Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, pe 30 octombrie 2013, sentințele în cazul inculpaților din cel de-al treilea grup – „Lotul Bujeniță” – din dosarul Banca Transilvania, unul dintre cele mai complexe dosare, în care procurorii DNA au trimis în judecată 42 de inculpați – funcționari ai băncii sau administratori de societăți comerciale, acuzați că, în 2000 – 2001, au fraudat Banca Transilvania cu peste 150 miliarde lei.
Cătălina CHIFU
În urmă cu circa zece ani, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe inculpații din „Lotul Bujeniță” – cel de-al treilea grup din dosarul Banca Transilvania. Din „Lotul Bujeniță” făceau parte 15 inculpați, care au fost acuzați de acordare și primire ilegală de credite, folosirea lor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și de fals și uz de fals.
Fosta directoare a Sucursalei Bacău a Băncii Transilvania, Carmen Negoiță, a fost trimisă în judecată, alături de Timona Cioinea, fost contabil șef, și Simona Moroca, fosta juristă a băncii. Acestea au fost acuzate că au acordat credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, nu au urmărit destinația contractată a creditelor, pentru fals intelectual, uz de fals si complicitate la înșelăciune. Ciprian Stanciu, fostul șef al serviciului de credite, Georgeta Pricopoaea și Cristina Hermeziu, moderatori de credite, sunt alte nume din „Lotul Bujeniță”. Nouă administratori au fost acuzați că au primit credite ilegale. Genovica Bujeniță, director executiv la SC Centrul de Investigații Medicale Bacău, Mihai Ciprian Damian și Alexandru Pîrîiac, administrator la SC Art Stone SRL Bacău, au fost trimiși în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și utilizarea creditelor în alte scopuri. Soțul directoarei executive a CIM, Viorel Bujeniță, administrator la aceeași firmă, a fost și el acuzat de utilizarea creditelor în alte scopuri. Vasile Damian și Adrian Prosie, administratori la SC „Transpanirom” SRL Bacău, au fost cercetați pentru înșelăciune și utilizarea creditelor în alte scopuri. Mihaela Rău, Geta Vrînceanu și Corneliu Bufnilă, administrator la SC „Auto Kauf” SRL Bacău, au fost anchetați pentru utilizarea creditelor în alte scopuri. În rechizitoriul DNA se preciza că toate creditele obținute au fost folosite de beneficiari pentru acoperirea altor credite sau au fost retrase cash, iar banii au fost folosiți în interes personal.
Închisoare și plata prejudiciului
Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pe Genovica Bujeniță la 10 ani de închisoare, pentru înșelăciune în convenții cu consecințe deosebit de grave. Adrian Prosie a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, tot pentru înșelăciune cu consecințe grave. Aceeași pedeapsă au primit-o și Ciprian Mihai Damian și Alexandru Pîrîiac. 2 ani cu suspendare a primit Vasile Damian. Carmen Mihaela Negoiță, director Banca Transilvania – Sucursala Bacău, a fost condamnată la pedeapsa de 8 ani închisoare, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave, în formă continuată. În cazul lui Ciprian Stanciu, șef serviciu credite – Banca Transilvania, pedeapsa este de 6 ani închisoare, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe grave. Timona Cioinea, șef contabil în cadrul băncii, Ioana Simona Moroca, consilier juridic, Georgeta Pricopoaea, moderator credite, au primit 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Pentru aceeași infracțiune, Cristina Adriana Hermeziu, moderator credite, a fost condamnată la un an și opt luni cu suspendare.
În același timp, a încetat procesul penal pornit împotriva lui Carmen Negoiță, Timona Cionea, Ciprian Stanciu, Ioana Simona Moroca și Georgeta Pricopoaea pentru infracțiunile continuate de fals în înscrisuri sub semnătură privată, deoarece s-a împlinit termenul de prescripție specială a răspunderii penale. De asemenea, s-a oprit procesul penal împotriva Genovicăi Bujeniță, lui Viorel Bujeniță, Adrian Prosie, Vasile Damian, Ciprian Mihai Damian, Mihaelei Lupusella (fostă Rău), Getei Vrînceanu, Corneliu Bufnilă și Alexandru Pîrîiac, pentru infracțiunea de a prezenta, cu rea-credință, acționarilor/asociaților o situație financiară inexactă asupra condițiilor economice ale societății, în vederea ascunderii situației reale, ca urmare a prescripției speciale a răspunderii penale. Totodată, instanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Ciprian Stanciu, Georgeta Pricopoaea și Cristina Adriana Hermeziu, cercetați pentru complicitate la infracțiunea de prezentare, cu rea-credință a unei situații financiare inexacte.
Sentința ÎCCJ prevede și obligarea la plata despăgubirilor civile către Banca Transilvania Cluj-Napoca, Sucursala Bacău. Astfel, Genovica Bujeniță, Carmen Negoiță, Timona Cionea, Ciprian Stanciu, Ioana Simona Moroca, Georgeta Pricopoaea, Ciprian Mihai Damian, Cristina Adriana Hermeziu, Alexandru Pîrîiac, Vasile Damian sunt obligați să plătească suma totală de peste 2 milioane lei.
Daniela Vlaic a zis
Nu inteleg de ce cenzurati toate comentariile la articole? Sunteti complici cu escrocii din politie si jandarmerie! Dar de oamenii sarmani care le platesc ratele smecherilor cu functii nu va pasa? RUSINE!