Consilierii locali băcăuani au abrobat, în ședința ordinară de ieri, o serie de modificări la proiectul de hotărâre prin care s-a stabilit cuantumul taxei de salubrizare pe acest an, în municipiul Bacău. Acestea sunt de fapt o serie de explicații care vin să lămurească cine și în ce condiții va fi scutit de plata taxei sau va beneficia de o reducere de 50% din valoarea acesteia.
Astfel, au fost modificate două articole din proiectul de hotărâre aprobat la finalul anului 2013. Taxa de salubrizare se plătește pentru producerea de deșeuri menajere și nemenajere, pentru întreținerea și crearea de zone de agrement și spații verzi, precum și pentru curățenia pe drumurile publice de pe raza municipiului Bacău. „Sunt scutite de la plata taxei de salubrizare pentru locuința de domiciliu persoanele fizice care beneficiază de scutire în baza Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal – a declarat primarul Romeo Stavarache. Persoanele fizice aflate în evidența Direcției de Taxe și Impozite Locale cu dosare de asistență socială, ale căror venituri sunt sub venitul minim garantat pe membru de familie, vor beneficia de scutire în procent de 100% a obligației bugetare restante, reprezentând taxa de salubrizare debit, majorări de întârziere acumulate până la data de 31 decembrie 2013. Persoanele singure, așa cum sunt definite în Legea asistenței sociale, care au calitatea de proprietar, cu un venit lunar net de de până la 1.082 de lei, pot beneficia la cerere de reducerea cu 50% a taxei de salubrizare. Aceste persoane vor depune o solicitare scrisă la Direcția de Asistență Socială a municipiului Bacău. Reducerea se acordă în urma efectuării unei anchete sociale, începând cu luna următoare depunerii cererii”.
În cazul unei calamități naturale, persoanele fizice afectate vor putea beneficia de scutire de la plata taxei pentru deșeuri aferentă anului în curs, de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-a produs calamitatea.
Sunt, de asemenea, scutite de la plată Primăria Bacău, instituțiile bugetare finanțate de la bugetul local, asociațiile și fundațiile nonprofit fără scop lucrativ, cultele religioase recunoscute oficial, instituțiile care funcționează sub coordonarea Ministerului Educației, fundațiile testamentare care sprijină cultura națională, cu caracter umanitar, social și cultural, precum și asociațiile umanitare care au ca unică activitate întreținerea și funcționarea caselor de bătrâni sau caselor pentru ocrotirea copiilor orfani și a copiilor străzii.
ieromonahul a zis
De neanteles scutirea de la plata taxei de salubrizare cultele recunoscute..Sub care motiv sant scutite bisericile..care sant fabrici de bani neimpozabili pentru popime..,? Sant cumva fara profit..sau preotii sant saraci..?
DELLE-CASE LUCIAN a zis
Buna ziua
Am un apartament in strada Letea (Str Letea Nr 11 Ap 3 )mostenire de la o matusa . Am achitat recent impozitul in valoare de 124 lei sitaxa de salubritate pe locuintas ( gunoiul ) 144 lei . Apartamentul nu este locuit de nimeni , adresa mea fiind Str Soimului Nr 11 Bloc F Ap 3 unde deasemeni mi-am platit obligatiile fata de fisc . In acest mod am platit salubritatea de doua ori ceie ce nu este normal .
Am rugamintea sa-mi comunicati cum trebuie sa procedez ca sa recuperez suma de 144 lei care am platit-o de doua ori .
Cu stima Ing. Delle-case Lucian
Bracon Mariana a zis
Buna ziua,Am un apartament in Bacau nu locueste nimeni,eu locuesc in strainatate cand vin o data pe an platesc impozit pe locuinta dar nu samt deacort sa platesc salubritatea atita timp cat nu locuesc in Romania.Va rog sa-mi dati un raspuns,Va Multumesc Anticipat.
Bocancea Elena a zis
Buna ziua Sunt o pers singura vaduva detinatoarea unui ap in orasul Bacau si a unei locuite la tara nefiind locuita.Intrebare: E obligatoriu a plati taxa salubritate in ambele parti s- au pot avea o reducere la cea nelocuita?