastere s-a produs fracturarea claviculei dreapta a copilului ei, motiv pentru care are de gind sa depuna reclamatie la Colegiul Medicilor – in primul caz, rezultatele anchetei interne arata ca „medicii au procedat corect din punct de vedere administrativ” – pentru cel de-al doilea nu exista, insa, o pozitie oficiala din partea conducerii Spitalului Judetean de Urgenta Bacau
Madalina ROTARU
Ionela Marasin, 28 de ani, din comuna Parincea, sat Vladnic, a adus pe lume o fetita, la Maternitatea din Bacau, la finele zilei de 2 aprilie. Femeia sustine ca imediat dupa nastere, una destul de grea, medicul pediatru de garda la acea ora i-a spus ca pruncul are clavicula dreapta fracturata, motiv pentru care necesita ingrijiri speciale. „Imediat dupa ce am nascut, medicul care era de garda mi-a spus de fractura si a scris asta pe foaia atasata la patutul copilului. M-am speriat foarte tare, dar mi s-a spus sa stau linistita, ca asta se mai intimpla si ca nu e grav”, povesteste mama. De asemenea, spune ea, asistentii nu au lasat-o sa-si ridice bebelusul in brate, pe motiv ca, din cauza fracturii, fetita trebuie sa stea imobilizata. „A doua zi, ne-am dus si am facut radiografie. Doctorii i-au bandajat minuta si mi-au spus sa revin la control dupa zece zile. De nascut, am nascut cu o asistenta, nu am fost pacienta nici unui medic, pentru ca nu m-am dus la vreunul”, declara Ionela Marasin.
Conducerea spitalului nu stie de caz
Aceasta sustine ca a nascut destul de greu, „dar nu foarte”, si ca alte probleme nu a mai intimpinat, dar ca nu i se pare normal ce s-a intimplat. „Mai am trei copii acasa, diferenta dintre nou-nascut si ultimul fiind de sase ani. Nu am avut probleme la nasterile lor. Dupa ce vedem care este starea copilului, vrem sa depunem reclamatie la Colegiul Medicilor”, a spus tinara mama. Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau sustine ca nu-i este cunoscut cazul, pentru ca nu i-a fost semnalat de nimeni. „Nu avem cum sa facem cercetari in lipsa unei reclamatii! In cazul familiei Gatu am actionat in urma aparitiei articolelor in presa, desi normal ar fi fost ca mama sa ne sesizeze. Tot ce pot sa spun la acest moment este ca fractura claviculei la nastere nu se intimpla des, dar se intimpla, si nu e anormala, in cazul nasterilor dificile, care necesita anumite manevre din partea medicilor”, a declarat dr. Valerica Ciobanu, directorul medical al SJU Bacau.
Medicii, declarati nevinovati in primul caz sesizat
Rezultatele anchetei interne, desfasurata in aceste zile la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau in cazul fetitei familiei Gatu, careia, la nastere, i-ar fi fost rupta si netratata clavicula de catre medici, arata ca acestia au procedat corect din punct de vedere administrativ. „Am stat de vorba personal cu toti medicii implicati in cazul nou-nascutei, le-am cerut note explicative in scris si am analizat actele medicale. Nu am gasit deficiente. Desi medicul care a ajutat-o pe femeie sa nasca nu a simtit nimic la mina, a trecut totusi in actul medical suspiciunea de clavicula fracturata. Imediat dupa nastere, fetita a fost bandajata corespunzator. Consultul medicului specialist s-a facut la citeva zile, pentru ca o radiografie in primele ore de viata nu este recomandata”, ne-a declarat dr. Ciobanu. Aceasta mai spune ca fetita a fost transportata din Maternitate la medicul de specialitate, cu ambulanta spitalului, si ca toate analizele au fost efectuate corect.
Directorul SJU Bacau a mai declarat ca, in cursul zilei de ieri, fetita a fost supusa unui nou control medical si ca starea ei de sanatate este buna.
Ioana Gatu, o tinara de 20 de ani, care a adus pe lume, la inceputul lunii, o fetita, la Maternitatea din Bacau, ii acuza pe medicii care au asistat-o la nastere ca acestia i-au accidentat copilul. Femeia spune ca medicii i-ar fi rupt fetitei clavicula, mai mult, ca au lasat-o netratata citeva zile, iar actele medicale o aratau sanatoasa. Tinara a depus o sesizare la Colegiul Medicilor din Bacau, aceasta fiind in curs de solutionare.
Fracturi, doar in cazuri deosebite
Pe mai multe site-uri de specialitate se specifica faptul ca fracturile la nou-nascuti se pot intimpla, dar in procent foarte mic si in cazuri deosebite, gen proceduri obstetricale complicate, copii mari sau „nasteri inchise”. Ele sint, in majoritate, fracturi claviculare recunoscute, de obicei, la palpare si care nu creaza probleme odata au fost tratate corespunzator.
sdgbcfkus a zis
nu mai nasteti la bacau!
riscul de a muri este foarte mare!
Abc Tegresi a zis
Fractura de clavicula la nou nascuti se produce peste tot in lume .Uneori este imposibil de evitat.Medicul poate fi doctor sau academician.Marimea bazinului ,marimea copilului,greutatea copilului ,alimentatia mamei,etc sunt cam 50 de pagini scrise intr-un tratat de medicina.Nu cred ca e devina nimeni.Fractura se vindeca rapid .Pe copil nu-l doare.Sensibilitatea pentru durere apare mai tarziu.
In alte tari medici primesc un salar de 10 ori mai mare si lucreaza mai rau si mai putin.
Un medic bun are nevoie de 54 de tratate in total depasesc 200000 pagini. un jurist are nevoie de 4 coduri cam 2000 de pagini dar juristi pot avea un salar de 5 ori mai mare ca sa nu fie corupti.Medici pot face 2-3 operatii toata noaptea intr-o garda sau sa asiste 20 de nasteri. Nu e corect sa se arunce tot timpul cu noroi in medici.