• salariații concediați ar putea primi între 15-17 salarii compensatorii • pentru acest an este prevăzută renunțarea la 65 de angajați • Martin Farțade, liderul de sindicat, afirmă că unii dintre salariați „se cer” chiar ei în șomaj • anunțul pentru privatizarea Letea este așteptat în această săptămînă
SC Letea SA Bacău este una dintre cele 23 de societăți comerciale cu capital majoritar de stat unde se vor opera concedieri masive, apreciate la nivel de țară la 18.000 de persoane. Inițial, prin bugetul de venituri și cheltuieli pe 2003, la Letea nu era prevăzută o nouă serie de disponibilizări colective, ci se aștepta reducerea cu 65 a numărului de angajați. „S-a hotărît că nu se desființează posturi. Ideea era că acești 65 de salariați pleacă pe cale naturală, în urma pensionărilor de vîrstă sau de boală”, ne-a declarat Martin Farțade, liderul de sindicat de la Letea. O reducere de personal s-ar putea face pe baza Ordonanței de Urgență privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare și privatizare a unor societăți naționale, companii și societăți comerciale cu capital majoritar de stat, care prevede că persoanele disponibilizate în perioada 1 martie – 30 iunie 2003 ca urmare a restructurării sau reorganizării societăților beneficiază de mai multe drepturi. Disponibilizații pot primi în momentul concedierii o sumă egală cu de două ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003 comunicat de Institutul Național de Statistică (4.730.761 de lei). De asemenea, foștii salariați beneficiază de indemnizație de șomaj, precum și de un venit lunar de completare care se acordă lunar, de la data stabilirii indemnizației de șomaj, pe o perioadă de 13 luni, pentru salariatii care au o vechime în muncă de pînă la 15 ani; 15 luni, pentru salariații care au o vechime în muncă între 15 și 25 de ani; 17 luni, pentru salariații cu o vechime de peste 25 de ani.
Deocamdată nu se știe dacă salariații de la Letea Bacău ar putea beneficia de prevederile acestei Ordonanțe, deoarece lista societăților vizate urmează a fi aprobată prin Hotărîre de Guvern.
Marin Farțade este de părere că „probabil, ca să se profite de această ordonanță, conducerea firmei va întocmi o notă de fundamentare din care să reiasă cîți oameni s-ar putea disponibiliza”. Liderul de sindicat spune că unii dintre salariați cer chiar ei să plece, dar numai dacă beneficiază de plăți compensatorii.
Anul trecut, la Letea au fost disponibilizate 550 de persoane, iar alte 200 au fost externalizate la patru societăți nou înființate. În acest moment, la singurul producător de hîrtie de ziar mai lucrează 834 de salariați. Letea este una dintre societățile despre care Ovidiu Mușetescu, ministrul Privatizării, a spus că se află sub monitorizarea FMI și ca va fi scoasă la privatizare, anunțul urmînd să apară în presă săptămîna aceasta.
Tot în proces de privatizare se află și societățile oneștene Chimcomplex și Carom, pentru care termenul de deschidere a plicurilor cu ofertele este 19 martie. Pînă în momentul privatizării efective, la cele două firme nu sînt prevăzute concedieri. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns