„Ceva nu dispare dacă este mentionat într-un raport. Extremismul este o amentiţare, însă nu este o abordare deloc europeană să consideram comunităţi întregi ca find extremiste atâta vreme cât doar reprezentanţi ai lor se manifestă în acest sens”, a arătat europarlamentara liberală Norica Nicolai, în cadrul dezbaterii privind Raportul pe 2011 privind progresele Bosniei și Herțegovina, dezbatere care a avut loc în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg.
Norica Nicolai a adus în discuţie punctul 27 al documentului prin care legislativul european solicită autorităților din Bosnia şi Herşegovina să combată extremismul, ura religioasă și violența, în strânsă colaborare cu comunitatea internațională, exprimându-şi preocuparea în legătură cu extremismul wahhabiților, precum și cu alte tendințe extreme din regiunea Balcanilor de Vest.
„Trebuie să evitam eşecul acestui stat. Este foarte important ca acest stat să aibă o reformă constituţională adecvată care să permită comunităţilor să se dezvolte, pentru că este vorba despre o comunitate multiculturală. Trebuie să susţinem asistenţa UE sporită pentru Bosnia şi Herţegovina”, a adăugat europarlamentara ALDE, menţionând că este necesară continuarea procesului de tragere la răspundere a celor care au săvârşit crime de război.
Raportul privind progresele Bosniei şi Herţegovinei pe 2011, votat astăzi de plenul Parlamentului European, salută eforturile de soluționare a problemelor restante între Bosnia şi Herţegovina, Serbia și Croația și se declară mulțumit de faptul că aceste eforturi s-au intensificat în ultimele câteva luni. De asemenea, deputaţii europeni îşi mențin poziția conform căreia statul ar trebui să dispună de suficientă putere legislativă, bugetară, executivă și judiciară pentru a putea îndeplini criteriile de aderare la UE.
Lasă un răspuns